Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg."— Előadás másolata:

1 Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg

2 Megvalósult programok:  1, Felkészítő beszélgetés  2, Farsang  3, Ismerkedő délután  4, Fodrászkodás, fényképezés  5, Kézműves délután(húsvéti készület), fényképfal elkészítése  6, Színházlátogatás  7, Zárás a diákokkal, kiértékelés  8, Piknik a nénikkel, velük való zárás

3 Farsang  „Voltunk a szociális otthon farsangján, jó mulatság volt.”

4 Ismerkedő délután

5 Fodrászkodás  Diák:  „A kedvencem az volt ebben a nénis programban, amikor fényképeszkedésre készültünk, fodrászkodtunk. Akkor a nénik is vidámak voltak, és legalább 10 évvel fiatalabbnak érezték magukat, és ez látszott is rajtuk. Örülök, hogy részt vettem a programon.”

6 Kézműves délután

7 A fényképfal

8 Színházlátogatás „ Jól esett, hogy az egyik nénivel az első találkozás örömtelire sikerült. Nagyon meg volt hatódva, mert az unokájára emlékeztettük őt. Ez jól esett. Rossz volt, hogy nem tudtunk mindenről beszélgetni az egyik nénivel, mert nem lát.”

9 Zárás a diákokkal  Nyomokat hagytunk magunk után a visszajelzéseket úgy írattam le a résztvevő diákokkal, hogy vagy a kezüket vagy a lábukat kellett körberajzolni és arra írni a visszajelzést, íme az összkép:

10 Egy-egy gondolat a diákoktól:  „Nálunk a családban hagyománya van, hogy ápoljuk az öregeket, most anyukám éppen a nagynénjét ápolja. Én az időseknek való segítésnek ennek kapcsán sok példáját láttam. Tetszett nekem ez a program, apró dolgokért is nagyon hálásak voltak, mint a kertben való séta, az öltözködésben való segítés”

11  „ Az érettségi miatt is jelentkeztem, de ez mellékes. Ami nagyon megmaradt bennem, hogy E. néni napjában rengetegszer elmondhat stenderd mondatokat: „Öregség nem szégyen csak kellemetlen”., hiszen míg mi voltunk vele addig is elmondta vagy 9-szer. Számoltam!  Ami nagyon jó volt, hogy meséltek régi dolgokról.”

12  „  „Nálunk nagyon idősek nincsenek a családban, így nekem nem sok tapasztalatom volt, ezért nem igazán tudtam, hogy milyen lesz az első találkozás a nénikkel. Kellemes élmény volt. Sokat beszélgettünk és nevettünk. Minden alakalommal látszott az arcukon, hogy örülnek nekünk. Köszönöm!  „Nálunk nagyon idősek nincsenek a családban, így nekem nem sok tapasztalatom volt, ezért nem igazán tudtam, hogy milyen lesz az első találkozás a nénikkel. Kellemes élmény volt. Sokat beszélgettünk és nevettünk. Minden alakalommal látszott az arcukon, hogy örülnek nekünk. Köszönöm!

13  „Olyanok, mint a kisgyerekek. Vigyázni kell rájuk, de van mindebben egy ellentmondás, mert nagyon sok élettapasztalattal rendelkeznek, ami pedig tiszteletet vív ki. Kicsit ellentmondásos, mondhatni groteszk. Néha nehéz volt, hogy miről is kezdjek el beszélgetni.”

14  „  A kedvencem az volt ebben a nénis programban, amikor fényképeszkedésre készültünk, fodrászkodtunk. Akkor a nénik is vidámak voltak, és legalább 10 évvel fiatalabbnak érezték magukat, és ez látszott is rajtuk. Örülök, hogy részt vettem a programon.”

15  „Hihetetlen, hogy mennyi élmény lakik egy pici, törékeny néniben. Nehéz a magányukat, szenvedésüket elviselni.”

16 Piknik a nénikkel  „ Számomra a legszebb az volt, amikor a néni megkérdezte, hogy jövök e még? Természetesen azt válaszoltam, hogy igen. Erre elmosolyodott és csillogó szemmel csak annyit mondott:  „ Jól van fiam gyere.” „

17 Ami a legnagyobb segítségnek bizonyult: közös séta


Letölteni ppt "Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések