Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Fejlődéslélektan biblikus nézőpontból Mönks és Knoers: Fejlődéslélektanának.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Fejlődéslélektan biblikus nézőpontból Mönks és Knoers: Fejlődéslélektanának."— Előadás másolata:

1

2 Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Fejlődéslélektan biblikus nézőpontból Mönks és Knoers: Fejlődéslélektanának felhasználásával készítette Dr.Veres Sándor Mönks és Knoers: Fejlődéslélektanának felhasználásával készítette Dr.Veres Sándor

3 Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. Zsolt 127,3 A prenatális szakasz és az első év

4 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Az embrió és a magzat fejlődése Mikor kezdődik az emberi élet fejlődése? Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. Zsolt. 139.15-16

5 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update

6 Mikor kezdődik az emberi élet fejlődése? Homunkulus felfogás – miniatűr felnőtt A pszichikai fejlődés akkor kezdődik, amikor a még meg nem született individuum a kívülről jövő ingerekre először reagál. Néhány hetes korában már reagál, spontán viselkedést, ismétlő viselkedést és habituációt mutat. (pl. csörgőóra- terhes asszonyok hasfalán-pulzusfrekvencia növekedés)

7 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Mikor kezdődik az emberi élet fejlődése? A fizikai fejlődés meghatározott, beépített terv szerint történik. Fej, szem, törzs, karok, lábak, nemi szervek és belső szervek maghatározott sorrendben, ugyanabban a perinatális korban fejlődnek ki mindenkinél. Születés előtti, születést követő egyenletes és bizonyos sémát követő fejlődés.

8 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Mikor kezdődik az emberi élet fejlődése? Szekvencianalitás: magzatnál előbb a fej elfordítása, majd kéz kinyújtása, kisgyermeknél: előbb ül, majd áll. Előbb gőgicsél, utána beszél, előbb rajzol kört, majd négyszöget.

9 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Genetikai és születés előtti egyéb rendellenességek Down szindróma Nemi kromoszómák anomáliája Rubeola, AIDS, citomegalovirus Alkohol, drog Röntgen sugarak Gyógyszerek: Contergan Emocionális stressz

10 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. Zsolt 127,3 Longitudinális kutatás: kezdeti negatív beállítódás 90 %-a a szülés után pozitívvé változott (Lukesch and Lukesch, 1976) LK. 1,42-44 Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, megmozdult a magzat a méhében. Megtelt Erzsébet Szentlélekkel, és hangos szóval kiáltotta: „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! Hogyan is lehetséges ez, hogy az én Uram anyja jön el énhozzám? Mert íme, amint felfogta fülem köszöntésed hangját, ujjongva mozdult meg a magzat méhemben. Az anya beállítódása (gyermek iránti attitűd)

11 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Két kérdés: 1.Miért nem lépnek fel zavarok némely gyereknél, akiknek a prenatális környezete egyértelműen zavart volt? 2.Miért jelentkeznek sok gyereknél viselkedési zavarok annak ellenére, hogy nem lelhetők fel egyértelmű zavaró hatások a prenatális periódusban?

12 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Prenatális kutatások 1971 Bécs: Nemzetközi Perinatális Pszichológiai Társaság REM fázisok az újszülötteknél jelentős szerepet játszik: újszülöttnél az alvásidő 50%-a REM fázisból áll, 3-5 hónaposnál 40 %, két évesnél 25 %, és három évesnél illetve a felnőtteknél 20 %.

13 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Prenatális kutatások A terhesség utolsó három hónapja: fokozódó növekedés, térbeli korlátozottság, romló mozgási lehetőségek. Álommal az aktív potenciál részben koordinálható. Spontán és indukált mozgások (kiterjedés, számszerűség, milyenség)

14 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Prenatális kutatások „a prenatális fejlődéslélektan nem csak a fejlődő gyerekkel foglalkozik, hanem ugyanakkor figyelmet fordít a szülőkre is, beleértve azt a környezetet, amelyben a gyerek fejlődik és amibe majd bele fog születni.” (Nickel, 1995) Pre- and Peri-Natal Psychology Journal 1986

15 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Elméletek a születésről Az egyik rész a terhesség az anyaméhben, míg a második periódus a születés utáni, a szociális uteruszban eltöltött év, ami átvezet a tulajdonképpeni gyerekkorba.” svájci zoológus Portman (1951): Szociális uterusz fázis: állás, beszéd, gondolkodás Hartup és Richards is e tényre mutatott rá.

16 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Elméletek a születésről Gehlen (1941) az ember a „hiányosságok lénye”: minden tekintetben segítségre szorul Otto Rank (1942) születési trauma, nemcsak fizikailag, de pszichikailag is elvágják a köldökzsinórt Graber (1973) „A gyermek ambivalenciája” : a születés pillanatától kezdve ambivalencia jön létre, ami az egész emberi életre jellemző lesz. Progresszív tendencia – egy objektumhoz való teljes kötődésre törekszenek, regresszív tendenciák, melyek minden köteléktől való elszakadásra irányulnak.

17 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Az első életév Elsősorban reflex-szerű viselkedési módok dominálnak 7 % táplálkozás, 1 % spontán viselkedés, 88 % alvás vagy alvásszerű állapot Gesell (1880-1961) foglalkozott először intenzíven e korszak fejlődésével, Elsősorban érési folyamatnak tekintette. Bloom (1964) szerint: a környezet a gyermek fejlődését abban a periódusban befolyásolja legerőteljesebben, amelyben az adott jellemző a leggyorsabban fejlődik. PL. embrionális állapotban az anya által szedett gyógyszerek, vagy sokk hatás következtében károsul az agy, mert éppen akkor fejlődik a legintenzívebben.

18 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Az első életév Az intelligencia az élet első éveiben gyorsan és intenzíven fejlődik. Longitudinális vizsgálatok szerint: az intelligencia 1 éves korban 20 %-ban, 17 éves korban 100 %-ban végbement. 4 éves korra az intelligencia 50 %-a, 8 éves korra 80 %-a kifejlődik. A pedagógiai ráhatás az első életévekben és az első iskolai években a fontos, károsodás történik, ha nem kap optimális ellátást.

19 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Az első életév A fejlődés nagyon rugalmas Az adoptált gyerekekkel végzett vizsgálatok igazolják, hogy a kezdeti károsodások kompenzálhatók (Clarke és Clarke, 1976)

20 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Szociális viselkedés az születést követő első hónapokban H. Thomae „Az emberi ösztönstruktúra lényege” (1944) az emberi kötődés áll a személyiségfejlődés középpontjában Természetes megfigyelések (Hartup, 1963) Fajspecifikus viselkedés: az emberben él a vágy, hogy a másik ember közelségét keresse Kötődés: sírás és szomorúság, ha a kötődés tárgya eltávozik, nevetés és boldogság, ha ismét megjelenik.

21 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Kötődési viselkedés 1.Szekunder ösztönhipotézis – ha a gyerek alapvető ösztönét egy bizonyos személy kielégíti, akkor ennek a személynek pozitív jelentése lesz a gyerek számára, és szekunder ösztön keletkezik iránta. 2.Észlelés hipotézis – egy gyerek egy személyhez annak észlelési ismerévei alapján kötődik. Ismételten látva megismeri annak arcvonásait. A személy jelenlétében biztonságban van, el távoztával bizonytalanná válik. Ha egy idegen közben megjelenik a gyereket zavarja a deszkrepancia.

22 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Szociális fejlődés A két magyarázat nem zárja ki egymást A kötődés nem hirtelen, hanem fokozatosan jön létre az első életév második felében.

23 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Szociális viselkedés a születés utáni első hónapokban Schaffer szerint a gyermek születésekor egy fajspecifikus kognitív struktúrával rendelkezik Az első három hónapban az ember észlelés áll az előtérben Később specifikus személyekre tolódik ez át

24 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Az újszülött vizuális képességei már jól fejlettek: Élesség – 20 cmről 3mm differenciálása Pupillareflex – fényintenzitás változás Konvergencia – 4-8 hetes Mozgó tárgy követése Mozgótárgy követése 2 hónap után Akkomodáció kezdetben 20 cm távolságban

25 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Emberi arc Schaffer: veleszületett irányultság Szociális viselkedését első hónapokban nem befolyásolják a tanulási folyamatok. Harmadik hónaptól kezdve a központi idegrendszerben változások: Számos veleszületett reflex eltűnik (fogóreflex, Moro- reflex) Felnőttekre jellemző EEG alfa ritmus Agyban a DNS szint megnövekszik, majdnem a felnőtt szintre Fontos idegek (szemideg) myelinizációja (velőhüvelyesedés) befejeződik.

26 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Az első életév 3. 4. Hónapban a kognitív fejlődés megindulása. Klasszikus és operáns kondicionálás már az első három hónapban működik, most a megfigyelésen alapuló tanulás is belép

27 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Emberek és dolgok felismerése Fixálási idő A habituáció tempója a kognitív fejlődés mértéke 3-4 hónap az anya felismerése

28 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update A kötődési viselkedés fejlődése Először hét hónapos kor körül Extrém szociális depriváció késleltetheti a kötődések kialakulását (Schaffer) Kit választanak kötődésük tárgyának? Két lehetőség van: 1.A gyerek szignáljaira való reagálás 2.Spontán interakció

29 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Korai félelmek 1.Félelem az idegenektől (nyolc hónap- kori félelem). 2.Szeparációs szorongás (9-12) a kötődés tárgya eltávozik, normális viselkedés legátlódik. Megjegyzés: ApCsel 1:9-11. Jézus menybemenetele már nem váltja ki a korábbi pánikot

30 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Korai félelmek okai A kötődés tárgyát elveszti Bowlby három stádiuma: 1.A tiltakozás fázisa: sírás, agresszió, a táplálék elutasítása 2.A kétségbeesés fázisa: normális másokkal, látogató szülőkkel közömbös 3.Apatikus viselkedés, az emberekkel való kontaktus úgy tűnik már nem fontos a számára.

31 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Hospitalizáció Normálistól eltérő fejlődés 1.Sztereotip tartások és mozgások (pl. felsőtest ringó mozgása, hempergés a földön, ujjszopás) 2.A gyerek teljes apátiát mutat. 3.Abnormális viselkedés szociális téren: túlzott félelem idegen emberektől, dolgoktól, agresszió, a felnőtt odafordulása utáni vágyakozás 4.Általános fejlődésbeli lemaradás: motorikus, kognitiv, verbális téren. Bowlby és Spitz: tünetek oka a fejlődéshez szükséges szeretet hiánya

32 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update A stimulálás szerepe Vizuális ingerek Verbális ingerek

33 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Stimulálás kisgyermekkorban Kompetencia motívum (White, 1959) Exploráló, manipuláló Saját viselkedés és a környezet kölcsönhatása Kontingencia analízis: viselkedés környezetre gyakorolt hatásának felismerése Habituációs tempó Belső reprezentáció Egyre több változatos inger

34 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Testi és pszichés fejlődés az első életévben Méret 50 cm, 3,5 kg – 75 cm, 10 kg Fog, csontok Koragyerekkori reflexek fokozatos eltűnése (Moro-reflex, szagló reflex, szopóreflex, fogó reflex, Babinszki- reflex.) Permanens reflexek (Achilles-reflex, térdreflex, pupilla-reflex)

35 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Diagnosztika Denver fejlődési teszt (DET) 105 viselkedési kategória Veszélyeztetett gyerekek korai felismerése Szülés utáni depresszió

36 © 2006 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Santrock, Educational Psychology, Second Edition, Classroom Update Anya és gyermek: szükséges előfeltételek az egészséges fejlődéshez? A gyereknek lehetősége legyen a kötődési viselkedés kialakítására Odaforduljanak hozzá, figyelmet fordítsanak rá. A gyerek interakciós partner A stimulálás jelentősége, elfogadás, melegség


Letölteni ppt "Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Fejlődéslélektan biblikus nézőpontból Mönks és Knoers: Fejlődéslélektanának."

Hasonló előadás


Google Hirdetések