Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kísérletek mobilszámítógéppel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kísérletek mobilszámítógéppel"— Előadás másolata:

1 Kísérletek mobilszámítógéppel
Fizikatanári Ankét Eger 2014 Egri Sándor Debreceni Egyetem

2 Mobilszámítógép: programozható, operációs rendszer, alkalmazások Könnyen mozgatható Pl: laptop, tablet, okostelefon A mobil eszközök segítségével könnyen lehet mérőkísérleteket végezni, akár otthon is. Előnyök: A más célra megvett eszközt használjuk, a fizikai kísérlet nem igényel eszközöket, további befektetést. Mérőkísérlet végezhető. A diákok önállóan is kísérletezhetnek. Nehézségek: Informatikai tudás szükséges (ez előny is lehet). A megszokottól (tananyagtól) eltérő kísérletek…

3 Videó analízis Először el kell végezni a kísérletet és kamerával rögzíteni. Ezt követően a megfelelő program segítségével az egymást követő képkockákon követni kell a vizsgált pont, pontok mozgását. (tracking) Ismerve a képkockák felvétele között eltelt időt a mozgó test koordinátái az idő függvényében meghatározhatóak. Néhány javaslat a videó analízishez: A jelenlegi olcsó webkamerák másodpercenként kb. 30 képet tudnak készíteni. Ezekkel csak lassú, szemmel is jól követhető mozgások elemezhetőek jól. Az egyes videóformátumok (mp4, avi, wmv stb.) általában nem szigorúan egyenlő időközönként rögzítik az állóképet. Ennek figyelembe vétele szükséges lehet az elemzéskor. A nyomkövető (tracker) programnak fel kell erre készülni. A vizsgálandó pont jól üssön el a környezetétől végig a mozgás során. (miért?) A mozgás térben zajlik, a felvétel során ez egy síkba képeződik le – torzítás A számolt mennyiségek pontatlanabbak, mint a mértek. (x(t), y(t))

4 Kísérletezzünk! Tudnunk kell videót készíteni, pl. webkamerával, vagy telefonnal Szükség lehet fájl konvertálásra: format factory (ingyenes) Tracker – program (ingyenes, angol, van magyar is webcam)

5 A labor – akár otthon

6

7

8 Mobiltelefon+android op. rendszer + szenzorok a telefonban
3-tengelyű gyorsulásmérő szenzor Mit mér, ha esik? Mit mér, ha az asztallapon nyugszik? A szenzor g-nagyságrendű gyorsulásokat mér, és mindig beleméri a gravitációt: a telefonra ható „erőt” méri valójában

9 Mi a teendő? Androidos telefon beszerzése
Java nyelven írt mérőprogram letöltése (.apk) Tudja állományba menteni az adatokat! A program telepítése. A telefonon kell hogy legyen alkalmazás – telepítő. Az tudja magát telepíteni és más apk-t. (ingyenes, google play) Mérés (cartoscillation) A mentett mérési adatokat számítógépre kell juttatni. Levélben feladjuk A szg felismeri a telefont ha USB-vel összekötjük. Bluetooth Az adatok feldolgozása: excel (beledobni, pont vagy vessző)

10

11

12

13

14

15


Letölteni ppt "Kísérletek mobilszámítógéppel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések