Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TURCSÁN ATTILA 11.C A TERMODINAMIKA II. FŐTÉTELE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TURCSÁN ATTILA 11.C A TERMODINAMIKA II. FŐTÉTELE."— Előadás másolata:

1 TURCSÁN ATTILA 11.C A TERMODINAMIKA II. FŐTÉTELE

2 Tartalomjegyzék Általános megfogalmazás Clausius-féle megfogalmazás Planck-féle megfogalmazás Reverzibilis Irreverzibilis Képlet Koordinátarendszer

3 Általános megfogalmazás A termodinamika második főtétele, az egyik általános szemléletű megfogalmazás szerint, azt mondja ki, hogy egy elszigetelt rendszer állapota időben termikus egyensúly felé halad. A tétel egyik következménye, hogy nem létezik másodfajú örökmozgó.

4 Clausius-féle megfogalmazás A hőmennyiség alacsonyabb hőmérsékletű helytől magasabb hőmérsékletű helyre magától nem megy át. Ez csak külső munka árán, tehát egy, a környezetben létrejövő más változás árán hozható létre.

5 Planck féle megfogalmazás Nem lehet olyan periodikusan működő készüléket szerkeszteni, melynek működése kizárólag abból állna, hogy a hőtartály hőtartalmát teljes egészében mechanikai munkává alakítja át.

6 Reverzibilis Reverzibilis folyamatok vagy megfordítható folyamatok lefolytatása után a rendszerrel a folyamatot ellenkező irányba hajtva végre, visszaáll az eredeti állapot, azaz sem a rendszerben sem a környezetben nem jöttek létre az eredeti állapothoz képest változások.

7 Irreverzibilis Irreverzibilisnek vagy meg nem fordíthatónak nevezünk egy olyan folyamatot, melynek lefolytatása után a rendszert eredeti állapotába nem tudjuk úgy visszavinni, hogy a rendszerben vagy környezetében ne jöjjön létre az eredeti állapothoz képest változás

8 Képlet A képlet egy zárt adiabatikus rendszerben

9 Ábrázolva U-V koordináta rendszeben: 1-2 görbe veszteségmentes (reverzibilis). Az U 1 -U 2 végpontokhoz tartozó munka a maximális munka. Az adiabatikus irreverzibilis rendszerben a súrlódás a belső energia rovására keletkezik. Az irreverzibilis munkát úgy modellezhetjük, hogy az 1-2 reverzibilis munkához hozzáadjuk a súrlódásból keletkező hőt ami egy koncentrál, 2-3 úton történt felmelegedésben ábrázolható. Ha a belső energia és a rendszer végzett munkája nem egyenlő, azaz súrlódási munka keletkezik, a veszteség csak a belső energia és a végzett munka különbségeként adódik 1-4 állapotváltozást feltételezve látható, hogy a V 2 térfogaton a gáz belső energiája U 4 kisebb mint U 2, azaz a folyamatból kinyerhető U 1 - U 4 munka nagyobb lenne mint a veszteségmentes expanzió munkája. Modellezve megfogalmazhatjuk: az 1-2 veszteségmentes adiabatikus expanziónál U 1 - U 2 munkát kapunk, majd V 2 térfogaton expanzió nélkül lehülve munkát végez.

10 Forrás http://e-oktat.pmmf.hu http://hu.wikipedia.org

11 VÉGE KÖSZÖNÖM A FIGYELMET


Letölteni ppt "TURCSÁN ATTILA 11.C A TERMODINAMIKA II. FŐTÉTELE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések