Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Milétoszi filozófusok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Milétoszi filozófusok"— Előadás másolata:

1 Milétoszi filozófusok

2 Milétoszi filozófiai iskola
A Kr.e. VI. században az első görög filozófus iskola volt. Az írás megjelenésének köszönhetően új értékek jelentek meg. Új társadalmi réteg alakult ki, ami egyben a filozófiai gondolkodás létrehozója. Thalész, Anaximandrosz és Anaximenész voltak az első nagy milétoszi gondolkodók.

3 Thalész I.e. 6245 – i.e. 546 Milétoszban született előkelő családban.
Ő volt a Milétoszi Iskola megalapítója. Mérnökként gyakran járt Egyiptomban, ahol együtt volt papokkal, ezért a filozófiájában az egyiptomi kultúra több eleme is megtalálható. Csillagászati megfigyelésekkel és kozmológiai problémákkal is foglalkozott.

4

5 Munkássága A vizet vélte mindennek az alapjának, hiszen minden vízként születik és vízként végződik. Matematikai és műszaki felfedezései is voltak: Thalész-tétel Párhuzamos szelők tétele

6 Neki tulajdonított mondások:
Írásos műve nem maradt fenn, így munkásságát csak más filozófusok műveiből ismerjük. Neki tulajdonított mondások: „Ismerd meg önmagad” „Mindent mértékkel”

7 Anaximandrosz

8 I.e. 610 – i.e. 547 vagy i.e. 546 Ő alkotta meg az első kozmológiai modellt. Az első olyan szerző, akinek szorosabb értelemben vett kozmológiai elméletet tulajdoníthatunk. Többen állítják, hogy ő vezette be a gnómont. Szerinte az eredendő alkotóanyag az aperion, azaz a meghatározhatatlan.

9 Legfőképp abban tér el a többi görög gondolkodótól, hogy több világ keletkezését és pusztulását feltételezte. Kozmológiája: a Földet egy alacsony és széles hengernek képzelte, amelynek felső lapján élnek az emberek. A Föld a levegőben lebeg, a levegőt egy kelmeszerű anyag gyűrűi zárják kettős gömbre, ezek között van az örök tűz. Szerinte a csillagok a Föld körül keringő tüzes kerék csőszerű nyílásai.

10 Anaximenész

11 Kr.e. 585 – Kr.e. 525 Anaximandrosz segítője volt. Őt tartjuk az utolsó milétoszi gondolkodónak. Thalész kozmológiájához tért vissza, elméletét később ión kozmológusok is átvették. Legismertebb gondolata az elemek egymásba alakulása. Feltételezése szerint az anyag alapformája a levegő, ha összesűrűsödik, felhő, víz majd föld keletkezik. Ha megritkul, tűz lesz belőle.

12 A világ keletkezéséről való elképzelése is az ősanyag, a levegő összesűrűsödése.
Kozmológiája: a lapos Föld a levegőben lebeg. Ennek alapja valószínűleg Thalész elképzelése. A Nap földből van, de sebessége miatt izzik. Az égitesteket a szelek mozgatják. Ő volt az első, aki rájött, hogy a Hold a fényét a Naptól kapja és ő fejtette meg a holdfogyatkozás rejtélyét is.


Letölteni ppt "Milétoszi filozófusok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések