Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CHENONCEAU A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CHENONCEAU A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit,"— Előadás másolata:

1

2 CHENONCEAU

3

4 A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit, a körbástya és a mellette található kút kivételével, lerombolták. Az eredeti kastélyt képező négyszögletes lakóépület-együttest 1513 és 1521 között építette Thomas Bohier. Mivel őt lefoglalta a háború, főleg felesége, Catherine Briçonnet irányította a munkálatokat. Bohier VII. Károly adószedője, majd pénzügyeinek főintendánsa volt.

5

6 Thomas Bohier halálakor egy pénzügyi ellenőrzés kiderítette, hogy gondatlanul járt el, ami lehetővé tette I. Ferencnek, hogy az örökösökre súlyos büntetést rójjon ki, megszerezve így a birtokot és a kastélyt (1535). II Henrik híres kegyencnőjének, Diane de Poitiers- nak, Valentinois hercegnéjének ajándékozta. Ő építtette Pacello da Mercoliano-val a nevét viselő kertet a Cher jobb partján, s bízta meg a kastély eredeti építészét, Philibert de l’Orme-ot, hogy építsen hidat a kastély és a Cher bal partja közé, ahol újabb kerteket alakíttatott ki.

7

8 Miután 1559-ben, egy lovagi tornán, Gabriel de Montgomery, a skót gárda kapitánya halálosan megsebesítette II. Henriket, felesége, Medici Katalin lett a régens, aki arra kényszerítette riválisát, Diane de Poitiers-t, hogy visszaadja Chenonceau-t a koronának. Mint anyakirályné, fiai, II. Ferenc, IX. Károly és III. Henrik trónlalépését követően, Medici Katalin Diane hidjára egy szép folyosót építtetett, megadva Chenonceau-nak azt a stílust, melyet ma is csodálunk. XIV. Lajos 1650. július 14-i látogatása után egy helyiséget a Napkirályról neveztek el.

9

10 A kastély történetét általában nők jegyzik, akik tulajdonosai és építői voltak. Közöttük található Louise de Lorraine, III. Henrik felesége, akinek második emeleti szobája az 1589- ben meggyilkolt férje iránti gyászát viseli magán. Egy helyiség Medici Katalin lányainak és lányunokáinak lett szentelve: „az öt királyné szobája" (Stuart Mária, Medici Mária, Louise de Lorraine, Erzsébet francia királyné és Valois Erzsébet).

11

12 Claude Dupin, királyi főadóbérlő 1733-ban megvásárolta a kastélyt Bourbon hercegétől. Második felesége, Louise Dupin, fényes szalon tartott fenn; olyan hírsségeket fogadott ott, mint Voltaire, Fontenelle, Marivaux, Montesquieu, Buffon és Rousseau. Az ingatlan 1864-ig maradt a Dupin család birtokában, amikor is Marguerite Pelouze vásárolta meg. Az 1913-ban Henri Menier birtokába került kastély ma az ő leszármazottjainak tulajdonában van, de nyitva áll a látogatók előtt.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Pour en voir plus cliquez ici


Letölteni ppt "CHENONCEAU A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések