Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A termelési függvény.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A termelési függvény."— Előadás másolata:

1 A termelési függvény

2 A hosszú távú termelési függvény

3 Termelési függvény: a termelési tényezők kombinációi és az általuk termelhető maximális termékmennyiség közötti összefüggés. Q = f (K,L)

4 A rövid távú termelési függvény

5 Rövid távú termelési függvény: azt mutatja meg, hogyan alakul a termelés egyetlen tényező változásának következtében; feltételezve, hogy a többi tényező változatlan.

6 A munka átlagterméke (APL): egységnyi munkaráfordításra jutó termékmennyiség.

7 A munka határterméke (MPL) a munkaráfordítás-változás hatására bekövetkező termelésváltozást jelent. Azt vizsgálja, hogy milyen változás következik be az össztermékben, ha az egyik erőforrást egy egységgel megváltoztatjuk.

8

9 A termelés hozadéka I. II. III.

10 Az ábrán látható a munka átlag és határterméke, s a rövid távú termelési függvény.
A határtermék d pontig nő, amíg a termelési függvény gyorsulva nő a c pontig, amit inflexiós pontnak nevezünk. Tehát MPL ott maximális, ahol Q inflexiós pontja van. A határtermék d pont után csökken, ekkor a termelési függvény lassulva, csökkenő mértékben nő. Ahol a határtermék negatív b, onnan kezdve a termelési függvény csökken a. MPL ott 0, ahol Q maximális. A k pontig, amíg a határtermék nagyobb, mint az átlagtermék, az átlagtermék-görbe nő, onnantól csökken. A k pont az átlagtermék görbe maximumát jelenti: ezt a pontot a Q függvény origón átmenő érintője jelzi. (Hozadéki optimum: k pont, ahol MPL = APL )

11 A csökkenő hozadék elve az a tétel, miszerint egy tényező határterméke (egy pont után) csökken, amint egyre növelik annak felhasználását.

12 Hozadéki szférák I. hozadéki szféra: növekvő hozadék szférája (MPL maximumáig) II. hozadéki szféra: csökkenő hozadék szférája (MPL maximumától MPL = 0-ig) Nő a kibocsátás, de csökkenő hozadékkal, csökkenő ütemben III. hozadéki szféra: negatív hozadék szférája (MPL < 0, az össztermék csökken)

13 Mf. 74.o. 2. feladat

14 Gyakorlás a munka határ- és átlagtermékére
Q APL MPL - 5 3000 600 10 5000 500 400

15 Egy vállalatnál a termeléshez csak két termelési tényezőt használnak fel: a tőkét és a munkát.
A tőke mennyisége állandó, csak a munka a változó termelési tényező A következőkoordináta-rendszerbe rajzoljon olyan határtermék és átlagtermék görbét, melyeknél teljesülnek az alábbi feltételek!

16 A munka határterméke L = 125 munkamennyiségnél maximális, és itt a határtermék nagysága 500, és
a munka átlagterméke L = 250 munkamennyiségnél maximális, és itt az átlagtermék nagysága 400.

17

18

19 Jellemezze az átlagtermék függvény maximumához tartozó technikai állapotot, és magyarázza meg az ábra alapján, hogy miért nevezetes ez a pont! Az átlagtermék maximumában a munkatermelékenység maximális, ez a hozadéki optimum pont. Ami azért nevezetes, mert itt metszi a határtermék függvény az átlagtermék függvényt.

20 A következő táblázat egy mezőgazdasági munkafolyamat eredményeit tartalmazza a felhasznált munkaráfordítások függvényében, miközben az összes többi input mennyisége állandó. a) Számolja ki a munka határ- és átlagtermékét a munkafelhasználás minden táblázatbeli szintjére! b) A munkaráfordítások mely szintje után jelentkezik csökkenő hozadék? c) Mikor lesz a munka átlag- és határterméke azonos? d) Mikortól lesz az APL meredeksége negatív?

21 L Q APL MPL 2 100 - 3 160 4 224 5 280 6 330 7 370 8 400 9 425

22 b) L=4 c) L=5 d) Az APL meredeksége a hozadéki optimum pont után negatív.

23 Munkafüzet feladatai Feladatmegoldás: Hf.: Mf. 74.o. 2.3-2.5
75.o. 4. (A munka határ- és átlagtermékét ki kell számolni a megoldás érdekében!) 85.o. 2.


Letölteni ppt "A termelési függvény."

Hasonló előadás


Google Hirdetések