Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A termelési függvény. A hosszú távú termelési függvény.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A termelési függvény. A hosszú távú termelési függvény."— Előadás másolata:

1 A termelési függvény

2 A hosszú távú termelési függvény

3 Termelési függvény: a termelési tényezők kombinációi és az általuk termelhető maximális termékmennyiség közötti összefüggés. Q = f (K,L)

4 A rövid távú termelési függvény

5  Rövid távú termelési függvény: azt mutatja meg, hogyan alakul a termelés egyetlen tényező változásának következtében; feltételezve, hogy a többi tényező változatlan.

6  A munka átlagterméke (AP L ): egységnyi munkaráfordításra jutó termékmennyiség.

7  A munka határterméke (MP L ) a munkaráfordítás-változás hatására bekövetkező termelésváltozást jelent. Azt vizsgálja, hogy milyen változás következik be az össztermékben, ha az egyik erőforrást egy egységgel megváltoztatjuk.

8

9 A termelés hozadéka I.I. II. III.

10  Az ábrán látható a munka átlag és határterméke, s a rövid távú termelési függvény.  A határtermék d pontig nő, amíg a termelési függvény gyorsulva nő a c pontig, amit inflexiós pontnak nevezünk. Tehát MP L ott maximális, ahol Q inflexiós pontja van.  A határtermék d pont után csökken, ekkor a termelési függvény lassulva, csökkenő mértékben nő.  Ahol a határtermék negatív b, onnan kezdve a termelési függvény csökken a. MP L ott 0, ahol Q maximális.  A k pontig, amíg a határtermék nagyobb, mint az átlagtermék, az átlagtermék-görbe nő, onnantól csökken. A k pont az átlagtermék görbe maximumát jelenti: ezt a pontot a Q függvény origón átmenő érintője jelzi. (Hozadéki optimum: k pont, ahol MP L = AP L )

11 A csökkenő hozadék elve az a tétel, miszerint egy tényező határterméke (egy pont után) csökken, amint egyre növelik annak felhasználását.

12 Hozadéki szférák  I. hozadéki szféra: növekvő hozadék szférája (MP L maximumáig)  II. hozadéki szféra: csökkenő hozadék szférája (MP L maximumától MP L = 0-ig) Nő a kibocsátás, de csökkenő hozadékkal, csökkenő ütemben  III. hozadéki szféra: negatív hozadék szférája (MP L < 0, az össztermék csökken)

13 Mf. 74.o. 2. feladat

14 Gyakorlás a munka határ- és átlagtermékére LQAP L MP L 00-- 53000600 105000500400

15  Egy vállalatnál a termeléshez csak két termelési tényezőt használnak fel: a tőkét és a munkát. A tőke mennyisége állandó, csak a munka a változó termelési tényező  A következőkoordináta-rendszerbe rajzoljon olyan határtermék és átlagtermék görbét, melyeknél teljesülnek az alábbi feltételek!

16  A munka határterméke L = 125 munkamennyiségnél maximális, és itt a határtermék nagysága 500, és  a munka átlagterméke L = 250 munkamennyiségnél maximális, és itt az átlagtermék nagysága 400.

17

18

19  Jellemezze az átlagtermék függvény maximumához tartozó technikai állapotot, és magyarázza meg az ábra alapján, hogy miért nevezetes ez a pont!  Az átlagtermék maximumában a munkatermelékenység maximális, ez a hozadéki optimum pont. Ami azért nevezetes, mert itt metszi a határtermék függvény az átlagtermék függvényt.

20  A következő táblázat egy mezőgazdasági munkafolyamat eredményeit tartalmazza a felhasznált munkaráfordítások függvényében, miközben az összes többi input mennyisége állandó.  a) Számolja ki a munka határ- és átlagtermékét a munkafelhasználás minden táblázatbeli szintjére!  b) A munkaráfordítások mely szintje után jelentkezik csökkenő hozadék?  c) Mikor lesz a munka átlag- és határterméke azonos?  d) Mikortól lesz az AP L meredeksége negatív?

21 LQ AP L MP L 2100- 3160 4224 5280 6330 7370 8400 9425

22  b) L=4  c) L=5  d) Az AP L meredeksége a hozadéki optimum pont után negatív.

23 Munkafüzet feladatai  Feladatmegoldás: Mf. 74.o. 2.3-2.5 Mf. 78.o. 7. Mf. 77.o. 4.  Hf.: 75.o. 4. (A munka határ- és átlagtermékét ki kell számolni a megoldás érdekében!) 85.o. 2.


Letölteni ppt "A termelési függvény. A hosszú távú termelési függvény."

Hasonló előadás


Google Hirdetések