Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. modul A HÚSTERMELÉS TÉNYEZŐI Almodul AZ ÁLLATOK JÓ KÖZÉRZETE A TARTÁS, SZÁLLÍTÁS ÉS VÁGÁS SORÁN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. modul A HÚSTERMELÉS TÉNYEZŐI Almodul AZ ÁLLATOK JÓ KÖZÉRZETE A TARTÁS, SZÁLLÍTÁS ÉS VÁGÁS SORÁN."— Előadás másolata:

1 4. modul A HÚSTERMELÉS TÉNYEZŐI Almodul AZ ÁLLATOK JÓ KÖZÉRZETE A TARTÁS, SZÁLLÍTÁS ÉS VÁGÁS SORÁN

2 Miért olyan fontos az állatok jó közérzete

3 Vegye figyelembe az állatok jó közérzetének kérdését

4 DEFINÍCIÓI Négy csoport (1) A „leíró” jellegű definíció ( AVMA, 1987). „Az állatok jó közérzete egy tág kifejezés, amely felöleli az állatok fizikai és a mentális jóllétét” A értékeléshez szükség van tudományos bizonyítékra az állat érzését illetően, ami a felépítéséből, működéséből és viselkedéséből származhat

5 DEFINÍCIÓI Négy kategória (2) Az állatok jó közérzete „A teljes mentális és fizikai egészség állapota, ahol az állat harmóniában van a környezetével”. Közel áll a humán egészséghez: „a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegségektől és gyengeségektől való mentesség" (WHO, 1992).

6 DEFINÍCIÓI Négy kategória (3) A definíciók az állatok környezethez való alkalmazkodásra vagy annak szabályozására utalnak. Broom (1986) definíciója szerint az állatok jó közérzete „az az állapot, amelyben az állat megbirkózik a környezetével”.

7 Az állat harmóniában van a környezetével

8 DEFINÍCIÓI Négy kategória (4) A definíció az állatok érzéseire vonatkozik (Duncan és Petherick, 1989; Dawkins, 1990). Az állatok a környezetüket nem úgy érzékelik, mint mi, s ezért arra van szükség, hogy az érzékelésünket szempontjukból értékeljük.

9 Az Európai Uniós jogszabályi hivatkozások Általános szabályozási referenciák - védelem a farmokon Európai Konvenció a gazdálkodási célból tartott állatok védelmére 923/78/EEC: 1978. december 19-én kelt tanácsi határozat az Európai Konvenció összefoglalása a gazdálkodási célból tartott állatok védelmére vonatkozóan. A Tanács 1998. július 20-án kelt 58/98/EC számú irányelve a gazdálkodási célból tartott állatok védelmére vonatkozóan. 50/2000/EC: 1999. december 17-én kelt bizottsági határozat a tulajdonosok vizsgálatának minimum követelményeiről, hogy milyen állatokat tartanak gazdálkodási célból. A Tanács 1991. november 19-én kelt 629/91/EEC számú irányelve a borjak védelmére szolgáló minimális szabványok meghatározásáról.

10 Az Európai Uniós jogszabályi hivatkozások (2) A Tanács 1997. január 20-án kelt 2/97/EC számú irányelve, amely módosítja a 91/629/EEC számú, a borjak védelmére szolgáló minimális szabványok meghatározásáról szóló irányelvet. 1997. február 24-én kelt 182/97/EC számú bizottsági határozat, amely módosítja a 629/91/EEC számú, a borjak védelmére szolgáló minimális szabványok meghatározásáról szóló irányelvet. A Tanács 1991. november 19-én kelt 630/91/EEC számú irányelve, amely minimális szabványokat állapít meg a a sertések védelmében. A Tanács 1988. március 7-én kelt 166/88/EEC irányelve, amely a battériás ketrecekben tartott tojótyúkok minimális védelmének szabványait határozza meg. A Tanács 1999. július 19-én kelt 74/99/EC számú irányelve a tojótyúkok védelmének minimális követelményeiről.

11 A jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről az állattartás során A Tanács 58/98/EC számú irányelve a gazdálkodási célból tartott állatok védelméről általános szabályokat ad, az élelmiszer, gyapjú, bőr céljából, valamint más gazdasági célból tartott állatok vélelmére, beleértve a halakat, hüllőket, kétéltűeket.

12 Ezek a szabályok a gazdálkodási célból tartott állatok védelmének Európai Konvencióin alapulnak. Kifejezik az úgynevezett „az állatok öt alapjoga” amelyet a Haszonállatokat Védő Bizottság alkotott: (1) » Az éhezés és szomjazás elkerülése - friss vízhez való hozzáférési lehetőség és a teljes egészséghez és életerőhöz szükséges táplálék biztosítása » Kényelmetlenség elkerülése - megfelelő környezet, óvó- és kényelmes pihenőterülettel » Fájdalom, sérülés és betegségek elkerülése - megelőzés vagy gyors kezelés

13 Ezek a szabályok a gazdálkodási célból tartott állatok védelmének Európai konvencióin alapulnak. Kifejezik az úgynevezett „állatok öt alapjoga” Ame- lyet a Haszonállatokat Védő Bizottság alkotott: (2) » A normál viselkedéstől való eltérés elkerülése - megfelelő hely és lehetőség az állatok és utódai számára » Félelem és szenvedés elkerülése - a mentális szenvedés megakadályozására szolgáló feltételek és kezelések

14 A Tanács 630/91/EC számú irányelvének fő szabályai: » a sertések minimális férőhelyszükségletének követelményei » az épületekre vonatkozó építészeti és szerkezeti megoldások; az állatok kikötésének tiltása; » a hím állatok kasztrálása négy hetes életkor után, állatorvos vagy minősített személy által, csak altatásban végezhető el; » a farokkurtítás és a foglecsípés tiltása; ha a fog lecsípése mégis szükséges, a születés után hét napon belül végezhető csak el; » a malacok három hetes koruk előtt nem választhatók el a kocától. Sertésfarm

15 A jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a szállítás során A Tanács 489/77/EC számú irányelve módosult a következőkben: A Tanács 628/91/EC számú irányelvét a 29/95/EC számú irányelv módosította, amely bemutatja a fontos változásokat, úgymint a szállító jóváhagyását, az útvonal tervet, a rakodási sűrűséget, valamint az szállítási idő korlátozását

16 A Közösség fő szabályai a következő követelményeket tartalmazzák: » az élő állatok szállítóit a tagországok illetékes hatóságainál be kell jegyezni és be kell tartaniuk az irányelvben követelteket; Jelenlegi szabályozás az állatok szállításáról (1)

17 A Közösség fő szabályai a következő követelményeket tartalmazzák: » a szállítási idő nyolc órára korlátozott, de meghosszabbítható amennyiben: » a szállító felhatalmazást kap az illetékes hatóságtól a hosszabb távú útvonaltervre. Jelenlegi szabályozás az állatok szállításáról (2)

18 A Közösség fő szabályai a következő követelményeket tartalmazzák: » az állatok szállításnál ellenőrzött járművek alkalmazása teljesíti a Tanács 411/98/EC számú szabályzatának követelményeit, a maximális szállítási időt, az etetéshez és itatáshoz szükséges kötelező pihenőkkel figyelembe kell venni; Amennyiben ezeket a korlátokat túllépik, az állatokat ki kell rakodni megállóhelyre (teljesítve a Tanács 1255/97/EC számú szabályának követelményét). Jelenlegi szabályozás az állatok szállításáról (3)

19 Az állatok szállítása

20 Megfelelő fogadás a vágóhídon

21 A 577/74/EC számú, az állatok vágás előtti kábításáról szóló irányelvét, 1993-ban módosította: A Tanács 119/93/EEC irányelve kiterjesztette a vágóhídi feladatkört Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (1)

22 Az epilepsziás roham fázisai Az epilepszia fázisai A fázis időtartama Látható tünetek Tónikus fázis (merevgörcs) 10-20 másodpercAz állat merev; nincs ritmikus légzése; a feje felemelkedik; a hátsó lábak behajlanak a test alá. Klónikus fázis (rángógörcs) 10-45 másodpercÁltalános elernyedés; rugdalódzó mozgások; a szemgolyó lefelé fordul; vizelet és széklet ürítés. Öntudatra térés fázisa 30-60 másodpercA normál légzés visszatérése; a környezet észlelése; a felállás megkísérlése. 2. táblázat: az epilepsziás roham fázisai

23 A Közösség szabályozása a vágási gyakorlatról azt célozza meg, hogy az állat fájdalmát és szenvedését jóváhagyott, szabályos kábítási és vágási módszerek alkalmazásával csökkentse, amelyek tudományos és gyakorlati tapasztalaton és ismereteken alapulnak Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (2)

24 A zárt mechanikai (pisztoly) kábítás- hoz javasolt helyzet szarvasmarhánál

25 Az epilepsziás fázisok és az elvéreztetés 01020304050607080 s, ÖNTUDAT VISSZATÉRÉSE TÓNUSOS KLÓNIKUS LÉGZÉS ÖNTUDAT NORMALIZÁLÓDÁS KÁBÍTÁS epilepti kus fázisok juhszúrás sertés szúrás jó késleltetett rossz jó késleltetett rossz S H H H H H H S S S S S = minimális időtartam S=szúrás H=Halál

26 A Tanács 119/93/EEC számú irányelve a vágóhídra és a vágásra vonatkozó követelményeket írja elő » Általános szabályként az állatokat meg kell kímélni a mozgatás, tartás, korlátozás, kábítás és vágás során minden káros izgalomtól, fájdalomtól vagy szenvedéstől. » A vágóhidakat ezeknek megfelelően kell építeni és felszerelni. Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (3)

27 A Tanács 119/93/EEC számú irányelve a vágóhídra és a vágásra vonatkozó követelményeket írja elő » A vágóhídon az alkalmazottak megfelelő jártassággal, alkalmassággal és szakmai ismeretekkel kell hogy rendelkezzenek. » Az állatokat a közvetlen a vágás előtt kábítani kell. Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (4)

28 A Tanács 119/93/ EEC számú irányelve a vágóhídra és a vágásra vonatkozó követelményeket írja elő » Elfogadott vágási módot kell alkalmazni minden körülmény között. Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (5)

29 A Tanács 119/93/EEC számú irányelve a vágóhídra és a vágásra vonatkozó követelményeket írja elő » A vágóhídon kívül történő vágás csak nagyon korlátozott számban engedélyezett bizonyos körülmények fennállása esetén, mint pl. járványok megakadályozása, szőrméjükért tenyésztett állatok esetén. Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (6)


Letölteni ppt "4. modul A HÚSTERMELÉS TÉNYEZŐI Almodul AZ ÁLLATOK JÓ KÖZÉRZETE A TARTÁS, SZÁLLÍTÁS ÉS VÁGÁS SORÁN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések