Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. modul A HÚSTERMELÉS TÉNYEZŐI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. modul A HÚSTERMELÉS TÉNYEZŐI"— Előadás másolata:

1 4. modul A HÚSTERMELÉS TÉNYEZŐI
Almodul AZ ÁLLATOK JÓ KÖZÉRZETE A TARTÁS, SZÁLLÍTÁS ÉS VÁGÁS SORÁN

2 Miért olyan fontos az állatok jó közérzete

3 Vegye figyelembe az állatok jó közérzetének kérdését

4 DEFINÍCIÓI Négy csoport (1) A „leíró” jellegű definíció ( AVMA, 1987). „Az állatok jó közérzete egy tág kifejezés, amely felöleli az állatok fizikai és a mentális jóllétét” A értékeléshez szükség van tudományos bizonyítékra az állat érzését illetően, ami a felépítéséből, működéséből és viselkedéséből származhat

5 DEFINÍCIÓI Négy kategória (2)
Az állatok jó közérzete „A teljes mentális és fizikai egészség állapota, ahol az állat harmóniában van a környezetével”. Közel áll a humán egészséghez: „a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegségektől és gyengeségektől való mentesség" (WHO, 1992).

6 DEFINÍCIÓI Négy kategória (3)
A definíciók az állatok környezethez való alkalmazkodásra vagy annak szabályozására utalnak. Broom (1986) definíciója szerint az állatok jó közérzete „az az állapot, amelyben az állat megbirkózik a környezetével”.

7 Az állat harmóniában van a környezetével

8 DEFINÍCIÓI Négy kategória (4)
A definíció az állatok érzéseire vonatkozik (Duncan és Petherick, 1989; Dawkins, 1990). Az állatok a környezetüket nem úgy érzékelik, mint mi, s ezért arra van szükség, hogy az érzékelésünket szempontjukból értékeljük.

9 Az Európai Uniós jogszabályi hivatkozások
Általános szabályozási referenciák - védelem a farmokon Európai Konvenció a gazdálkodási célból tartott állatok védelmére 923/78/EEC: december 19-én kelt tanácsi határozat az Európai Konvenció összefoglalása a gazdálkodási célból tartott állatok védelmére vonatkozóan. A Tanács július 20-án kelt 58/98/EC számú irányelve a gazdálkodási célból tartott állatok védelmére vonatkozóan. 50/2000/EC: december 17-én kelt bizottsági határozat a tulajdonosok vizsgálatának minimum követelményeiről, hogy milyen állatokat tartanak gazdálkodási célból. A Tanács november 19-én kelt 629/91/EEC számú irányelve a borjak védelmére szolgáló minimális szabványok meghatározásáról.

10 Az Európai Uniós jogszabályi hivatkozások (2)
A Tanács január 20-án kelt 2/97/EC számú irányelve, amely módosítja a 91/629/EEC számú, a borjak védelmére szolgáló minimális szabványok meghatározásáról szóló irányelvet. 1997. február 24-én kelt 182/97/EC számú bizottsági határozat, amely módosítja a 629/91/EEC számú, a borjak védelmére szolgáló minimális szabványok meghatározásáról szóló irányelvet. A Tanács november 19-én kelt 630/91/EEC számú irányelve, amely minimális szabványokat állapít meg a a sertések védelmében. A Tanács március 7-én kelt 166/88/EEC irányelve, amely a battériás ketrecekben tartott tojótyúkok minimális védelmének szabványait határozza meg. A Tanács július 19-én kelt 74/99/EC számú irányelve a tojótyúkok védelmének minimális követelményeiről.

11 A jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről az állattartás során
A Tanács 58/98/EC számú irányelve a gazdálkodási célból tartott állatok védelméről általános szabályokat ad, az élelmiszer, gyapjú, bőr céljából, valamint más gazdasági célból tartott állatok vélelmére, beleértve a halakat, hüllőket, kétéltűeket.

12 Ezek a szabályok a gazdálkodási célból tartott
állatok védelmének Európai Konvencióin alapulnak. Kifejezik az úgynevezett „az állatok öt alapjoga” amelyet a Haszonállatokat Védő Bizottság alkotott: (1) Az éhezés és szomjazás elkerülése - friss vízhez való hozzáférési lehetőség és a teljes egészséghez és életerőhöz szükséges táplálék biztosítása Kényelmetlenség elkerülése - megfelelő környezet, óvó- és kényelmes pihenőterülettel Fájdalom, sérülés és betegségek elkerülése - megelőzés vagy gyors kezelés

13 Ezek a szabályok a gazdálkodási célból tartott
állatok védelmének Európai konvencióin alapulnak. Kifejezik az úgynevezett „állatok öt alapjoga” Ame- lyet a Haszonállatokat Védő Bizottság alkotott: (2) A normál viselkedéstől való eltérés elkerülése - megfelelő hely és lehetőség az állatok és utódai számára Félelem és szenvedés elkerülése - a mentális szenvedés megakadályozására szolgáló feltételek és kezelések

14 Sertésfarm A Tanács 630/91/EC számú irányelvének fő szabályai:
a sertések minimális férőhelyszükségletének követelményei az épületekre vonatkozó építészeti és szerkezeti megoldások; az állatok kikötésének tiltása; a hím állatok kasztrálása négy hetes életkor után, állatorvos vagy minősített személy által, csak altatásban végezhető el; a farokkurtítás és a foglecsípés tiltása; ha a fog lecsípése mégis szükséges, a születés után hét napon belül végezhető csak el; a malacok három hetes koruk előtt nem választhatók el a kocától.

15 A jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a szállítás során
A Tanács 489/77/EC számú irányelve módosult a következőkben: A Tanács 628/91/EC számú irányelvét a 29/95/EC számú irányelv módosította, amely bemutatja a fontos változásokat, úgymint a szállító jóváhagyását, az útvonal tervet, a rakodási sűrűséget, valamint az szállítási idő korlátozását

16 Jelenlegi szabályozás az állatok szállításáról (1)
A Közösség fő szabályai a következő követelményeket tartalmazzák: az élő állatok szállítóit a tagországok illetékes hatóságainál be kell jegyezni és be kell tartaniuk az irányelvben követelteket;

17 Jelenlegi szabályozás az állatok szállításáról (2)
A Közösség fő szabályai a következő követelményeket tartalmazzák: a szállítási idő nyolc órára korlátozott, de meghosszabbítható amennyiben: a szállító felhatalmazást kap az illetékes hatóságtól a hosszabb távú útvonaltervre.

18 Jelenlegi szabályozás az állatok szállításáról (3)
A Közösség fő szabályai a következő követelményeket tartalmazzák: az állatok szállításnál ellenőrzött járművek alkalmazása teljesíti a Tanács 411/98/EC számú szabályzatának követelményeit, a maximális szállítási időt, az etetéshez és itatáshoz szükséges kötelező pihenőkkel figyelembe kell venni; Amennyiben ezeket a korlátokat túllépik, az állatokat ki kell rakodni megállóhelyre (teljesítve a Tanács 1255/97/EC számú szabályának követelményét).

19 Az állatok szállítása

20 Megfelelő fogadás a vágóhídon

21 Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (1)
A 577/74/EC számú, az állatok vágás előtti kábításáról szóló irányelvét, 1993-ban módosította: A Tanács 119/93/EEC irányelve kiterjesztette a vágóhídi feladatkört

22 Az epilepsziás roham fázisai
2. táblázat: az epilepsziás roham fázisai Az epilepszia fázisai A fázis időtartama Látható tünetek Tónikus fázis (merevgörcs) 10-20 másodperc Az állat merev; nincs ritmikus légzése; a feje felemelkedik; a hátsó lábak behajlanak a test alá. Klónikus fázis (rángógörcs) 10-45 másodperc Általános elernyedés; rugdalódzó mozgások; a szemgolyó lefelé fordul; vizelet és széklet ürítés. Öntudatra térés fázisa 30-60 másodperc A normál légzés visszatérése; a környezet észlelése; a felállás megkísérlése.

23 Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (2)
A Közösség szabályozása a vágási gyakorlatról azt célozza meg, hogy az állat fájdalmát és szenvedését jóváhagyott, szabályos kábítási és vágási módszerek alkalmazásával csökkentse, amelyek tudományos és gyakorlati tapasztalaton és ismereteken alapulnak

24 A zárt mechanikai (pisztoly) kábítás-hoz javasolt helyzet szarvasmarhánál

25 Az epilepsziás fázisok és az elvéreztetés
= minimális időtartam TÓNUSOS S=szúrás H=Halál KLÓNIKUS epileptikus fázisok ÖNTUDAT VISSZATÉRÉSE LÉGZÉS ÖNTUDAT NORMALIZÁLÓDÁS juh szúrás S H késleltetett rossz S H H S S H sertés szúrás késleltetett rossz S H S H s , KÁBÍTÁS Az epilepsziás fázisok és az elvéreztetés

26 Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (3)
A Tanács 119/93/EEC számú irányelve a vágóhídra és a vágásra vonatkozó követelményeket írja elő Általános szabályként az állatokat meg kell kímélni a mozgatás, tartás, korlátozás, kábítás és vágás során minden káros izgalomtól, fájdalomtól vagy szenvedéstől. A vágóhidakat ezeknek megfelelően kell építeni és felszerelni.

27 Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (4)
A Tanács 119/93/EEC számú irányelve a vágóhídra és a vágásra vonatkozó követelményeket írja elő A vágóhídon az alkalmazottak megfelelő jártassággal, alkalmassággal és szakmai ismeretekkel kell hogy rendelkezzenek. Az állatokat a közvetlen a vágás előtt kábítani kell.

28 Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (5)
A Tanács 119/93/ EEC számú irányelve a vágóhídra és a vágásra vonatkozó követelményeket írja elő Elfogadott vágási módot kell alkalmazni minden körülmény között.

29 Jelenlegi szabályozás az állatok jó közérzetéről a vágás során (6)
A Tanács 119/93/EEC számú irányelve a vágóhídra és a vágásra vonatkozó követelményeket írja elő A vágóhídon kívül történő vágás csak nagyon korlátozott számban engedélyezett bizonyos körülmények fennállása esetén, mint pl. járványok megakadályozása, szőrméjükért tenyésztett állatok esetén.


Letölteni ppt "4. modul A HÚSTERMELÉS TÉNYEZŐI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések