Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel"— Előadás másolata:

1 Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel
Demeter Zsuzsa, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal élőknek

2 Gyerek születik – Szülő születik Minden gyereknél újraszületünk...
És amikor sérült gyerek születik?

3

4

5 Hogyan tovább? Élni, túlélni, megélni.

6 Jó szülő vagyok? – Jó. Szubjektív fogalom. Mitől jó egy szülő? Ha a gyereke boldog? Ha következetes és betartja a napirendet? Ha helyesen állít határokat és korlátokat? Ha a fegyelem, önfegyelem mögött látható a szeretete? Ha hiteles? Ha ismeri a gyerek kedvenc ételét, rejtett titkait? Ha látja az apró füllentések mögött az önmagát kereső lelket? – Szülő. Sérült gyereknél kibővül a szerep. Ápoló, gondozó, barát, tanító, gyógypedagógus, gyógytornász, lelkivezető.... – Vagyok. És mindezt egyedül? Kiket tudok bevenni a csapatba?

7 A csoportmunkában segítjük egymást –
megosztás, megbeszélés, támogatás, kézműveskedés Ott lenni a szülőkkel, amikor sérült gyerekükkel közösen részt vesznek a közösségi programokon. Segíteni átlépni az újszerű élethelyzeteket, nehézségeket. Találkozások havi rendszerességgel, nyári táborokban, közösségi ünnepeken. Ott van kézügyben a telefonszámunk. A csoport tagjai sms-lánccal hatékonyan értesítik egymást. Facebook – látjuk egymást, tudunk egymásról, nem vagyunk egyedül.

8 Segítünk, hogy segíthessék egymást.

9 • Jó szülő helyett elég jó szülővé válni
• Jó szülő helyett elég jó szülővé válni. Elkötelezett, hiteles, önmagát és gyerekét elfogadó szülővé. Olyan szülővé válni, aki segít gyerekének a tehetségéhez mért álmait elérni.

10

11 Tevékenységeink Korai fejlesztő programok 0-7 év közötti gyerekeknek és szüleiknek Manó Tanoda – speciális óvoda és iskola Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató felnőttkorú fogyatékkal élőknek Őrangyal program – rehabilitációs és közösségépítő program fogyatékkal élőknek 12 településen Esély program – gyógytorna és kinetoterápia halmozottan sérülteknek Érzékenyítő, szenzibilizáló program iskolásoknak – betekintés a fogyatékkal élők világába Segítő és önsegítő csoportok fogyatékkal élőket gondozóknak Konferencia segítő szakmában dolgozó pedagógusoknak, szülőknek

12 Számokban... 10 éve indult szolgáltatásunk két munkatárssal 16 klienssel Csíkszeredában 2012-ben 9 munkatárs két megyében, 14 településen évente 400 klienst lát el Évente 3 nagy közösségi program – Figyelemfelkeltő nap, Down-szindróma világnapja, Fogyatékkal élők Világnapi vására Évente diák részesül érzékenyítő, szenzibilizáló osztályfőnöki órában 2012-ben 130 személy vett részt VI. Szakmai konferenciánkon

13


Letölteni ppt "Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések