Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az OSI modell 3. fejezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az OSI modell 3. fejezet."— Előadás másolata:

1 Az OSI modell 3. fejezet

2 Az OSI modell célja A nagyfokú eltérések miatt egységesíteni kellett az architektúrákat, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a szerep az ISO-ra hárult. A hálózatokra vonatkozó rétegmodellt 1980-ban fogalmazta meg OSI (Open System Interconnection - nyílt rendszerek összekapcsolása) néven. Ez viszont nem szabvány, hanem csak egy ajánlás. Mindössze csak azt mondja meg, hogy milyen rétegekre kell osztani egy hálózatot és ezen rétegeknek mi legyen a feladatuk. Nem kötelező betartani. A megvalósított rendszerek egyes rétegei szinte teljesen üresek, másokat tovább kellett osztani zsúfoltságuk miatt. Sok hiányossága ellenére a mai napig alapnak tekintik a gyártók. Nyílt rendszereknek olyan rendszereket hívunk, amelyek nyitottak a más rendszerekkel való kommunikációra.

3 A kialakítás alapelvei
Az OSI modell hét rétegből áll, és a kialakításuknál a következő elveket vették figyelembe: A rétegek különböző absztrakciós szinteket képviseljenek, különállóan lehessen őket tervezni, tesztelni. Minden réteg jól definiált feladatot hajtson végre. A rétegek feladatának megválasztásakor a nemzetközileg elfogadott szabványok felhasználására kell törekedni. A réteghatárok megválasztásakor a rétegek közti információcsere minimalizálására kell törekedni. A rétegek számának megfelelően nagynak kell lennie ahhoz, hogy különböző feladatok ne kerüljenek szükségtelenül egy rétegbe, ugyanakkor elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy a szerkezet ne váljon nehezen kezelhetővé.

4 Az OSI modell rétegei

5 Rétegszolgálatok Az egyes rétegekben lévő aktív elemeket funkcionális elemeknek vagy entitásoknak (entity) nevezzük. Az n. réteg funkcionális elemei az (n+1). réteg számára biztosítanak szolgálatokat. Ebben az esetben az n. réteget szolgáltatónak (service provider), míg az (n+1). réteget szolgálat felhasználónak (service user) nevezzük. Az n. réteg az (n-1). réteg szolgálataira támaszkodva biztosítja saját szolgálatait. Annak érdekében, hogy két réteg között információcsere mehessen végbe az szükséges, hogy létezzen egy, a rétegek közötti interfésszel kapcsolatos szabályhalmaz. Egy tipikus interfész esetén az (n+1)-dik réteg entitása a szolgálat-elérési ponton keresztül átad egy adatelemet. Elképzelhető, hogy az adatelemet az n.-edik rétegbeli entitás még szétdarabolja és független protokoll-adatelemként küldi tovább. A szállítási, viszony és alkalmazási protokoll adategységekre (PDU-kra) rendre TPDU, (T: Transport), SPDU (S: Session), és PPDU (P: Presentation), valamint APDU (A: Application) néven hivatkoznak.

6 OSI interfészprimitívek
Az OSI modellben a primitívek négy osztálya lehetséges: Primitív Mit csinál Kérés Valamilyen tevékenység végrehajtásának kérése Bejelentés Információ adás eseményről Válasz Egy eseményre való válaszadás Megerősítés A kérést kérő informálása

7 Interfészprimitívek használata
Hálózati réteg Hálózati réteg Adat kapcsolati réteg Adat kapcsolati réteg Kérés Megerősítés Bejelentés Válasz


Letölteni ppt "Az OSI modell 3. fejezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések