Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Múzeumok 10 megye múzeum.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Múzeumok 10 megye múzeum."— Előadás másolata:

1 Múzeumok 10 megye múzeum

2 Munkácsy Mihály Múzeum (Békéscsaba)
A Munkácsy Mihály Múzeum Békés megye megyei múzeuma, ben alapította a Békéscsabai Múzeumi Egyesület. A közeli múltban mintegy 170 ezer régészeti, 10 ezer néprajzi, képzőművészeti, történeti és több ezer természettudományi múzeumi tárggyal rendelkeztek, amely folyamatosan gyarapszik.

3 Szépművészeti Múzeum (Budapest)
A Szépművészeti Múzeum állami alapítású és fenntartású országos múzeum Budapesten, épülete a Hősök tere műemlék együttesének része. Gyűjteményeiben, melyek az európai képzőművészet minden korszakába bepillantást engednek, a leghíresebb művészek alkotásai is megtalálhatók, műtárgyainak száma jóval meghaladja a százezret.

4 Jósa András Múzeum (Nyíregyháza)
A megye legrégibb, 1868-ban alapított közművelődési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselő megyei múzeum mellett ma hat tájmúzeum, két helytörténeti gyűjtemény, négy emlékház és kiállítóhely alkotja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által fenntartott múzeumi szervezetet. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András ,Szabolcs vármegye egykori tiszti főorvosa alapozta meg.

5 Déri múzeum (Debrecen)
A Déri Múzeum épülete Györgyi Dénes ízig-vérig neobarokk épületei közé tartozik. Az épületnél a tervezők szabadabban érvényesíthették elképzeléseiket, s a történeti formákkal épült múzeum – előtte Medgyessy szobraival - mindmáig Debrecen belvárosának ékessége. Természettudományi gyűjteménye 3000 egyedi muzeális darabot, s 20 ezer ún. szekrénykataszterként leltározott anyagot tartalmaz. A régészeti tár 60 ezer körüli kiváló paleolit-, neolit- és népvándorlás kori lelete, a történeti anyag 40 ezer, a néprajzi gyűjtemény 22 ezer körüli, a képzőművészet 10 ezer, az iparművészeti anyag 20 ezer muzeális tárgyat mondhat magáénak.

6 Szent István király múzeum (Székesfehérvár)
A székesfehérvári Szent István Király Múzeum, mely egyben a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Magyar Nemzeti Múzeum után Magyarország egyik legnagyobb múzeumi gyűjteményét őrzi. Az 1873-ban alapított közgyűjtemény jelentős régészeti, néprajzi, újkortörténeti és páratlan XX. századi képzőművészeti anyagát a múzeum tudományos kutatói a gyűjtést és feldolgozás követően állandó és időszaki kiállításokon tárják a látogatók elé.

7 Pécs legrégebbi épületében, az 1477-ben épült egykori nagypréposti házban, a Káptalan u. 2. szám alatt található a Zsolnay Múzeum. A ház homlokzatán, a vakolat megbontása után helyenként láthatóvá vált a homlokzat eredeti, reneszánsz-kori festése. A kiállítás a világhírű Zsolnay kerámiák történetét és jellegzetes darabjait mutatja be, megismertet a család történetével, és áttekintést ad a gyár tervezőművészeinek munkásságáról. Zsolnay múzeum (Pécs)

8 Nógrádi Történeti Múzeum(Salgótarján)
Salgótarjánban 1959-ben nyílt meg az első múzeum a nagyközönség előtt. Előzményei az 1920-as évek múzeumalapító kezdeményezéseire vezetnek vissza és dr.Dornyai Béla nevéhez kötődnek.1969-től  a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet központja ban költözött új épületbe, mely 2006-ban műemléki védettséget kapott. "A védetté nyílvánítás célja a Magyar Géza tervei szerint között épült modern stílusú múzeumépület építészeti, városképi értékeinek megőrzése." Gyűjtőkörébe tartoznak az újkori történeti múzeológia szakágai.

9 Klapka György Múzeum (Komárom)
1966-ban alakult meg a komáromi Klapka György Múzeum, melynek vezetője a múzeumügy évtizedek óta elkötelezett híve, Kecskés László lett ben nyílt meg a római kőtár, 1987-ben pedig a Dr. Juba Ferenc magyar tengerészettörténeti gyűjtemény

10 Soproni Múzeum 1867-ben alakították meg Sopronban a Régészeti Egyesületet, a következő évben pedig a múzeumot. A Városi Múzeumnak 1913-ig nem volt állandó otthona; ekkor a Lenck-villában helyezték el (ahol most a néprajzi kiállítás van). Az 1960-as évektől újabb épületekkel és gyűjteményekkel gyarapodott. A Storno-ház első emeletén látható a Sopron város és Sopron megye újkori története című kiállítás. Sopron és a vármegye új és legújabb kori történetének történelmi emlékeit, dokumentumait 1867 óta gyűjtik.

11 Készítette:Bozsó Szelina


Letölteni ppt "Múzeumok 10 megye múzeum."

Hasonló előadás


Google Hirdetések