Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban"— Előadás másolata:

1 Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
1914 nyara: A 101-es gyalogezred III. zászlóalja Békéscsabán 1914 június 28: Ferenc Ferdinánd Szarajevóban merénylet áldozata lett 1914 július 26: Mozgósítás Szerbia ellen Békéscsabán 1914 július 28: Kitört az első Világháború

2 I. Világháború Akkor még úgy hitték, hogy mire lehullnak az első falevelek,a katonák hazatérnek. Nem így lett. A több mint 3 millió magyar honvédből 530 ezren elestek.

3 101-es gyalogezred 1904-től a III. zászlóalj állomásozott Békéscsabán
Békés,Csanád és Csongrád katonái állomása Ma már ez a helyszín az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumnak ad helyet.

4 1914 Szept. 22. Az első kolera eset ezen a napon fordult elő Mezőlaborcon, Homonnán, Eperjesen Szept. 27-ig több mint ötven áldozat lett. Az oroszok a Dnyesztertől az egész vonalon visszavonulnak.

5 1915 1915. év elején a Galiciában, Bukovinában küzdő orosz hadak létszáma ötszázezer, a miénk nem haladja meg a kétszázhetvenezret. Ápr. 5. Húsvét hétfő: A hadtörténelem legnagyobb téli csatája, sikeresen zajlott, a 101-es katonáink itt akadályozták meg, hogy az oroszok Budapestre vonuljanak.

6 Az első világháború nagyon nagy terheket rótt a csabaiakra.
ELŐTTE UTÁNNA

7 1916 Júl. 26-án: Gróf Tisza István szemlélte meg a lövészárkainkat.
Nov. 28. Ezredünk legénysége a harc közben tette le IV. Károly őfelségének az esküt. Dec IV. Károly II. Vilmos német császárral együtt ellenségeinknek felajánlják a békét.

8 1917 November 7. megindultak a fegyverszüneti tárgyalások.
14-én békéscsabai kenyérgyárban dolgozó orosz hadifoglyok magyar és orosz nemzeti szalagokkal átkötött cipókat küldtek a fronton küzdő honfitársaiknak.

9 I. Világháború után Békéscsaba
A városban 36 napig tartott a proletár diktatúra. Április végén Békéscsabát megszállták a román csapatok, s közel egy esztendeig itt maradtak.

10 I. Világháború után Békéscsaba
Arad és Nagyvárad elvesztésével Békéscsaba jelentősége tovább nőtt. Fejlődésnek indult a kereskedelem és az ipar. A település 1919-ben városi rangot kapott. Készítették: Zlovszki Erika Ürmös Bence Székely Péter


Letölteni ppt "Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések