Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vagyonvédelem Elhangzott a Levendula Szabadegyetemen 2014. október 20-án– Bűnmegelőzési praktikák címen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vagyonvédelem Elhangzott a Levendula Szabadegyetemen 2014. október 20-án– Bűnmegelőzési praktikák címen."— Előadás másolata:

1 Vagyonvédelem Elhangzott a Levendula Szabadegyetemen október 20-án– Bűnmegelőzési praktikák címen

2 A leggyakrabban elkövetett bűncselekmények, elkövetési módszerek
Az időskorúakat veszélyeztető bűncselekményeket célszerű két, jól elkülöníthető szemszögből vizsgálni. Az első csoportba tartozó személy: aktív, otthonát elhagyó, ügyeit intéző, szórakozást kedvelő. A második csoportba tartozó személy: passzív, otthon tartózkodó, kertjében tevékenykedő. A legtöbb időskorúra ez jellemző.

3 Zseblopás Alkalmi lopás Rablás
I. csoport Zseblopás Általában nagyvárosi jelenség. Erre a bűncselekményre szakosodott elkövetők általában piacon, bevásárló központokban, üzletben, tömeget vonzó rendezvényeken, tömegközlekedési eszközön hajtják végre tettüket. Alkalmi lopás Átmenetileg őrizetlenül hagyott táskát, indítókulcsot stb. tulajdonítanak el. Az áldozat figyelmetlenségét kihasználva (sértett üzletben az árut nézegeti, vagy pénztártól való távozás után amikor pakol, valamint szórakozó helyen nem ügyel értékére). Tömegközlekedési eszközön (távolsági buszon, vonaton) míg csomagjait pakolja, toalettre megy és értékeit őrizetlenül hagyja. Kórházban szintén őrizetlenül, szemelőt hagyott értékek eltulajdonítása alkalmával történik. PIN kód, Bank kártya Rablás Előzmény: megfigyelik az áldozatot. Ad-hoc jelleggel Elhagyatottabb, vagy sötétebb helyen megtámadják. Az anyagi veszteségen kívül sokszor különféle típusú és súlyosságú sérüléseket is elszenved az áldozat. Rablás: Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz,

4 Házalással elkövetett csalások Lopás (besurranás módszer)
Termékekkel történő házalással klasszikus esete a tűzifa-, szén- vagy burgonyaeladás, ebben az esetben az elkövetők a mennyisséggel élnek vissza. A kifizetett értéknek megfelelő árumennyiség töredékét pakolják le, adják át. Szolgáltatással történő házalás, amikor az elkövető szolgáltatását vonzó áron ajánlja, de a fizetés alkalmával már jóval nagyobb pénzt kér a szolgáltatásért. Hihetőbb változat amikor valamilyen gyógyászati segédeszközt, gyógyhatású termékeket kínál fel az elkövető. Mivel az ilyen árucikkek egyébként is drágák, ezért a csaló akár csillagászati összeget is kérhet silány termékéért. II. csoport Lopás (besurranás módszer) A tettesek olyan lakásokat, családi házakat kutatnak fel, amelyeknél a lakásajtó, kertkapu nincs zárva és az ott lakók nem felügyelik azok valamennyi helyiségét. Általában az előszobából akkor mennek beljebb, ha a tulajdonos alszik vagy a kertben pihen, tevékenykedik. A besurranó általában hamar felméri a helyszínt és az elől hagyott értékeket gyorsan összegyűjti. Lopás (besurranás módszer): Főleg vidéki kisvárosokban, településeken jellemző, hogy az elkövetők gépkocsival megjelennek a községben, majd a lehetséges áldozatok mozgását figyelik meg. Arra számítanak, hogy a vásárolni, orvoshoz vagy a templomba induló sértett nem viszi magával a lakáskulcsát, hanem azt elrejti valamilyen biztosnak vélt helyre (lábtörlő alá, virágcserépbe, villanyórába, ajtófélfára stb.) Ezt kilesve az áldozat távozását követően a bűnelkövetők bemennek a tulajdonos kulcsával. Házalással elkövetett csalások: szolgáltatások lehetnek; köszörűs, bádogos, hőszigetelő, nyílászáró-cserélő stb. Könyvet, vagy antik bútort megvásárolni szándékozó személyek. Családon belüli erőszaktól „szenvedő” áldozat és problémája tartósan ismeretlen maradhat a hatóság előtt, ezért a kortárssegítőnek meghatározó szerepe lehet a látencia csökkentésében.

5 „Trükkös” lopások, csalások módszerei
1. Az általános elkövetési mód, amikor a kitalált történet célja mindössze annyi, hogy az elkövető a lakásba bebocsátást nyerjen és onnan ezáltal értékeket tulajdonítson el, pl. szomjas, kér egy pohár vizet, csak le akar ülni, mert elfáradt, vagy rosszullétet színlel stb. 2. A bejutáson kívül az elkövetőnek az a célja, hogy a sértett megmutassa a készpénzének tárolási helyét, pl. önkormányzati dolgozóként bemutatkozó tettes segély kifizetését helyezi kilátásba, azonban csak nagycímletű pénzzel tud fizetni, így az idős személy visszaadni kényszerül és ezáltal tudtán kívül megmutatja készpénzének tárolási helyét. 3. Az elkövető olyan legendával áll elő, amelynek hallatán az áldozat önként pénzt ad át részére, pl. adományozás, álrendőrként lefoglalja a pénzt, mivel az hamis stb. Az „alaptípus” esetében csak a kommunikációt folytató elkövető válik láthatóvá a sértett számára, rejtve maradó társának a feladata pillanatok alatt felkutatni az otthon tárolt készpénzt, egyéb könnyen mozdítható értéket (ékszer, óra, mobiltelefon stb.). Ezalatt a társalgást folytató személy a lakás kutatás szempontjából érdektelen helyiségében tereli az áldozatot, és ameddig csak lehet, ott szóval tartja, így biztosít időt társának a kutatásra. A másik módszer alkalmával nem elég elterelni a sértett figyelmét a kutatás helyéről, előtte még azt is el kell érni, hogy a pénze tárolási helyét akaratlanul is megmutassa. Ennél a megoldásnál a kutató nem szükséges, hogy rejtve maradjon, hiszen a társalgást folytató személlyel együtt bizalmat nyer a sértettől. A társalgást folytató személy rövid időre a sértettet figyelmét elvonja addig, míg a kutató a „rejtekhelyről” másodpercek alatt kiveszi a pénzt, ami gyakran a sértett teljes anyagi tartalékát jelenti. A tettes lehet akár magányos is, rendkívül határozott fellépésű, a hivatalos személyt hitelesen alakítani és improvizálni tudó elkövető. Az ismertetett taktikák alapján tehát leggyakrabban az elkövetők létszáma 1-2 fő. Nem zárható ki azonban az sem, hogy ennél népesebb társaság jelenik meg a sértet otthonánál. Ilyenkor akár körbe is állhatják az udvaron, ami már fizikai gátja is lehet annak, hogy mozogjon. A társalgást folytató személy társai esetenként fesztelenül mozoghatnak ki-be a lakásba úgy, hogy a sértett észre sem veszi, vagy amennyiben mégis és ezt szóvá teszi, akkor viselkedésükre méltányolható magyarázatot adnak (pl. hosszú utat tettek meg, ezért el kellett menni WC-re).

6 Házunk védelme Otthonunk biztonsága védelmében, hogy teljes körű legyen: mechanikai, biztonság technikai eszközökre, elektronikus jelzőrendszere, élő (kutya) őrzésre van szükség, a megfelelő magatartások betartása mellett.

7 I. Védelmi eszközök (mechanikus) Nyílászárók
A vagyonvédelmi eszközök beszerzésénél fontos hangsúlyozni, hogy olyan eszközöket vásároljon az érintett, amely a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége)* által minősített. A vásárlást a megfelelő szaküzletben, akár szakember segítségével folytassa. Akkor érdemes egy zárra viszonylag sok pénzt költeni, ha azt egy erős, biztonságos ajtóra tudjuk beszerelni, és magát a zárat is meg tudjuk védeni. A legfontosabb szabály, hogy a hengerzárbetétet kívülről pajzzsal védjük meg, amelyből egyáltalán nem áll ki. A pajzsa anyaga erős acél és csak az ajtó belső oldala felől szerelhető. A drágább zárbetétek felfúrás és törés, valamint finomnyitás, magkihúzás, savazás ellen is védelmet nyújtanak. Ezek modulárisak, bővíthetőek, költözés, vagy ajtócsere alkalmával újra használhatóak. A hengerzárhoz több pozíciós fúrtkulcs jár, amelyek másolását csak az igazolt tulajdonos tudja intézni. (szemléltető eszköz) Az ablakokra még javaslom a biztonsági fólia használatát, amely a vakító napsütés, sugárzó hő, fakulás, UV sugárzás, betörés ellen véd és balesetvédelemben is fontos szerepet játszik. *Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelet Terméktanúsítási Osztály

8 II. Védelmi eszközök (elektronikai) riasztó, kamera, diszpécser szolgálat
Vezeték nélküli csengő: A készülék két egységből áll, egy kisméretű nyomógombbal ellátott adóegységet mindig magunknál kell tartani, míg a vevőrészt a szomszédba kell elhelyezni. Vészhelyzet esetén az adóegység gombját lenyomva, a hatótávolságon belül lévő vevőegység ébresztésre alkalmas hang- és fényjelzést bocsát ki, ily módon jelezve a közelbe lakó szomszédnak, aki időben tud segítséget hívni, illetve az elkövető tevékenységét megakadályozni. (ár 1950,- Ft) Személyi riasztó, utcán, rendezvényen, otthon. A tenyérbe is hordható, gyufásdoboz nagyságú készülék csuklóra akasztható zsinóros csapját kihúzva megszólal az erőteljes szirénaszerű hangjelzés, amely a közelben tartózkodók figyelmét felhívja a veszélyhelyzetre. Javasoljuk személyi támadás esetén a biztosító stift kihúzását követően eldobni azért, hogy a sziréna hang elnémítása érdekében az elkövetőnek utána kelljen mennie. Kibocsátott hangerő teljesítmény 98 dB. (ár 500,-Ft) Elektronikus ajtóék: A szerkezetet az ajtószárny és a padló burkolata közé kell illeszteni, amely az erőszakos nyitás, illetve feszítés hatására hangjelzést ad és egyúttal megnehezíti az ajtó kinyitását. Ez idő alatt telefonon segítséget lehet hívni. A hangos vészjelzés riaszthatja a közelben tartózkodókat, illetve elriaszthatja a behatolót. Karbantartást nem igényel, használata egyszerű. (ár 1200,-Ft) Szenzoros mozgásérzékelős riasztó: Készülék 4 db AA-s elemmel működik. A 2 db távkapcsolóba 3-3 db AG13-s gombelem való, ez tartozéka a készletnek ADAPTERRŐL is üzemeltethető. Falra szerelhető, egy gömbcsuklós tartó a tartozéka. Cirka 160 fokos szögben lehet forgatni-beállítani a gömbcsuklón oldalra is illetve fel-le irányban. A szenzor látószöge 110 fok és kb 4 méter, a hangereje 4 dB. Bekapcsolás után 20 másodperces késleltetése van és utána aktiválja a riasztót. Ilyenkor zöld led világít, majd ha aktív akkor nem világít. A látószögébe lépve egy piros led kezd pulzálni és cirka 5-6 másodperc áll rendelkezésre a távkapcsolóval történő kikapcsolásra. SÖTÉTBEN IS LÁT (ár 2000,- Ft). Időzítő kapcsoló: Az elektromechanikus rövididejű időzítővel költséget takaríthat meg, mert a rákötött fogyasztókat az előre beállított idő elteltével megbízhatóan lekapcsolja. A kívánt időpontba a készülék újra készenléti üzemmódba kerülnek és ismét az Ön rendelkezésre állnak. álkamera

9 H, SZ: 09:00-12:00, 13:00-15:30 K, CS, P: nincs
Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Budapesti Szervezete 1132 Budapest, Kádár u. 13. Telefon: +36 (1) +36 (1) Fax: +36 (1)   Titkár: Fehérvári János Web: Ügyfélszolgálat: H, SZ: 09:00-12:00, 13:00-15:30 K, CS, P: nincs

10 Szolgáltatók Orvosi igazolvány (régi, de érvényes) Új

11 Szolgáltatók Rendőr igazolvány, egyenruha, jelvény

12 Szolgáltatók ELMŰ

13 Szolgáltatók TIGÁZ

14 Szolgáltatók Kéményseprő vállalat

15 Szolgáltatók VÍZMŰVEK

16 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Készítette: BRFK Bűnmegelőzési Osztály


Letölteni ppt "Vagyonvédelem Elhangzott a Levendula Szabadegyetemen 2014. október 20-án– Bűnmegelőzési praktikák címen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések