Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

9. óra. Analóg jel Koncertzene, bakelit hanglemez: Folyamatosan változó jelekből áll Digitális jel CD, DVD lemez tartalma Különálló jelekből áll Ezeket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "9. óra. Analóg jel Koncertzene, bakelit hanglemez: Folyamatosan változó jelekből áll Digitális jel CD, DVD lemez tartalma Különálló jelekből áll Ezeket."— Előadás másolata:

1 9. óra

2 Analóg jel Koncertzene, bakelit hanglemez: Folyamatosan változó jelekből áll Digitális jel CD, DVD lemez tartalma Különálló jelekből áll Ezeket a jeleket számokkal is leírhatók.

3 Bináris jelrendszer: két jelből álló jelrendszer Pl. bináris jelrendszerek:  a mosdó képjelei (nő – férfi ábra)  a lámpa: világít – nem világít  dolgozatban igaz – hamis ( I vagy H) válasz  kettes számrendszer A legelterjedtebb bináris számrendszer a kettes számrendszer, mely a 0-ból és az 1-ből áll. A kettes számrendszert használják a számítógépek. A 0 és az 1 szám segítségével minden adatot (szöveg, zene, kép, mozgókép stb.) rögzíteni lehet.

4 Ha egyik jelrendszer jeleit egy másikra alakítjuk át, az a kódolás. Hol találkozhatunk vele? Titkosírás, zenei CD hallgatása, Interneten filmnézés

5 A információ tárolásához szükséges jelek sorozata az adat. Milyen rögzítési módjait ismered az információnak? Az adat rögzített információ. Az adatmennyiség mértékegysége a bit. 1 bináris jel adatmennyisége 1 bit, értéke 0 vagy 1. 8 bit = 1 bájt (angolul byte) = 1 betű Az 1 bájtban szereplő 0-kat és 1-eket 256 különböző sorrendbe rakhatjuk, így ebben a jelrendszerben ennyi jel van.

6 8 bit = 1 bájt 1024 bájt (B) = 1 kilobájt (KB) B(bájt) < K(kilo)B < M(mega)B < G(giga)B < T(tera)B Váltószám 1024

7 Az alaplap fontosabb részei: Ki- és bemenetek: USB, hálózat, hang, videó (monitor), nyomtató, egér, billentyűzet stb. PCI (hálókártya stb.) PCI-E, AGP (videokártya) Processzorfoglalat Merevlemez, CD, DVD Memóriafoglalat Egyéb: floppy, USB, tápfeszültség stb. foglalatai

8 Feladata: vezérli a gépet és műveleteket végez. A gép adatfeldolgozó egysége, működési sebességét a M(mega) illetve G(giga) herzben kifejezett frekvencia mutatja meg. Ez azt jelenti, hogy a műveleteket lépésekre bontja. Például egy 2 GHz-es ( Gigaherces) processzor másodpercenként 2 milliárdszor kap jelet, aminek alapján elvégzi a műveletet. A 2 milliárd = 2 000 000 000 000 Két típusa van: Intel és AMD, különböző alaplapokra szerelhetők 2000 MHz-nél (2 GHz) kisebb frekvenciájú új processzort kereskedelemben nem nagyon lehet kapni. A processzorok újabb fajtái a nagyobb sebesség érdekében már 2 illetve 4 maggal rendelkeznek, így párhuzamosan több feladatot képesek elvégezni Az iskola szerverében is egy 4 magos processzor van

9 A memória a programok és adatok ideiglenes tárolási helye. Ha egy programot indítunk, (pl. Paintben rajzolunk) a gép a memóriában tárolja. A processzor a memóriába teszi az adatokat és onnan is veszi elő. Méretét a mega és a gigabyte, sebességét a frekvencia (MHz) jelzi. A Windows 7 legalább 1 GB memóriát igényel a megfelelő sebességű működéshez. Otthon általában a játékok igénylik a legtöbb memóriát.

10 Az alaplaphoz csatlakozó panel (pl. videokártya), amelyen keresztül további eszközök (pl. monitor) csatlakozik a számítógéphez, Videokártya Hangkártya Hálózati kártya

11 Beviteli eszközök Kiviteli eszközök Be- és kiviteli eszközök

12 Nyomtató Monitor Fejhallgató Hangszóró Projektor Billentyűzet Egér: mechanikus, optikai Rajzolópad + ceruza Szkenner Botkormány A multifunkciós irodai gépek: Szkennel, nyomtat Headset: Mikrofon és fejhallgató

13 Háttértárolók Központi feldolgozó egység Memória Beviteli eszközök Kiviteli eszközök

14 A számítógépen futó programok:  Operációs rendszerek: Windows, Linux, Android  Felhasználói programok irodai alkalmazások: Word játékok rajzprogramok: Paint segédprogramok: pl. tömörítők: WinRar víruskeresők: ESET stb.

15 név. Kiterjesztés Gyakoribb kiterjesztés típusok: Kép: jpg, bmp, tif, png Dokumentum: doc vagy docx, txt, rtf Zene: mp3 Mozgókép: avi Tömörített fájl: rar, zip

16 Létrehozás:Jobb egér/Új/Mappa vagy fájl Másol: Jobb egér/Másol vagy Ctrl+C Beillesztés:Jobb egér/Beillesztés vagy Ctrl+V (megmarad a régi és az új helyen is) Kivágás: Jobb egér/Kivágás (csak az új helyen lesz a fájl) Átnevezés: Jobb egér/Átnevezés Tömörítés: Jobb egér/Hozzáadás az archívumhoz (megadható a tömörítés mértéke, jelszó stb.) Kicsomagolás:Jobb egér/Kibontás (megadható a helye)


Letölteni ppt "9. óra. Analóg jel Koncertzene, bakelit hanglemez: Folyamatosan változó jelekből áll Digitális jel CD, DVD lemez tartalma Különálló jelekből áll Ezeket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések