Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A zaj okozta halláskárosodás és az egyéni védelem eszközei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A zaj okozta halláskárosodás és az egyéni védelem eszközei"— Előadás másolata:

1 A zaj okozta halláskárosodás és az egyéni védelem eszközei
Fekete Zoltán – Microsonic Labor Kft. 2013.október 29.

2 Microsonic Labor Kft. Alakult: 1993. szeptember 27.
Anyavállalat: Microsonic Inc. Ambridge, PA(1964) Tevékenységi kör: Hallókészülék gyártás, forgalmazás, javítás Fülilleszték gyártás, forgalmazás Műszem gyártás, forgalmazás Kiegészítők forgalmazása (elem, tisztítószer, lenyomatanyag, lenyomatvételi eszközök stb.) Fülmonitorok gyártása, forgalmazása Zajvédelmi eszközök, gyártása forgalmazása márka képviselete Dolgozói létszám: 22 fő Tanúsítványok: ISO 9001, ISO 13485, EEKH labormin., OEP min. beszállító (F18) 2013.október 29.

3 Fogalmak jelentése Akusztikus zaj: a zaj több eltérő frekvenciájú és intenzitású hangoknak az összessége, amelyek együtt kellemetlenül és fárasztóan hatnak az ember közérzetére, és bizonyos feltételek között egészségkárosodást, leggyakrabban halláscsökkenést idéznek elő. Hallószervi hatások : a hallószervi hatások magában a hallás szervében okoznak károsodást, mely akkor következik be, ha valaki tartósan ki van téve magas zajszintnek, esetleg egy akusztikus trauma (például egy robbanás vagy hangos koncert) okozhat azonnali halláskárosodást, átmeneti süketséget, vagy fülcsengést (tinnitusz). Nem hallószervi hatások : a nem hallószervi hatások elsősorban agyi szinten fejthetik ki hatásukat, majd másodsorban az agyi reakciókra reagálva, közvetett módon léphetnek fel negatív reakciók az emberi testben. Hallásvédelmen értjük az egyéni vagy kollektív védőeszközök alkalmazását a zajártalom elkerülésére. Az egyéni vagy kollektív zajvédő eszközök olyan megfelelően kialakított eszközök, amelyek előírásszerűen alkalmazva részben vagy teljesen megakadályozzák az ember testén egyébként keresztülhatoló, és a hallószervet károsító hanghullámok belépését az emberi szervezetbe. A hallásvédő eszköznek a megengedett szintre vagy az alá kell csökkentenie a zajhatást úgy, hogy a figyelmeztető hangjelzések még hallhatóak legyenek. 2013.október 29.

4 A fül felépítése Külső fül: porcos fülkagyló, hallójárat, amelyet a dobhártya választ el a középfültől. Középfül (auris media) : középfülhöz tartozik a dobüreg és annak melléküregei, a hallócsontok (kalapács (malleus), üllő (incus), kengyel (stapes)) és a fülkürt (tuba auditiva Eustachii). A külső és a középső fület a dobhártya választja el egymástól, ehhez van hozzánőve a kalapács nyele, amelyhez az üllő, ehhez pedig a kengyel kapcsolódik; ezek a csontok közvetítik a dobhártya hanghullámok okozta rezgéseit a belsőfülhöz. A fülkürt (tuba auditiva) összeköti a dobüreget az orrgaratüreggel, és a fülkürtön át nyeléskor levegő juthat a dobüregbe. Belső fül (auris interna) A belső fül a csontos tokból (csontos labirintus, labyrinthus osseus, oticus capsula) és az abban helyet foglaló hártyás labirintusból (labyrinthus membranaceus) áll. A labirintus részei: a tér három síkjában fekvő félkörös ívjáratok (ductus semicircularis, canales semicirculares anterior, lateralis et posterior), amelyekben az egyensúlyozási idegi végkészülékei foglalnak helyet. A tornác (vestibulum) és a csiga (cochlea) képzi a csontos labirintus legnagyobb térfogatú terét. Ez utóbbiban a hallás idegvégkészüléke: a Corti-féle szerv található. A belső fülből indul ki a VIII agyideg (nervus statoacusticus), amely a hallás és egyensúlyozás ingereit továbbítja az agy megfelelő részeihez. Páros szerv 2013.október 29.

5 Cochlea A csiga egy spirális felépítésű, üreges, csonttal burkolt szerv. Részei: A scala vestibuli, amely a csiga járatának folyadékot tartalmazó felső része, és az ovális ablaknál végződik. A scala tympani, amely a csiga járatának folyadékot tartalmazó alsó része, és a kerek ablaknál végződik. A baziláris membrán választja el a scala mediát a scala tympanitól. A középfülben található kengyel átadja a hangrezgéseket az ovális ablaknak, amely rezgésbe hozza a scala vestibuliban található folyadékot. Ez a rezgés átterjed a scala mediában található folyadékra, így mozgásba jönnek a szőrsejtek. A szőrsejtek a mozgás hatására elektromos impulzusokat adnak le. A csiga bejáratához, azaz az ovális ablakhoz közel eső szőrsejtek a magas, a csiga csúcsában levők pedig a mély hangokat érzékelik. A nagyon erős hangok a csigában lévő folyadékot olyan erős mozgásba hozhatják, ami károsítja a szőrsejteket. A túlterhelés a részleges hallásvesztés egyik gyakori oka. 2013.október 29.

6 Frekvenciafüggő hallásunk és következményei
A hangnyomásszint: P = 20*log(P/p0) [dB] ahol p0 = 20*10--6 Pa = 20 µPa. . „ Az intenzitásszint: I = 10*log(I/i0) [dB] ahol, i0 = W/m2. A csiga egy spirális felépítésű, üreges, csonttal burkolt szerv. Részei: A scala vestibuli, amely a csiga járatának folyadékot tartalmazó felső része, és az ovális ablaknál végződik. A scala tympani, amely a csiga járatának folyadékot tartalmazó alsó része, és a kerek ablaknál végződik. A baziláris membrán választja el a scala mediát a scala tympanitól. A középfülben található kengyel átadja a hangrezgéseket az ovális ablaknak, amely rezgésbe hozza a scala vestibuliban található folyadékot. Ez a rezgés átterjed a scala mediában található folyadékra, így mozgásba jönnek a szőrsejtek. A szőrsejtek a mozgás hatására elektromos impulzusokat adnak le. A csiga bejáratához, azaz az ovális ablakhoz közel eső szőrsejtek a magas, a csiga csúcsában levők pedig a mély hangokat érzékelik. A nagyon erős hangok a csigában lévő folyadékot olyan erős mozgásba hozhatják, ami károsítja a szőrsejteket. A túlterhelés a részleges hallásvesztés egyik gyakori oka. 2013.október 29.

7 Egészséges kontra károsodott hallás
194 dB: Elméleti határ a hanghullámokra, 1 atmoszféra környezeti nyomás esetén 140lövés 1 méterről 120fájdalomküszöb; vasúti kürt 10 méterről 100légkalapács 2 méterről; diszkó belül 80porszívó 1 méterről, forgalmas utca járdája 70sűrű forgalom 5 méterről 60hivatal vagy vendéglő belül 50csendes vendéglő belül 0emberi hallásküszöb (egészséges fül esetén); egy szúnyog repülésének hangja 3 méterről 2013.október 29.

8 A zaj három jellemzője intenzitása, időbeli lefolyása
a frekvencia spektruma 2013.október 29.

9 Zaj és rezgés védelem I. A KÖRNYEZETI ZAJ- ÉS REZGÉS SZABÁLYOZÁS JOGSZABÁLYI HÁTTERE: 194 dB: Elméleti határ a hanghullámokra, 1 atmoszféra környezeti nyomás esetén 140lövés 1 méterről 120fájdalomküszöb; vasúti kürt 10 méterről 100légkalapács 2 méterről; diszkó belül 80porszívó 1 méterről, forgalmas utca járdája 70sűrű forgalom 5 méterről 60hivatal vagy vendéglő belül 50csendes vendéglő belül 0emberi hallásküszöb (egészséges fül esetén); egy szúnyog repülésének hangja 3 méterről 2013.október 29.

10 II. Munkahelyi zajexpozícióval kapcsolatos jogszabályi háttér
A munkavállalókat érő zajexpozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló 66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet A rendelet 3.§-a tartalmazza a zajexpozíciós, felső és alsó beavatkozási határértékeket. A rendelet 4.§ (1) alapján, a munkavédelemről szóló évi XCIII. Törvény (továbbiakban: Mvt.) 54. § (2) bekezdése szerinti kockázatértékelés keretében a munkáltató köteles becsléssel, szükség esetén méréssel meghatározni azt a zajszintet, amelynek a Munkavállalók ki vannak téve. A munkahelyi zaj mérését és értékelést a rendelet melléklete szerint kell elvégezni. 194 dB: Elméleti határ a hanghullámokra, 1 atmoszféra környezeti nyomás esetén 140lövés 1 méterről 120fájdalomküszöb; vasúti kürt 10 méterről 100légkalapács 2 méterről; diszkó belül 80porszívó 1 méterről, forgalmas utca járdája 70sűrű forgalom 5 méterről 60hivatal vagy vendéglő belül 50csendes vendéglő belül 0emberi hallásküszöb (egészséges fül esetén); egy szúnyog repülésének hangja 3 méterről 2013.október 29.

11 Mi történik, ha nem védekezünk?
Már kis zajterhelés is, 30 dB(A) átlagos, vagy 45 dB(A) impulzus zaj alvászavarokat okoz. Alvás közben változik a pulzus és a vérnyomás, megnő a testmozgások száma, nyugtalan az alvás, gyakoribb a felébredés, nehezebb az elalvás. A zavart alvás következménye lehet a másnapi rossz hangulat. A nagy zajban az ember teljesítőképessége csökken A nagyon erős, 85 dB(A) fölötti zaj károsítja a hallást. Rövid távú zajhatás esetén is mérhető a pulzusszám, a vérnyomás, a pupillaméret növekedése, az erek összeszűkülése, a hormonkoncentráció és a fémionok összetételének megváltozása a vérben Tartósan zajnak kitett személyeknél a zajhatás halmozódik és szervi betegségeket erősít. Ilyenek a magas vérnyomás, az isémiás szívbetegségek, az érszűkület és a stressz. Az impulzusos (gyorsan ismétlődő zajesemények sorozata, mint például a kalapálás, dobolás, vagy kattogás) zaj és a keskenysávú jellemzőket tartalmazó zaj (morgás, búgás, sivítás, vagy szirénázás) erősebben zavar Fülzúgás A fülzúgás a fülben hallott csengő, sziszegő vagy zúgó hang. A zajjal szembeni túlzott expozíció növeli a fülzúgás veszélyét. Hirtelen erős zajok (pl. robbantás) esetén a veszély jelentősen nő. A fülzúgás a zaj okozta halláskárosodás első jele lehet. Zaj és vegyi anyagok Egyes veszélyes anyagok ototoxikusak (szó szerint: „mérgezőek a fülre”). Úgy tűnik, hogy azoknál a munkavállalóknál, akik ilyen anyagoknak és hangos zajnak is ki vannak téve, nagyobb a halláskárosodás veszélye, mint azoknál, akiknél csak a zajjal vagy csak a veszélyes anyagokkal szembeni expozíció áll fenn. Ilyen szinergiát különösen a zaj és egyes szerves oldószerek, köztük a toluol, sztirol és szén-diszulfid között figyeltek meg. Ezeket az anyagokat például a műanyag- és nyomdaiparban, valamint a festék- és lakkgyártásban használják zajos környezetben. Zaj és a várandós munkavállalók Várandós nők esetében a nagy zajszinttel szembeni expozíció káro-síthatja a magzatot. „A hangos zaj hosszan tartó expozíciója magas vérnyomást és fáradtságot okozhat. Kísérletekkel bizonyított, hogy ha a születendő gyermeket a terhesség során hangos zajnak teszik ki. Nagyobb balesetveszély A zaj és a balesetek közötti összefüggés, a zaj balesetveszélyt növelő hatását külön figyelembe kell venni a zajra vonatkozó kockázatékelésben. A verbális kommunikáció megnehezítése Stressz 2013.október 29.

12 Védelem szintje A halláskárosodás 85 dB zajszintnél kezdődik.
az új EU-jogszabály a határértékeket 5 dB-el lecsökkentette: A munkáltatónak 80 dB felett biztosítani kell a megfelelő hallásvédő eszközt. A dolgozónak 85 dB felett kötelező a zajvédő eszközt viselni, amit a munkáltatónak meg kell követelnie. 2013.október 29.

13 Hallásvizsgálat 81-85 dBAeq 4 évenként Munkáltató kérésére 86-90 dBAeq
Panasz esetén soron kívül dBAeq 2 évenként 100 dBAeq Évenként Fültokok : sisakkal kombinált, arcvédővel kombinált, részleges és teljes fejvédelemmel kombinált, passzív, elektronikával kombinált. Egyszer használatos, eldobható füldugók. Elsősorban olyan munkakörülmények között javasolt használni, ahol a környezeti szennyeződés könnyen a füldugóra kerül, és körülményes lenne az eltávolítása, tisztítása. Irritációt előidéző porok (gyógyszeripar, vegyipar), olajos és egyéb szennyező anyagok jelenléte esetén. Többször használatos füldugók. Olyan tiszta munkakörülmények között, ahol ritkán éri szennyeződés és adott feltételek vannak, hogy a füldugót rendszeresen tisztítani tudjuk. Ezek tárolása zárt, zsebre tehető kis tokokban történjen. Detektálható füldugók. Ezek használata elengedhetetlen minden olyan területen, ahol szennyező anyag nem kerülhet a feldolgozott termékbe. Ilyen területek: konzervipar, élelmiszeripar, húsipar, dohányipar, gyógyszergyártás, vegyipar, kozmetikumok gyártása. Ezeket a füldugókat a feldolgozás során detektorokkal ki lehet mutatni, ha belekerülnek a készülő termékbe. Létezik eldobható és többször használatos változata is. Pántos füldugók. Minden olyan területen jól használhatók, ahol sűrűn kell behelyezni, kivenni a hallásvédő eszközt. Nyakban tartható, így mindig kéznél van. Művezetők, üzemvezetők, minőségellenőrök és vezető beosztású munkatársak nélkülözhetetlen segítőtársa. 2013.október 29.

14 Egyéni védelem eszközei
Fültokok : sisakkal kombinált, arcvédővel kombinált, részleges és teljes fejvédelemmel kombinált, passzív, elektronikával kombinált. Egyszer használatos, eldobható füldugók. Elsősorban olyan munkakörülmények között javasolt használni, ahol a környezeti szennyeződés könnyen a füldugóra kerül, és körülményes lenne az eltávolítása, tisztítása. Irritációt előidéző porok (gyógyszeripar, vegyipar), olajos és egyéb szennyező anyagok jelenléte esetén. Többször használatos füldugók. Olyan tiszta munkakörülmények között, ahol ritkán éri szennyeződés és adott feltételek vannak, hogy a füldugót rendszeresen tisztítani tudjuk. Ezek tárolása zárt, zsebre tehető kis tokokban történjen. Detektálható füldugók. Ezek használata elengedhetetlen minden olyan területen, ahol szennyező anyag nem kerülhet a feldolgozott termékbe. Ilyen területek: konzervipar, élelmiszeripar, húsipar, dohányipar, gyógyszergyártás, vegyipar, kozmetikumok gyártása. Ezeket a füldugókat a feldolgozás során detektorokkal ki lehet mutatni, ha belekerülnek a készülő termékbe. Létezik eldobható és többször használatos változata is. Pántos füldugók. Minden olyan területen jól használhatók, ahol sűrűn kell behelyezni, kivenni a hallásvédő eszközt. Nyakban tartható, így mindig kéznél van. Művezetők, üzemvezetők, minőségellenőrök és vezető beosztású munkatársak nélkülözhetetlen segítőtársa. 2013.október 29.

15 Zajvédelmi fülillesztékek
Silencium ipari zajvédő füldugó: - alapanyaga szilikon, - egyedi kialakítású, az adott személy méretére készített - OMMF által minősített „nagy védelmi képességű” termék - a behelyezést / kivételt fogórész segíti - opcionálisan zsinórral is rendelhető Zajcsillapítási értéke: 30,9 dB !!! MUNKAVÉDELMI ESZKÖZ -EGYÉNI VÉDŐESZKÖZ 2013.október 29.

16 Zajvédelmi fülillesztékek
Silencium Pass Guard füldugó: - alapanyaga szilikon, + egy speciális adalék – impulzus zaj ellen! - egyedi kialakítású, az adott személy méretére készített - OMMF által minősített „nagy védelmi képességű” termék - a behelyezést / kivételt fogórész segíti - opcionálisan zsinórral is rendelhető Zajcsillapítási értéke: 30,9 dB !!! MUNKAVÉDELMI ESZKÖZ -EGYÉNI VÉDŐESZKÖZ 2013.október 29.

17 Ala-Noise X: - speciális, süllyesztett kiképzésű filterrel rendelkezik
- biztosítja a hallójárat folyamatos szellőzését - nem lineáris csillapítású - a használó meghallja a figyelmeztető jelzéseket, és a beszédet - a filter állítható kulcs segítségével: 90dB-100dB-110dB 2013.október 29.

18 Sound Defender: Motoros füldugó: - sisak alatt viselhető
- véd a motor zaja ellen - véd sisak által keltett szélzaj ellen - hosszú utak esetén az expozíciós idő - vegetatív idegrendszer fáradásának veszélye - a zajvédelmi füldugó választható csillapítási szintekkel rendelhető - egy filterrel dB-es csillapítás érhető el 2013.október 29.

19 ER akusztikai hallásvédő rendszer:
2013.október 29.

20 Microsonic Hunter 1 aktív zajcsökkentő vadászoknak
Preventív eszköz!!! Fiatal még nem hallássérült vadászok számára is! Aktív csúcstechnológiájú erősítő, impulzusvédelemmel. Az egyéni kialakításnak köszönhetően kényelmesebb és kisebb mint egy fültok. 2013.október 29.

21 Microsonic Hunter 1 aktív zajcsökkentő vadászoknak
Programbeállítások Az egyes program kismértékű erősítéssel rendelkezik (kb.10dB). Csendes környezetben (erdőben, amikor nem esik az eső, és nem fúj a szél) történő megfigyeléskor alkalmazható. A kettes program közepes erősítésű (kb dB). Mérsékelten szeles környezetben a közepes és magas frekvenciák 40-50%-os erősítésének emelésére használható. A hármas program erősítése nagymértékű (kb dB). A teljes erősítést növeli a teljes frekvencia spektrumban A négyes program kimondottan szeles környezetben használható. 2013.október 29.

22 Microsonic Hunter 1 aktív zajcsökkentő vadászoknak
Előnyök A vadászat során hallható zajok hangerejét egyedileg lehet szabályozni és igény szerint erősíteni a programokkal. Hamarabb és világosabban érzékelhetőek a vadak által keltett zajok, és így javulnak a lövés esélyei. Az elektronikus impulzusvédelem hatékonyan csökkenti a lövéskor fellépő káros impulzusokat. A jelzések és hívások világosabban érzékelhetők. 2013.október 29.

23 További információ: www.microsonic.hu microsonic@microsonic.hu
Kérdések? Köszönöm a figyelmet! 2013.október 29.


Letölteni ppt "A zaj okozta halláskárosodás és az egyéni védelem eszközei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések