Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Christiaan Huygens és az idő mérése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Christiaan Huygens és az idő mérése"— Előadás másolata:

1 Christiaan Huygens és az idő mérése
Nagy Attila 9. b

2 Tartalomjegyzék 3-4. dia: Huygens életrajz. 4-7. dia: Az idő mérése.
8. dia: Időmérési eszközök.

3 Christiaan Huygens 1629. április 14. – 1695. július 8.
Holland matematikus, fizikus és csillagász. Nagy szerepe volt a modern integrál- és differenciálszámítás megteremtésében, valamint a fénnyel kapcsolatos vitáiban szerzett magának nevet, lásd: hullám részecske kettősség. 1655-ben fedezte fel a Szaturnusz Titán nevű holdját.

4 Ő volt az első, aki felvetette, hogy a Szaturnuszt egy gyűrű veszi körbe. Ezt írta: "a Szaturnuszt egy vékony, széles gyűrű veszi körbe, amely sehol nem érinti". Modern teleszkópja segítségével sikerült megkülönböztetnie az egyes csillagokat a felhőn belül. Nevéhez fűződik számos csillagköd, és néhány kettős csillag felfedezése is.

5 Az idő mérése Vizsgálatai során szükségessé vált az idő pontos mérése, 1657-ben ingaórát alkotott. Megállapította, hogy az egyenletes körmozgás fenntartásához állandó erő kell. Itt fogalmazta meg az inercia-elvet, amely szerint a magára hagyott test egyenes vonalú egyenletes mozgást végez.

6 Ingaóra

7 Az idő mérésének jelenlegi rendszere a sumér civilizációig nyúlik vissza. Ez a mérési rendszer a megszokott tízes alap helyett hatvanas alapot használ: 60 másodperc van egy percben, és 60 perc van egy órában, valamint 360 nap (60×6) egy évben (néhánnyal kiegészítve). Ebben a számrendszerben a 12 is jelentős szám: a napnak 12 nappali és 12 éjszakai órája van (régen a napnyugta jelezte a nap végét) és 12 hónap van egy évben.

8 Időmérési eszközök Vízóra Homokóra Napóra Napóra Digitális órák

9 Köszönöm a figyelmet! Forráslista: wikipédia.org. Google képek
vilagex.hu


Letölteni ppt "Christiaan Huygens és az idő mérése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések