Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek."— Előadás másolata:

1 A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása

2 Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek arról, hogy miből épül fel a világ? Napjainkban milyen elemi részecskéket ismerünk, mit tudunk ezekről? Miért különleges a Higgs-bozon? Milyen következménye lehet az elemi részecskék kutatásának a mindennapi életünkben? Kérdéseink:

3 1. Őselemek 2. Atomos elmélet 3. Az atom sem oszthatatlan 4. A ma ismert elemi részecskék rendszere 5. A részecskék közötti kölcsönhatások 6. A Higgs-bozon 7. Jövőkép Vázlat

4 Őselemek Arisztotelész

5 Atomos elmélet Démokritosz John Dalton Mengyelejev Einstein

6 Brown mozgás

7 Henri Becquerel : 1896 radioaktivitás Az atom sem oszthatatlan Marie és Pierre Curie Új, radioaktív anyagok  és  -sugarak

8 Joseph Thomson 1897 az elektron felfedezése 1904 a Mazsolás puding modell Az elektron felfedezése

9 Ernest Rutherford – aranyfólia kísérlet

10 A Rutherford-féle modell

11 Bohr-modell

12 Az atommag ProtonNeutron

13 Elemi részecskék

14

15

16 KölcsönhatásRelatív erősség Közvetítő részecske Erős10 38 8 gluonatommagok Elektromágneses10 35 foton atomi rétegek, elektromos készülékek Gyenge10 33 Bozonok (Z0, W-, W+) radioaktív bomlás Gravitációs1graviton(?)égitestek

17 Részecskék közötti kölcsönhatás

18 David Miller magyarázata

19 Novobátzky Károly 1884-1966 Marx György 1927-2002

20

21 A Higgs-bozon szimulációja

22 …Lesznek eszközeink, amelyek n az általunk kívánt módon megváltoztatják a Higgs-mező értékét. Egy megfelelően alkalmazott lokális Higgs- mezővel az űrhajó fémfala helyileg átlátszóvá válik sőt ajtó sem kell a fémfalra, az anyagon Higgs-kulccsal kis nyílást nyithatunk, majd visszazárhatjuk Dávid Gyula Könnyen létrehozhatók a szobahőmérsékletű szupravezetők Az anyag helyi, akár atomi szintű manipulációja korábban elképzelhetetlen sűrűségű információtárolást tesz lehetővé Mire jó ez?

23 Összegzés

24 Források

25


Letölteni ppt "A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések