Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógépek elődei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógépek elődei."— Előadás másolata:

1 A számítógépek elődei

2 Előzmények A számítógép története lényegében az első számítógépek kialakításával kezdődik és a számítógép gyorsabbá, olcsóbbá, elérhetőbbé tételének folyamatát rögzíti. Az első ismert mechanikus számológép, az abakusz, kb éves. Az abakusz a bonyolultabb számításokhoz nem elegendő, mert túlságosan lassú.

3 A számítástechnika úttörői
Wilhelm Schikard (1623-ban) a Napier-pálcák felhasználásával, fogaskerekekkel működő, négy alapműveletet végző számológépet készített. Blaise Pascal ( ) francia művész, matematikus, fizikus, filozófus 19 éves korában 1642-ben, összeadó–kivonó gépet épített. Gottfried Wilhelm Leibniz ( ) eredetileg jogász végzettségű filozófus, matematikus, fizikus négy alapműveletes mechanikus számológépet szerkesztett 1670-ben.

4 A számítástechnika úttörői
Joseph-Marie JACQUARD ( ) Francia selyemszövő mester, 1810-ben az ő általa konstruált szövőgép használt a világon először lyukkártyás vezérlést. George BOOLE ( ) angol matematikus, nagyot alkotott a matematikai logika területén, nagy érdeme, hogy kimunkálta a róla elnevezett Boole algebrát. A Boole algebra gyakorlati alkalmazása a számítógép programozásában és a logikai áramkörökben óriási jelentőségű.

5 Neumann-elvek Neumann János magyar matematikus az USA-ban 1946-ban megfogalmazta az elektronikus digitális számítógépek működésének elveit, amelyeket ma mindenki ismer a következő néven: A számítógép legyen teljesen elektronikus. A számítógép kettes számrendszert használjon. A számítógép (logikai) felépítése a következő legyen: Memória (tár) az információ tárolására (címezhető és felülírható rekeszekkel). Ez tárolja kettes számrendszerbeli formában Központi egység az információ feldolgozására, benne aritmetikai-logikai egység (ALU), amely a számolást és logikai műveleteket végzi vezérlő egység (CU) amely a tárból kiolvasott utasítások segítségével, emberi beavatkozás nélkül irányítja a feladat végrehajtását. Perifériák az információ gépbe juttatására és onnan kivitelére. A Neumann-elvek elvi útmutatást adtak a számítógépek építéséhez. Tehát nem konkrétan mondják meg, hogyan kell számítógépet építeni, csak hogy ezeket az elveket követve érdemes számítógépet építeni.

6 A számítógépek első generációja
között elektroncsöves gépek épültek, a számítógép akkoriban csak hardverből állt. : ENIAC az első tisztán elektronikus számítógép, dugaszoló táblával programozták, 1949: EDVAC az első tisztán elektronikus, belső programvezérlésű számítógép 1951: UNIVAC az első kereskedelemben is kapható számítógép 1951: Neumann megépítette az IAS-komputert Jellemzők: elektroncső nagy méret műveleti sebesség százszorosa a mechanikus gépekének lyukkártya, lyukszalag mágnesdobos tár néhány ezer művelet / másodperc Az időszak legnépszerűbb gépéből, az IBM 650-eséből több, mint 1000 db készült.

7 A számítógépek második generációja
között megjelentek a tranzisztorok és a diódák és megkezdődött a miniatürizálás. Jellemzők: tranzisztor, dióda méret jelentősen csökken a műveleti sebesség megtízszereződik megjelennek a ferritgyűrűs memóriák megjelenik a mágnesszalagos tár megjelennek az első operációs rendszerek programozási nyelvek 1964-ben megjelenik a BASIC is amelynek egyik megalkotója Kemény János, magyar származású matematikus. IBM gépek 50   000 művelet/másodperc sebességet értek el.

8 A számítógépek harmadik generációja
A harmadik generációs számítógépek abban tértek el legfőképpen az előzőektől, hogy már integrált áramköröket használnak, amiket 1958-ban találtak fel. Jellemzők: csökken a méret megbízhatóság nő műveleti sebesség már tízmillió művelet / másodperc megjelennek a monitorok megjelennek a mágneslemezes tárak MB kapacitással az IBM kifejlesztette a DOS és OS operációs rendszereket Az IBM 360-as gépcsalád már kompatibilis gépekből épült 1971 hozza a nagy fordulatot: John Blankenbaker megépíti az első személyi számítógépet a Kenbak I-t.

9 A számítógépek negyedik generációja
1971-ben az Intel cég piacra dobja az első mikroprocesszort. Az Intel egyik alapítója és vezetője a magyar származású Gróf András. A méretek további csökkenésével 1975-ben Ed Roberts megépíti az első személyi számítógépet a PC-t. A számítógépek tovább korszerűsödtek. Az 1980-as évektől megjelennek a helyi hálózatok, a grafikus felhasználói felületek és a „kis” flopik. 1980-ban megjelennek az első IBM PC-k, majd a DOS és a Windows első verziói is. Ezt a generációt már átlagemberek is használták.

10 A számítógépek ötödik generációja
1991-től napjainkig Nagyban megváltoztak a számítógép kezelő szokások. Egyre több otthonban van már PC. Az 1990-es években megjelenik az Internet és tömegesen terjed. Egyik jellemzőjük, hogy párhuzamos és asszociatív működésű mikroprocesszorokat alkalmaznak. Napjaikban már fejlesztik az optikai számítógépet, aminek lényege az, hogy nem elektromos, hanem sokkal gyorsabb fényimpulzusok hordozzák az információt.

11 E generációkon át a következő tendenciák nyilvánvalóak:
a méret csökkenése a műveleti sebesség növekedése, a szoftver jelentőségének növekedése, a szoftver felhasználóbarátabbá válása, az ár csökkenése és e két utóbbival szoros összefüggésben – az elterjedtség növekedése.

12 Köszönjük a figyelmet! Boda Szabina Göncző Anett


Letölteni ppt "A számítógépek elődei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések