Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM. A FELVETT TÁPANYAG SORSA Nagy részét a szervezet raktározza Nagy részét a szervezet raktározza Táplálékfelvétel szünetében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM. A FELVETT TÁPANYAG SORSA Nagy részét a szervezet raktározza Nagy részét a szervezet raktározza Táplálékfelvétel szünetében."— Előadás másolata:

1 TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM

2 A FELVETT TÁPANYAG SORSA Nagy részét a szervezet raktározza Nagy részét a szervezet raktározza Táplálékfelvétel szünetében mobilizálja Táplálékfelvétel szünetében mobilizálja Transzporttápanyagok Transzporttápanyagok Glukóz Glukóz Szabad zsírsavak Szabad zsírsavak Aminosavak Aminosavak Ketontestek Ketontestek

3 RAKTÁROZÁS ÉS MOBILIZÁLÁS SZABÁLYOZÁSA Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás Raktározás – inzulin Raktározás – inzulin Mobilizálás – glukagon Mobilizálás – glukagon inzulinszint csökkenése inzulinszint csökkenése

4 TÁPANYAGFELVÉTEL Tartalék mobilizálásának megszüntetése Tartalék mobilizálásának megszüntetése Inzulinelválasztás aktiválása Inzulinelválasztás aktiválása még a felszívódás előtt fokozott inzulin- termelés – „várakozó helyzet” Inzulinelválasztás mértéke a tápanyag összetételétől függ Inzulinelválasztás mértéke a tápanyag összetételétől függ

5 A tápanyagok élettani jelentősége Szénhidrátok: gyors, könnyen felhasználható energiaforrás gyors, könnyen felhasználható energiaforrás részt vesz a zsíranyagcserében részt vesz a zsíranyagcserében tömegük révén elősegítik bélmozgásokat tömegük révén elősegítik bélmozgásokat mono-, di-, poliszacharidok, a tápanyagok rosttartalma mono-, di-, poliszacharidok, a tápanyagok rosttartalma Fehérjék: esszentiális aminosavak, komplett, inkomplett fehérjék esszentiális aminosavak, komplett, inkomplett fehérjék fehérjeszükséglet, szerep a felépítésben és szabályozásban fehérjeszükséglet, szerep a felépítésben és szabályozásban

6 A tápanyagok élettani jelentősége Zsírok: energiaforrás és raktár energiaforrás és raktár hőszigetelés és mechanikai védelem hőszigetelés és mechanikai védelem zsíroldékony anyagok zsíroldékony anyagok esszenciális zsírsavak szerepe esszenciális zsírsavak szerepe telített és telítetlen zsírsavak, koleszterin szerepe telített és telítetlen zsírsavak, koleszterin szerepe fűszerek, adalékanyagok, tartósítószerek fűszerek, adalékanyagok, tartósítószerek

7 INTERMEDIER ANYAGCSERE

8 FEHÉRJÉK Miután bizonyos mennyiségű fehérje folyamatosan lebomlik, és a nitrogén mint karbamid kiürül, a tápláléknak megfelelő fehérjemennyiséget kell tartalmaznia ahhoz, hogy a mérleg egyensúlyban maradhasson. A fehérjeminimum emberben napi g körül van (0,5-0,6 g/kg testsúly). Miután bizonyos mennyiségű fehérje folyamatosan lebomlik, és a nitrogén mint karbamid kiürül, a tápláléknak megfelelő fehérjemennyiséget kell tartalmaznia ahhoz, hogy a mérleg egyensúlyban maradhasson. A fehérjeminimum emberben napi g körül van (0,5-0,6 g/kg testsúly).

9 FEHÉRJÉK A helyes táplálkozás természetesen nagyobb mennyiségű fehérje felvételét követeli meg, a javasolt fehérjeadag naponta g. Emellett alapfeltétel az is, hogy a fehérje minőségileg magas értékű, azaz egyrészt jól emészthető legyen, másrészt az esszenciális aminosavakat kielégítő mennyiségben tartalmazza.

10 Az emberben esszenciális aminosavak triptofán (0,04) metionin (0,07) valin (0,28) treonin (0,20) fenilanalin (0,18) leucin (0,39) izoleucin (0,21) lizin (0,24)

11 SZÉNHIDRÁTOK MONOSZA- CHARIDOK DISZACHARI- DOK OLIGOSZA- CHARIDOK POLISZA- CHARI- DOK Hidrolízissel nem bomlanak egyszerűbb vegyületekre. Hidrolízissel két vagy néhány monoszacharidra bonthatók. Óriásmole- kulák. Hidrolízis- sel sok monosza- charidra bonthatók.

12 INZULIN-HATÁS csökkenti a vér glukóz koncentrációját csökkenti a vér glukóz koncentrációját izom és zsírsejtek fokozott glukózfelvétele izom és zsírsejtek fokozott glukózfelvétele gátolja a máj glukózleadását gátolja a máj glukózleadását csökkenti a vér szabad zsírsav koncentrációját csökkenti a vér szabad zsírsav koncentrációját a zsírszövet lipolízisének gátlása a zsírszövet lipolízisének gátlása

13 INZULIN-HATÁS

14 AZ INZULIN HATÁSA

15 AZ INZULINELVÁLASZTÁS SZABÁLYOZÁSA Az elválasztást fokozza: Az elválasztást fokozza: a vér glukózszintjének emelkedése a vér glukózszintjének emelkedése egyes aminosavak vérszintjének emelkedése egyes aminosavak vérszintjének emelkedése paraszimpatikus beidegzés (n. vagus) paraszimpatikus beidegzés (n. vagus) gyomor-bél hormonok gyomor-bél hormonok

16 AZ INZULINELVÁLASZTÁS SZABÁLYOZÁSA Az elválasztást csökkenti: Az elválasztást csökkenti: a hasnyálmirigy ð sejtjeiben termelődő szomatosztatin (parakrin hatás) a hasnyálmirigy ð sejtjeiben termelődő szomatosztatin (parakrin hatás) megterhelés – stressz alkalmával elválasztott katekolaminok megterhelés – stressz alkalmával elválasztott katekolaminok

17 GLUKAGON-HATÁS a glukagon a májban fokozza a a glukagon a májban fokozza a glikogenolízist glikogenolízist glukoneogenezist glukoneogenezist ketogenezist ketogenezist

18 GLUKAGON-TERMELÉS a glukagon elválasztást fokozza a glukagon elválasztást fokozza csökkent vércukorszint csökkent vércukorszint inzulinhiány inzulinhiány egyes aminosavak koncentrációjá- nak növekedése egyes aminosavak koncentrációjá- nak növekedése

19 GLUKAGON-HATÁS

20 VÉRCUKORSZINT SZABÁLYOZÁSA

21 NAPSZAKI INGADOZÁSOK

22 INZULIN - GLUKAGON

23 TÁPLÁLKOZÁS

24 ÉHEZÉS

25 AZ ÉHEZÉS SZAKASZAI Éhgyomri állapot Éhgyomri állapot Néhány óra – 24 óra Néhány óra – 24 óra Rövid távú éhezés Rövid távú éhezés 24 – 72 óra 24 – 72 óra Krónikus éhezés Krónikus éhezés 72 órán túl 72 órán túl

26

27 Vitaminok nélkülözhetetlen, külső forrásból származó, kis mennyiségben szükséges anyagok nélkülözhetetlen, külső forrásból származó, kis mennyiségben szükséges anyagok vízben oldódnak: B1, B2, B6, nikotinsav, pantoténsav, biotin, fólsav, C vízben oldódnak: B1, B2, B6, nikotinsav, pantoténsav, biotin, fólsav, C zsírban oldódnak: A,D,E,K,F zsírban oldódnak: A,D,E,K,F hiánytünetek, hypervitaminózis hiánytünetek, hypervitaminózis

28 A-vitamin -a szervezet védekező mechanizmusában vesz részt -csontnövekedés, növekedés -látás- szaruhártya épsége -hámszövet differenciálódása -a szervezet védekező mechanizmusában vesz részt -csontnövekedés, növekedés -látás- szaruhártya épsége -hámszövet differenciálódása D-vitamin -kalcium beépülés a csontokba -foszfor anyagcsere szabályozás -kalcium beépülés a csontokba -foszfor anyagcsere szabályozás E-vitamin -oxigén tartalmú szabadgyökök elleni védekező rendszer alkotóeleme -oxigén tartalmú szabadgyökök elleni védekező rendszer alkotóeleme K-vitamin -véralvadás -véralvadás C-vitamin -csont, fog, porc, kötőszövet kollagén fehérje szintézis -vas feszívódás -hormon szintézis -immunrendszer erősítés -csont, fog, porc, kötőszövet kollagén fehérje szintézis -vas feszívódás -hormon szintézis -immunrendszer erősítés B-vitaminok -szénhidrát anyagcsere(B1,B6) -elektrontranszport(B2) -zsírsavszintézis (B3,B5) -aminosav szintézis (B6) -vörösvérsejt szintézis(B12) -szénhidrát anyagcsere(B1,B6) -elektrontranszport(B2) -zsírsavszintézis (B3,B5) -aminosav szintézis (B6) -vörösvérsejt szintézis(B12) FONTOSABB VITAMINOK

29 ÁSVÁNYI ANYAGOK Fólsav -vörösvérsejt szintézis -vörösvérsejt szintézis Vas -oxigénszállítás -oxigénszállítás Kalcium -hormonszintézis -szívműködés -hormonszintézis -szívműködés -izomműködés -idegműködés -véralvadás -izomműködés -idegműködés -véralvadás Magnézium -zsíranyagcsere -szénhidrát anyagcsere -zsíranyagcsere -szénhidrát anyagcsere -fehérjeszintézis -ideg-izom ingerlé- kenység -fehérjeszintézis -ideg-izom ingerlé- kenység Kálium -ideg-izom működés -sav-bázis egyensúly -ideg-izom működés -sav-bázis egyensúly -szívműködés -nátrium anyagcsere szabályozása -szívműködés -nátrium anyagcsere szabályozása Foszfor -izom energiaforgalma -idegszövet -izom energiaforgalma -idegszövet -fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere -fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere Króm -szénhidrát, zsír- anyagcsere -szénhidrát, zsír- anyagcsere -testsúlyszabályozás -fehérjebeépülést növel -testsúlyszabályozás -fehérjebeépülést növel

30 Tápanyagok energiája hasznos munka + hőtermelés + energiaraktározás hasznos munka + hőtermelés + energiaraktározás Respirációs hányados (quotiens): RQ =CO 2 /O 2 Respirációs hányados (quotiens): RQ =CO 2 /O 2

31 Az alapanyagcsere értéke: Kb kJ/nap, 80 W, 2000 kcal/nap (testfelszínre 170 kJ/m2/h) Kb kJ/nap, 80 W, 2000 kcal/nap (testfelszínre 170 kJ/m2/h) Alapanyagcserét befolyásoló tényezők: kor kor táplálkozás (fehérjék dinámiás hatása)-thermogenezis táplálkozás (fehérjék dinámiás hatása)-thermogenezis testhőmérséklet testhőmérséklet éhezés, túltápláltság éhezés, túltápláltság hormonális hatások hormonális hatások emóciók emóciók circadián ritmus, alvás circadián ritmus, alvás várandósság várandósság élvezeti cikkek élvezeti cikkek

32 AZ ALAPANYAGCSERÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK Ülő életmód:x 1,2 Ülő életmód:x 1,2 Közepes aktivitás:x 1,4 Közepes aktivitás:x 1,4 Nehéz fizikai munka:x 1,8 Nehéz fizikai munka:x 1,8

33 AZ ALAPANYAGCSERE EGYSZERŰ KISZÁMÍTÁSA Nők: Nők: x testsúly (kg) Férfiak: Férfiak: x testsúly (kg) Pl.: 80kg-os férfi (10x80) = 1700 Kcal/nap

34 Különböző mozgások Felhasznált kalória /óra Aerobic500 Kerékpározás500 Bowling200 Kertészkedés200 Golf250 Kézilabda600 Kick Box 600 Evezés550 Futás560 Sí500 Hegymászás1,000 Úszás500 Tennis500 Súlyemelés500 Séta500

35 A TÁPLÁLÉKFELVÉTEL SZABÁLYOZÁSA táplálékfelvétel táplálékfelvétel energiaraktárak feltöltése energiaraktárak feltöltése energiaraktárak fenntartása energiaraktárak fenntartása táplálékfelvétel szabályozása táplálékfelvétel szabályozása energiabevitel és energiafelhasználás egyensúlyban tartása energiabevitel és energiafelhasználás egyensúlyban tartása

36 AZ ÉTVÁGY SZABÁLYOZÁSA

37 ÉTKEZÉSI PIRAMIS


Letölteni ppt "TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM. A FELVETT TÁPANYAG SORSA Nagy részét a szervezet raktározza Nagy részét a szervezet raktározza Táplálékfelvétel szünetében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések