Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit."— Előadás másolata:

1 A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit

2 A központi feldolgozó egység Processzor - CPU A CPU-t (Central Processing Unit), a számítógép központi feldolgozó egységét a regisztertömb, a központi vezérlő és az aritmetikai egységek egybekapcsolódásával az alaplapon valósítják meg.

3 A központi feldolgozó egység Processzor - CPU A CPU sebességét mega/giga hertzben (MHz, GHz) mérik. Az áramköröket vezérlő órajel frekvenciája a processzor sebességének mérőszáma. Ha az órajel például 3 GHz, akkor a processzor 3 milliárd elemi műveletet végezhet el másodpercenként.

4 MEMÓRIA A memória elektronikus adattárolást valósít meg. Az információ tárolása kettes számrendszerben történik. A memória fontosabb típusai a RAM, a ROM, a PROM, az EPROM, az EEPROM és a Flash memória.

5 RAM (Random Access Memory):  véletlen elérésű írható és olvasható memória, más nevén operatív tárnak is nevezzük.  működéséhez folyamatos áramellátásra van szükség  ha az áramellátás megszakad azonnal elveszíti tartalmát.  a gép bekapcsolásakor mindig teljesen üres.

6 RAM-ok DRAM (Dynamic RAM): viszonylag lassú, a mai gépekben már nem használják. SRAM (Static RAM): gyorsabb és drágább mint a DRAM.

7 RAM-ok EDORAM (Extended Data Out RAM): a DRAM továbbfejlesztett, gyorsabb változata, jellegzetessége, hogy másodlagos memóriákat adnak a DRAM meglévő memóriacelláihoz, mellyel megkönnyítik az adatokhoz való gyors hozzáférést.

8 RAM-ok SDRAM (Synchronous DRAM): az EDORAM továbbfejlesztett változata, a mai korszerűbb gépekben is megtaláljuk. DDR-SDRAM (Double Data Rate-SDRAM): az SDRAM-hoz képest dupla sebességű adatátvitelt biztosít, kisebb energiafelvétele miatt hordozható számítógépekben használják.

9 RAM-ok RDRAM (Rambus DRAM): napjaink egyik leggyorsabb RAM típusa, mely az ismertetett RAM típusokhoz képest nagyságrendekkel nagyobb adatátviteli sebességre képes.

10 RAM-ok

11 ROM (Read Only Memory) ROM (Read Only Memory) Csak olvasható memória, tartalmát a gyártás során alakítják ki, beégetik a memóriába. A kész ROM tartalma később nem törölhető és nem módosítható, a hibás ROM-ot egyszerűen el kell dobni. Előnye, hogy a számítógép kikapcsolásakor sem törlődik, a beégetett adatok bekapcsolás után azonnal hozzáférhetőek.

12 ROM (Read Only Memory) A számítógép működéséhez valamilyen program elengedhetetlen (a RAM memória bekapcsoláskor üres), ezért a számítógép indítóprogramját, a BIOS-t (Basic Input Output System) egy ROM memóriában helyezik el. A BIOS-t ezért gyakran ROM BIOS-ként is emlegetik.

13 ROM-ok PROM (Programmable ROM): programozható, csak olvasható memória, amely gyártás után még nem tartalmaz semmit. Minden felhasználó saját programot és adatokat helyezhet el benne egy beégető készülék segítségével. A PROM-ba írt adat nem törölhető, és nem írható felül.

14 ROM-ok EPROM (Erasable PROM): tartalmát különleges körülmények között ultraibolya fény segítségével törölhetjük, és akár többször is újraírhatjuk. Előnye, hogy tartalma szükség szerint frissíthető.

15 ROM-ok EEPROM (Electrically Erasable PROM): EPROM továbbfejlesztett változata, amelynek tartalma egyszerű elektronikus úton újraírható.

16 ROM-ok Flash memória: az EEPROM egy speciális típusa, törlése és újraprogramozása nem bájtonként, hanem blokkonként történik. A modern számítógépek BIOS-ának tárolására használják, mivel lehetővé teszi a BIOS könnyű frissítését.

17 ROM-ok


Letölteni ppt "A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit."

Hasonló előadás


Google Hirdetések