Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek"— Előadás másolata:

1 Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek A Támogatott Ügyintézés Projektet támogatja a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Kódszám: 41321/ 185, Szerződésszám: 2497/5/2013

2 Mi a munkavédelem? A munkavédelem azt jelenti, hogy megelőzzük a munka-baleseteket, munka közben megvédjük testi épségünket és egészségünket. Ennek érdekében szabályokat kell betartanunk. A munkavédelmi szabályokat mindenkinek be kell tartania, aki bőrtárgy-készítő tanuló vagy dolgozó. Szerszámok és gépek használatakor védőfelszerelést kell viselnünk, például munkavédelmi kesztyűt, szemüveget. Munkaruhaként kötényt viselhetünk, mely megvédi ruhánkat a szennyeződéstől.

3 Általános szabályok Ha baleset történik munkavégzés közben, minden esetben hívjunk segítséget. A megsérült embert azonnal el kell látni. A baleset okát haladéktalanul meg kell szüntetni! Minden balesetről értesítsük a felettesünket! Minden bőrtárgy-készítőnek ismernie kell: 1. a bőrtárgyak készítésére vonatkozó szabályokat a szerszámokra vonatkozó szabályokat! Munkavégzés előtt ismételjük át a munkavédelmi szabályokat A tűzvédelmi szabályokat a Tűzvédelem című könyvecskéből tanulhatjuk meg.

4 Bőrtárgy-készítők munkavédelmi szabályai
Fegyelmezetten, a szabályokat betartva végezzük a munkát! A munkavezető, csoportvezető utasításait tartsuk be a balesetek elkerülése érdekében! Munkavégzés során a munkatársak testi épségére figyeljünk – vigyázzunk egymásra! Tartsuk be a kötelező távolságot társainktól munkavégzés közben, hogy ne veszélyeztessük őket például a bőr vágása, tűvel varrás vagy a kalapács használata közben.

5 Veszélyes szerszámok a bőrös műhelyben: tű, ár, olló, kés, kalapács, páka. Veszélyes munkaeszközök a rezsó, a varrógép és a különböző elektromos gépek! A szerszámok és eszközök helyes használatát meg kell tanulni! Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, ha szerszámokkal dolgozunk! A szerszámok tisztításakor is figyeljünk, nehogy megvágjuk, megszúrjuk magunkat! A hosszú hajat hátul fogjuk össze, hogy ne lógjon a szemünkbe, ne érjen festékbe, ragasztó- ba vagy nehogy bekapja a működés alatt álló gép! Körmünket vágjuk rövidre.

6 Az ár hegyét használat után zárjuk le, például ráhúzott parafa dugóval.
A varrótűket használat után ne hagyjuk az asztalon, hanem helyezzük saját tároló dobozukba, nehogy megszúrjanak valakit. Ollót összecsukva tegyük a munkaasztalra! Elektromos berendezést, például varrógépet vagy rezsót csak akkor használjuk, amikor ott van a műhely vezetője.

7 Úgy kell a bőrös műhelyben dolgozni, hogy a dolgozó önmagát és másokat ne veszélyeztessen!
Az árral óvatosan dolgozzunk, nehogy megszúrjuk magunkat vagy szomszédunkat. Az árat vagy tőkelapon vagy kézben (gömbölyű ár) használjuk! Utóbbinál különösen vigyázzunk a kezünkre. Kézi varrás esetén (1 tűs varrás) a szemünktől biztonságos távolságra tartsuk el a varrandó bőr terméket! Satuban történő varrás esetén (2 tűs varrás) vigyázzunk a mellettünk ülő személy épségére. A cérna túlhúzásával megszúrhatunk másokat! Az oktató vagy a műhely vezetője segít az éles, szúró, hegyes szerszámokkal folyó munka biztonságos megtanulásában.

8 A ragasztók használata különös figyelmet követel
A ragasztók használata különös figyelmet követel! A ragasztó ne érjen a bőrünkhöz, tilos megenni, meginni! Csak vízzel oldódó ragasztót használjunk! A vízoldható ragasztó nem tartalmaz mérgező, maró anyagokat és nem gyúlékony. Bőrégetést (szél eldolgozás, mintázás, díszítés, formázás) a műhely vezetőjével együtt végezzük, különösen kezdetben! Az égési sérüléseket fokozott figyelemmel lehet elkerülni!! Égési sérülés esetén a sérült bőrfelületet tartsuk hideg folyóvíz alá! Ezután a műhely vezetője vagy az egészségügyi felelős elsősegélyt nyújt.

9 Varrógép használata az oktató felügyeletével történhet
Varrógép használata az oktató felügyeletével történhet! Veszélyek: tű, elektromosság! Egyéb szabályok: Ha a bőrös műhelyt munkaidőben és a foglalkozások ideje alatt el szeretnénk hagyni, szóljunk a vezetőnek. A bőrös műhelyt naponta többször alaposan ki kell szellőztetni. A munka befejezésekor mindent el kell rámolni a szokott helyére. A munkaasztalt tisztán, a termet rendben kell ott hagyni!

10 Jelmagyarázat A jelmagyarázat azt mutatja meg, hogy a szabályzatban szereplő jelek mit jelentenek. Ha ezt a jelet látjuk egy mondat előtt, akkor valamilyen kérdés és magyarázat van a szövegben. Ez a felkiáltójel az általános veszély jele. Ha ezt látjuk, különösen figyeljünk oda! A szövegben a kiemelkedően fontos szabályok mellé tettünk ilyen jelet. - Ez a jel a tűzveszélyes anyag, vagy tűzveszélyes munkahely jele. Arra figyelmeztet, hogy tűz üthet ki.

11 Ez a rajz és felirat az éles, hegyes szerszámokat jelzi
Ez a rajz és felirat az éles, hegyes szerszámokat jelzi. Arra figyelmeztet, hogy óvatosan bánjunk az éles szerszámokkal, mert megsérthetik a kezünket. Ha leejtjük megsérthetik a lábunkat. Munkatársainkat is megsérthetjük ezekkel az éles, hegyes vagy súlyos szerszámokkal!! A halálfej és a felirat a mérgező anyagot jelzi. Ha ezt látjuk egy dobozon, üvegen ahhoz ne érjünk hozzá kézzel (csak kesztyűben). Vigyázzunk, nehogy szánkhoz érjen, tilos megenni, vagy meginni, mert mérgezést okoz. Az áramütés veszélyét jelzi ez a villám alakú nyíl. Arra figyelmeztet, hogy elektromos készülékek használatakor tartsuk be a szabályokat. Így elkerülhetjük az áramütést. A csúszásveszély jele ez a pórul járt alak a rajzon. Az elcsúszás veszélyét jelzi, azt hogy csúszós lehet a padló. Ha ezt a jelet látjuk, mindig lassan, óvatosan lépjünk.

12

13 KÉR kiadványaink megtalálhatók, és letölthetők a http://downalapitvany
KÉR kiadványaink megtalálhatók, és letölthetők a oldalon: 3.Gruiz Katalin: MENTÁLIS AKADÁLYMENTESÍTÉS- Elvek, Etika, Gyakorlat 1. TŰZVÉDELEM- megelőzés, jelzés, menekülés 2. HOGYAN INTÉZZÜNK ÜGYET? Tudakozódás és ügyintézés hivatalokban, szolgáltatóknál 4. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÖNNYEN ÉRTHETŐ ANYAGOT? - Útmutató


Letölteni ppt "Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések