Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53"— Előadás másolata:

1 Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu down@downalapitvany.hu A Támogatott Ügyintézés Projektet támogatja a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Kódszám: 41321/ 185, Szerződésszám: 2497/5/2013

2 Mi a munkavédelem?  A munkavédelem azt jelenti, hogy megelőzzük a munka-baleseteket, munka közben megvédjük testi épségünket és egészségünket. Ennek érdekében szabályokat kell betartanunk.  A munkavédelmi szabályokat mindenkinek be kell tartania, aki bőrtárgy-készítő tanuló vagy dolgozó.  Szerszámok és gépek használatakor védőfelszerelést kell viselnünk, például munkavédelmi kesztyűt, szemüveget.  Munkaruhaként kötényt viselhetünk, mely megvédi ruhánkat a szennyeződéstől.

3 Általános szabályok  Ha baleset történik munkavégzés közben, minden esetben hívjunk segítséget. A megsérült embert azonnal el kell látni. A baleset okát haladéktalanul meg kell szüntetni!  Minden balesetről értesítsük a felettesünket!  Minden bőrtárgy-készítőnek ismernie kell: 1. a bőrtárgyak készítésére vonatkozó szabályokat 2. a szerszámokra vonatkozó szabályokat!  Munkavégzés előtt ismételjük át a munkavédelmi szabályokat  A tűzvédelmi szabályokat a Tűzvédelem című könyvecskéből tanulhatjuk meg.

4 Bőrtárgy-készítők munkavédelmi szabályai  Fegyelmezetten, a szabályokat betartva végezzük a munkát!  A munkavezető, csoportvezető utasításait tartsuk be a balesetek elkerülése érdekében!  Munkavégzés során a munkatársak testi épségére figyeljünk – vigyázzunk egymásra!  Tartsuk be a kötelező távolságot társainktól munkavégzés közben, hogy ne veszélyeztessük őket például a bőr vágása, tűvel varrás vagy a kalapács használata közben.

5  Veszélyes szerszámok a bőrös műhelyben: tű, ár, olló, kés, kalapács, páka. Veszélyes munkaeszközök a rezsó, a varrógép és a különböző elektromos gépek!  A szerszámok és eszközök helyes használatát meg kell tanulni!  Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, ha szerszámokkal dolgozunk!  A szerszámok tisztításakor is figyeljünk, nehogy megvágjuk, megszúrjuk magunkat!  A hosszú hajat hátul fogjuk össze, hogy ne lógjon a szemünkbe, ne érjen festékbe, ragasztó- ba vagy nehogy bekapja a működés alatt álló gép!  Körmünket vágjuk rövidre.

6  Az ár hegyét használat után zárjuk le, például ráhúzott parafa dugóval.  A varrótűket használat után ne hagyjuk az asztalon, hanem helyezzük saját tároló dobozukba, nehogy megszúrjanak valakit.  Ollót összecsukva tegyük a munkaasztalra!  Elektromos berendezést, például varrógépet vagy rezsót csak akkor használjuk, amikor ott van a műhely vezetője.

7  Úgy kell a bőrös műhelyben dolgozni, hogy a dolgozó önmagát és másokat ne veszélyeztessen!  Az árral óvatosan dolgozzunk, nehogy megszúrjuk magunkat vagy szomszédunkat. Az árat vagy tőkelapon vagy kézben (gömbölyű ár) használjuk! Utóbbinál különösen vigyázzunk a kezünkre.  Kézi varrás esetén (1 tűs varrás) a szemünktől biztonságos távolságra tartsuk el a varrandó bőr terméket!  Satuban történő varrás esetén (2 tűs varrás) vigyázzunk a mellettünk ülő személy épségére. A cérna túlhúzásával megszúrhatunk másokat!  Az oktató vagy a műhely vezetője segít az éles, szúró, hegyes szerszámokkal folyó munka biztonságos megtanulásában.

8  A ragasztók használata különös figyelmet követel! A ragasztó ne érjen a bőrünkhöz, tilos megenni, meginni!  Csak vízzel oldódó ragasztót használjunk! A vízoldható ragasztó nem tartalmaz mérgező, maró anyagokat és nem gyúlékony.  Bőrégetést (szél eldolgozás, mintázás, díszítés, formázás) a műhely vezetőjével együtt végezzük, különösen kezdetben! Az égési sérüléseket fokozott figyelemmel lehet elkerülni!!  Égési sérülés esetén a sérült bőrfelületet tartsuk hideg folyóvíz alá! Ezután a műhely vezetője vagy az egészségügyi felelős elsősegélyt nyújt.

9  Varrógép használata az oktató felügyeletével történhet! Veszélyek: tű, elektromosság! Egyéb szabályok:  Ha a bőrös műhelyt munkaidőben és a foglalkozások ideje alatt el szeretnénk hagyni, szóljunk a vezetőnek.  A bőrös műhelyt naponta többször alaposan ki kell szellőztetni.  A munka befejezésekor mindent el kell rámolni a szokott helyére. A munkaasztalt tisztán, a termet rendben kell ott hagyni!

10 Jelmagyarázat  A jelmagyarázat azt mutatja meg, hogy a szabályzatban szereplő jelek mit jelentenek. -Ha ezt a jelet látjuk egy mondat előtt, akkor valamilyen kérdés és magyarázat van a szövegben. -Ez a felkiáltójel az általános veszély jele. Ha ezt látjuk, különösen figyeljünk oda! A szövegben a kiemelkedően fontos szabályok mellé tettünk ilyen jelet. - Ez a jel a tűzveszélyes anyag, vagy tűzveszélyes munkahely jele. Arra figyelmeztet, hogy tűz üthet ki.

11 -Ez a rajz és felirat az éles, hegyes szerszámokat jelzi. Arra figyelmeztet, hogy óvatosan bánjunk az éles szerszámokkal, mert megsérthetik a kezünket. Ha leejtjük megsérthetik a lábunkat. Munkatársainkat is megsérthetjük ezekkel az éles, hegyes vagy súlyos szerszámokkal!! -A halálfej és a felirat a mérgező anyagot jelzi. Ha ezt látjuk egy dobozon, üvegen ahhoz ne érjünk hozzá kézzel (csak kesztyűben). Vigyázzunk, nehogy szánkhoz érjen, tilos megenni, vagy meginni, mert mérgezést okoz. -Az áramütés veszélyét jelzi ez a villám alakú nyíl. Arra figyelmeztet, hogy elektromos készülékek használatakor tartsuk be a szabályokat. Így elkerülhetjük az áramütést. -A csúszásveszély jele ez a pórul járt alak a rajzon. Az elcsúszás veszélyét jelzi, azt hogy csúszós lehet a padló. Ha ezt a jelet látjuk, mindig lassan, óvatosan lépjünk.

12

13 KÉR kiadványaink megtalálhatók, és letölthetők a http://downalapitvany.hu/ oldalon: http://downalapitvany.hu/ 1. TŰZVÉDELEM- megelőzés, jelzés, menekülés 2. HOGYAN INTÉZZÜNK ÜGYET? Tudakozódás és ügyintézés hivatalokban, szolgáltatóknál 3.Gruiz Katalin: MENTÁLIS AKADÁLYMENT ESÍTÉS- Elvek, Etika, Gyakorlat 4. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÖNNYEN ÉRTHETŐ ANYAGOT? - Útmutató


Letölteni ppt "Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53"

Hasonló előadás


Google Hirdetések