Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar gabonagazdaság lehetőségei és kockázatai Románia csatlakozása kapcsán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar gabonagazdaság lehetőségei és kockázatai Románia csatlakozása kapcsán."— Előadás másolata:

1 A magyar gabonagazdaság lehetőségei és kockázatai Románia csatlakozása kapcsán

2 Milyen export piac volt eddig? A feldolgozott gabona alapú termékek kivitele az utóbbi években az elsődleges termékeknél csökkenő,feldolgozott termékeknél növekvő tendenciát mutat. A feldolgozott gabona alapú termékek kivitele az utóbbi években az elsődleges termékeknél csökkenő,feldolgozott termékeknél növekvő tendenciát mutat. Néhány adat 2003/tonna2004/tonna2005/tonna Búzaliszt Búzakorpa Kukoricaliszt és dara Takarmánykeverék Egyéb feldolgozott termék Megjegyzés: 2005-ben lisztből így is első számú piac.

3 Megjegyzések az adatokhoz: Megjegyzések az adatokhoz: - A búzaliszt kivitel -a rendkívül alacsony termésű 2003.év kivételével- nem a mennyiségi hiány enyhítésére szolgál hanem minőségjavító szerepe van. Jelenleg az exportot ( a kukorica lisztnél is) az alacsony beviteli kontingens akadályozza. - A búzaliszt kivitel -a rendkívül alacsony termésű 2003.év kivételével- nem a mennyiségi hiány enyhítésére szolgál hanem minőségjavító szerepe van. Jelenleg az exportot ( a kukorica lisztnél is) az alacsony beviteli kontingens akadályozza. - A korpa kivitelt csak a hiány generálja. - A korpa kivitelt csak a hiány generálja. - A feldolgozott termékeknél a szerény növekvő tendencia választékbővítő szerepüknek köszönhető. - A feldolgozott termékeknél a szerény növekvő tendencia választékbővítő szerepüknek köszönhető.

4 - A liszt átadási árak jelenleg a gyenge minőségű finomlisztek esetében 7-8 %-al a jó minőségűeknél %-al magasabbak - A liszt átadási árak jelenleg a gyenge minőségű finomlisztek esetében 7-8 %-al a jó minőségűeknél %-al magasabbak mint itthon. ( 550 liszt Ft/kg, 650-es Ft/kg) mint itthon. ( 550 liszt Ft/kg, 650-es Ft/kg) - A malmi búza árak lényegében azonos mértékben térnek el a - A malmi búza árak lényegében azonos mértékben térnek el a hazai áraktól, de a jó minőség iránti kereslet szerény. hazai áraktól, de a jó minőség iránti kereslet szerény. (27-28 e.Ft/tonna) (27-28 e.Ft/tonna) - Miközben a tak. kukorica ára e.Ft/t között mozog - Miközben a tak. kukorica ára e.Ft/t között mozog a takarmánykeverékek ára lényegében a hazaival azonos a takarmánykeverékek ára lényegében a hazaival azonos szintű (az állattenyésztésről még később szólok) szintű (az állattenyésztésről még később szólok)

5 Gabona export Romániába Megnevezés (tonna) Megnevezés (tonna) búza búza kukorica kukorica árpa árpa A gabona és ezen belül a búza kivitelre a lisztnél említett hiánypótló,minőségjavító szerep a jellemző. A gabona és ezen belül a búza kivitelre a lisztnél említett hiánypótló,minőségjavító szerep a jellemző. Normál termésű években a piaci ár a búzánál nem ösztönzi, Normál termésű években a piaci ár a búzánál nem ösztönzi, a kukoricánál -az intervenciós ár- kimondottan akadályozza az exportot. a kukoricánál -az intervenciós ár- kimondottan akadályozza az exportot.

6 Néhány adat a Román gabonatermelésről Megnevezés várható Megnevezés várható Búza termés tonna Búza termés tonna terület e.ha terület e.ha átlag 1,32 2,60 2,55 2,50 t/ha átlag 1,32 2,60 2,55 2,50 t/ha Kukorica Kukorica ,80 2,84 3,25 3,0 2,80 2,84 3,25 3,0 Megjegyzés a búza vetésterülete csökkent a kukoricáé nő 2006-ban Az összes gabonatermés 9,78- 13,362 millió tonna között ingadozott.

7 Következtetések a termelési adatok alapján. - Az Eu tagság után a rendtartás hatására a ráfordítások és így a termésátlagok növekedése várható.( földalapú támogatásuk a gyenge bázis miatt ugyan alacsonyabb lesz mint hazánkban) Mivel 4,5-4,7 millió ha-on termelnek gabonát így 0,5 t/ha termésátlag növekedés esetén 2,25 millió többlet termés keletkezik! Mivel 4,5-4,7 millió ha-on termelnek gabonát így 0,5 t/ha termésátlag növekedés esetén 2,25 millió többlet termés keletkezik! - Kukorica termésük kiegyenlítettebb mint a búza és itt nem kell - Kukorica termésük kiegyenlítettebb mint a búza és itt nem kell megküzdeniük a búzánál tapasztalható minőségi problémákkal. megküzdeniük a búzánál tapasztalható minőségi problémákkal. A takarmány felhasználás valószínűleg növekedni fog (erről később), A takarmány felhasználás valószínűleg növekedni fog (erről később), de termésnövekedésük függvényében és földrajzi helyzetük segítségével jelentős konkurenciává válhatnak a Görög piacon.(2005.évi exportunk 385.e.t.volt erre a piacra). de termésnövekedésük függvényében és földrajzi helyzetük segítségével jelentős konkurenciává válhatnak a Görög piacon.(2005.évi exportunk 385.e.t.volt erre a piacra).

8 - Az intervenciós árak bevezetése a kukoricatermelést ösztönözni fogja hiszen a %-al magasabb árak nagyon vonzóak. - Az intervenciós árak bevezetése a kukoricatermelést ösztönözni fogja hiszen a %-al magasabb árak nagyon vonzóak. Ezzel egyidejűleg az állattenyésztés – úgy mint nálunk történt- Ezzel egyidejűleg az állattenyésztés – úgy mint nálunk történt- jelentős költségemelkedést fog elszenvedni. jelentős költségemelkedést fog elszenvedni. Amennyiben hatékonysági problémák miatt ezt az árszintet nem Amennyiben hatékonysági problémák miatt ezt az árszintet nem tudja az állattenyésztés „befogadni” úgy a hús import fokozódni fog. tudja az állattenyésztés „befogadni” úgy a hús import fokozódni fog. - Az intervenció abban az esetben fejti ki árnövelő hatását, ha azt időben végre tudják hajtani. Intézmény, raktár stb. (lásd hazai tapasztalatok), - Az intervenció abban az esetben fejti ki árnövelő hatását, ha azt időben végre tudják hajtani. Intézmény, raktár stb. (lásd hazai tapasztalatok),

9 Néhány információ az állattenyésztésről, takarmánygyártásról - A sertés és broiler ágazatokban az integrált termelés a jellemző - A sertés és broiler ágazatokban az integrált termelés a jellemző melynek része a takarmánygyártás is. A broiler ágazatban 78 integráció van, ebből 33 jelentős méretű. melynek része a takarmánygyártás is. A broiler ágazatban 78 integráció van, ebből 33 jelentős méretű. - Mindkét ágazatban a fogyasztás %-a importból származik. - Mindkét ágazatban a fogyasztás %-a importból származik. - A csirkehús import 158 e. tonna melyből 92 e. tonna az USA-ból, - A csirkehús import 158 e. tonna melyből 92 e. tonna az USA-ból, 40 e. tonna Braziliából származik!! 40 e. tonna Braziliából származik!! - A sertés ágazatban folyó rendkívüli fejlesztések(telepek,vágóhidak) következtében az import jelentős csökkenése várható. - A sertés ágazatban folyó rendkívüli fejlesztések(telepek,vágóhidak) következtében az import jelentős csökkenése várható.

10 - A felvásárlási árak és támogatások rendkívül vonzóak. - A felvásárlási árak és támogatások rendkívül vonzóak. pl. sertés felvásárlási ár Ft/kg + kb 70 Ft/kg „állatjóléti” támogatás melyet óramű pontosan fizetnek ki pl. sertés felvásárlási ár Ft/kg + kb 70 Ft/kg „állatjóléti” támogatás melyet óramű pontosan fizetnek ki A minőség szerinti átvételt ebben az évben vezették be. A minőség szerinti átvételt ebben az évben vezették be. - A broilernél 1,75 kg átadási súly elérése esetében a támogatás - A broilernél 1,75 kg átadási súly elérése esetében a támogatás 104 Ft/kg. 104 Ft/kg. Kérdés, hogy ezeket a rendkívüli bevételeket valóban a hatékonyság növelésére fordítják e? Kérdés, hogy ezeket a rendkívüli bevételeket valóban a hatékonyság növelésére fordítják e? - A SAPARD program szervezetten működik. - A SAPARD program szervezetten működik. Összefoglalva az abrakfogyasztó ágazatok intenzível fejlődnek.

11 Piaci szempontból mire számíthatunk a csatlakozás után? - A vámhatárok megszűnése- az intervenció működését feltételezve- nem fog jelentős gabona forgalmat eredményezni csak akkor, ha időjárási okokból hiány jelenség lépne fel. - A vámhatárok megszűnése- az intervenció működését feltételezve- nem fog jelentős gabona forgalmat eredményezni csak akkor, ha időjárási okokból hiány jelenség lépne fel. - Mivel az intervenció nem ösztönöz minőségi búzatermelésre ezért - Mivel az intervenció nem ösztönöz minőségi búzatermelésre ezért az igényes vásárlóerő növekedésével párhuzamosan a hazai búza és liszt iránt a kereslet- kezdetben csak szerény mértékben – fokozódhat. az igényes vásárlóerő növekedésével párhuzamosan a hazai búza és liszt iránt a kereslet- kezdetben csak szerény mértékben – fokozódhat. - A tovább feldolgozott termékek iránti kereslet – az áruház láncok terjedésével együtt – növekedni fog és így az itthon belistázott termékek kivitelének nő az esélye. - A tovább feldolgozott termékek iránti kereslet – az áruház láncok terjedésével együtt – növekedni fog és így az itthon belistázott termékek kivitelének nő az esélye. - Az intermedier termékeket gyártó, határ közeli takarmánykeverő - Az intermedier termékeket gyártó, határ közeli takarmánykeverő üzemek piaci esélye nőhet. üzemek piaci esélye nőhet.

12 - Növekvő kukorica termelésük konkurenciát jelenthet a Görög piacon, elsősorban akkor, ha a kukorica intervenciós ár nem csökken vagy nem szűnik meg. - Növekvő kukorica termelésük konkurenciát jelenthet a Görög piacon, elsősorban akkor, ha a kukorica intervenciós ár nem csökken vagy nem szűnik meg. - A sertéstermelés és vágás határ közeli felfutása, a Temesvári óriás vágóhíd beruházás befolyásolhatja békés és Csongrád megyében az állattartási kedvet. - A sertéstermelés és vágás határ közeli felfutása, a Temesvári óriás vágóhíd beruházás befolyásolhatja békés és Csongrád megyében az állattartási kedvet. - A hazai malmok, többletkapacitásuk kihasználása érdekében agresszív árakkal ( km mélységig) megjelenhetnek a Román piacon. - A hazai malmok, többletkapacitásuk kihasználása érdekében agresszív árakkal ( km mélységig) megjelenhetnek a Román piacon. - A hazai gabonaipari befektetők jelenléte valószínűleg nőni fog melyet a kedvezőbb költségviszonyok ösztönöznek, nyelvi nehézségek viszont nem akadályoznak. - A hazai gabonaipari befektetők jelenléte valószínűleg nőni fog melyet a kedvezőbb költségviszonyok ösztönöznek, nyelvi nehézségek viszont nem akadályoznak.


Letölteni ppt "A magyar gabonagazdaság lehetőségei és kockázatai Románia csatlakozása kapcsán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések