Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Betűtestet öltött lélek” „Betűtestet öltött lélek” Készítette: Czilinger Éva 2014.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Betűtestet öltött lélek” „Betűtestet öltött lélek” Készítette: Czilinger Éva 2014."— Előadás másolata:

1 „Betűtestet öltött lélek” „Betűtestet öltött lélek” Készítette: Czilinger Éva 2014.

2 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek2 „Mert az írás: betűtestet öltött lélek, kézírásodban önmagadra ismersz. Kézírásod őszinte, nem áltat téged, követi életutadat, tükrözi valódi énedet.” (W Barna Erika)

3 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek3 Mi is a grafológia? A grafológia a kézíráson keresztül fejti meg az embert, az írás bizonyos jellegzetességei alapján a személyiségre következtet.

4 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek4 Mire van szükség a grafológiai elemzéshez? Egy oldalnyi, sima lapon, tollal készített kézírásra, lehetőleg nem másolt, nem diktált írás. Kell legalább egy aláírás, és egy megszólítás vagy cím is az íráshoz.

5 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek5 Milyen adatokat kérünk? Fontos tudnunk a nemét, a korát, a végzettségét, és azt, hogy melyik kezével ír. Jó, ha ismerjük az írás keletkezésének körülményeit, kinek, milyen célból írta, mert bizonyos helyzetekben mást várunk az írástól.

6 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek6 Mit vizsgál a grafológus?  Az írástevékenység valamennyi mozzanatát megfigyeljük.  Az iskolában tanult írásmódtól való eltéréseket értékeljük. Az iskolában tanult írásmódAz iskolában tanult írásmód

7 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek7 Gyakori kérdések a grafológiáról  Csúnyán írok, ezt hogyan értelmezi a grafológus?  Ritkán írok kézzel - lehet-e így elemezni az írásomat?  A korábbihoz képest sokat változott a kézírásom, illetve többféle kézírásom is van.  Félrevezetheti-e a grafológust az, aki elváltoztatja a kézírását?

8 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek8 Gyakori kérdések a grafológiáról  Számíthatok-e a grafológus titoktartására, ha egyéni elemzést kérek tőle?  Foglalkozik-e az írásmintában szereplő szöveg tartalmával a grafológus?  Mi a különbség a grafológus és az írásszakértő között?  Mennyire egzakt tudomány a grafológia?

9 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek9 Mennyire egzakt tudomány a grafológia?  A kézírásunk egyéni módon jellemez bennünket.

10 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek10 A grafológia tudományos volta mellett szóló érvek  A grafológia a kifejező mozgások törvényszerűségein alapszik – mivel az írás kifejező mozgás ezért benne a személyiség kivetítődik.  Sajátkezű aláírás jelentősége.  Írásszakértők, grafológiai szakértők alkalmazása.

11 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek11 Feladat „Rajzoljanak a papírlapra egy fát, akármilyet,csak ne fenyőfa legyen.”

12 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek12 Farajz  Mekkora fát rajzoltak? Betölti az egész lapot, vagy csak szerényen kuporog az egyik sarokban? A fa mérete egyenesen arányos az önbizalom nagyságával. Betölti az egész lapot, vagy csak szerényen kuporog az egyik sarokban? A fa mérete egyenesen arányos az önbizalom nagyságával.  Hova helyezték el a fát a papíron?  Milyen típusú fát rajzoltak? Lombtalan, lombos, gyümölcsökkel teli Lombtalan, lombos, gyümölcsökkel teli  Milyen talapzaton áll a fa?  Milyen az arány fa 3 fő része között?

13 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek13 Koch féle farajz térszimbolikája

14 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek14 Koch farajz

15 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek15 Érdekes farajzok

16 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek16 Térszimbolika

17 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek17 Mit is vizsgálunk? tömb margók kötésmód Sor irány Sor távolság Szó távolság Betű méret Vonal minőség Kezdővonal ékezet Vég- vonal Nyomás erősség dőlés

18 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek18 A grafológia alkalmazási területei  Önismeret fejlesztése  Képességek, rejtett tartalékok feltárása  Pályaválasztási tanácsadás  Párkapcsolati tanácsadás  Vezető kiválasztás  Munkaerő kiválasztás  Csapatépítés  Pályaalkalmasság vizsgálata  Tárgyalási stratégiák kidolgozása  Hazugságvizsgálat

19 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek19 Stressz hatására megváltozó írásjegyek írásjellemző változás jellege bal margó nagysága növekszik megszólítás elhelyezkedése enyhén balra kerül szóközingadozás csökken sorköz növekszik felsőzóna mérete növekszik alsó zóna mérete csökken kötöttség kötetlen kezdővonal mérete nincs vagy kicsi végvonal mérete kicsi hibák előfordulása növekszik

20 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek20 Aláírások „Az aláírás mindig elárulja az ember valódi jellemét. Időnként még a nevét is.” „Az aláírás mindig elárulja az ember valódi jellemét. Időnként még a nevét is.” (Evan Esar) Az aláírások vizsgálatakor tudatosítanunk kell, hogy „plakát” jellegű, vagyis a külvilág felé mutatott arcunkat tárja fel – az aláírásban megjelenhet a megálmodott én-ideálunk. Életünk során változik aláírásunk, mintegy követi a sorsfordulókat, énünk alakulását. Az aláírást önmagában és a szöveghez viszonyítva is értékeljük.

21 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek21 Aláírások Az aláírás önmagában történő értékelésénél a négy szerkezeti elem egymáshoz való viszonyulását, hangsúlyeltolódását értékeljük.  Titulus  Vezetéknév  Keresztnév  Paráf

22 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek22 Aláírások

23 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek23 Aláírások

24 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek24 Aláírások

25 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek25 Kiemelt betűk „a” – a legteljesebb Én-kép betű, elárulja a munkához való viszonyunkat „b” – a szerzés, a bekebelezés, a birtoklás betűje „d” – a család valamint a szellemi kihívások betűje

26 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek26 Kiemelt betűk „e”- szellemi önértékelés betűje „f” – férfi szerepet jelzi „g”- a szexualitás betűje „gy”- a párkapcsolat betűje „i”- önértékelés jelzője „j”- az anyagi javakhoz való viszonyulás, figyelemkoncentráció

27 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek27 Kiemelt betűk „k” – a munka, a kreativitás, „l” – az ismeretek, a tudás betűje „ly”- szellemi harmónia betűje „m” – társasági kapcsolatok betűje, a szociabilitás jelzője (én-te-ő viszony) „o”- jó közérzet, harmónia jelzője „p”- nőiesség betűje

28 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek28 Kiemelt betűk „r” – a karrier betűje „s” – szerzés betűje „sz” – munkatársi kapcsolatok betűje „t” – vezetés, vezetési igény jelzője

29 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek29 Párkapcsolat betűje

30 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek30 Grafoterápia A személyiségformálás szűk körben ismert módszere. 1930 körül vált ismerté ( Edgar Berillon 1908-ban mutatta be). Hatásosságát a párizsi Sorbonne-on tesztelték. Eleinte alkoholistáknál alkalmazták, később tágították a kört, a dohányzásról való leszoktatásra, különböző lelki zavarok megszüntetésére. A grafoterápia technikája arra épül, hogy az agy és a kézírás között kétirányú kapcsolat van. A jellem meghatásozza az írás jellegét, és az írásjegyek tudatos átformálása jellembeli változásokat idézhet elő.

31 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek31 Grafoterápia A terápia tudatosan megtervezett, mindig az illető írásához és személyiségéhez kapcsolt alakzatoknak és írásképeknek a gyakoroltatásáról van szó. A grafoterápia célja az, hogy az egyén a kívánt írásképet automatizálja, vagyis váljanak természetessé az új mozdulatok, mozdulatsorok. A grafoterápia átlagos ideje kettő-hat hónap.

32 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek32 Szakirodalom

33 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek33 Szakirodalom

34 Czilinger Éva: Betűtestett öltött lélek34 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„Betűtestet öltött lélek” „Betűtestet öltött lélek” Készítette: Czilinger Éva 2014."

Hasonló előadás


Google Hirdetések