Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré."— Előadás másolata:

1 Pécs, mint kulturális főváros

2 Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré csoportosuló fejlesztési projektje volt. A város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosa volt.Pécs2010 Kulturális Főváros projekt valóban Pécs programja volt. A program 4 kulturális beruházásra épült: Pécsi konferencia- és koncertközpont, Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezeket még kiegészítették a Közterek és parkok újjáélesztése. Mindegyik projektet az Európai Unió társfinanszírozásában valósították meg.

3

4 Projektek ● Pécsi konferencia- és koncertközpont : A Pécsi konferencia- és koncertközpont (Kodály Központ) egy kulturális intézmény a pécsi Balokány városrészben. Elkészültével az intézmény a dél-dunántúli régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenyterme és konferencia központja lett. Az intézmény otthont ad a Pannon Filharmonikusoknak és a Pécsi Kulturális Központnak.

5

6 ● Zsolnay Kulturális Negyed: A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt legnagyobb beruházása, mely a pécsi Zsolnay kerámiagyár területén zajlott. ● Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont : A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (avagy Tudástár) Pécs egyik kulturális központja a Balokány városrészben. Az intézmény látja el Dél- Dunántúl információs- és dokumentumigényét, valamint közösségi, kulturális, és szabadidős programok rendezésére is alkalmas

7 ● Múzeumok utcája : A Múzeumutca a pécsi Káptalan utcát jelöli; ezt az elnevezést arról kapta, hogy a utca épületeinek nagy része múzeum. Itt találhatóak: Amerigo Tot Múzeum, Reneszánsz Kőtár, Zsolnay Kerámia Kiállítás, Victor Vasarely Múzeum, Mecseki Bányászati Múzeum, Múzeum Galéria, Modern Magyar Képtár, Nemes Endre Múzeum, Schaár Erzsébet: Utca, Martyn Ferenc Múzeum. A Nagy Kiállítótér – Múzeum utca rekonstrukció elnevezésű projekt nyolc múzeumépület felújítását, kertjeinek parkosítását, a kapcsolódó utcák és közterületek rekonstrukcióját, a múzeumépületek berendezését és informatikai fejlesztését tartalmazta.

8 Közterek és parkok ● Pécs-Tettye városrész közterület: A parkot hivatalosan 2009. november 25-én adták át tavaszias, napsütéses időben. A felújítási munkák során megújultak lépcsősorok, játszóterek, szökőkutak és a várnál lévő támfalak. ● Pécs-Uránváros főtere és kapcsolódó közterületei

9 ● Pécs-Megyer városrész központi területe és kapcsolódó közterületei : Az átépítés Megyer városrész központi területét, a Csontváry utcát és a Nevelési Központ területeit érintette. A felújítás után a területet hivatalosan 2009. november 20-án adták át. ● Köztársaság tér : A rekonstrukció a tér gyalogos felületeire terjedt ki, díszburkolatot alakítanak ki és padokat helyeznek el. A téren új szökőkutat építenek, gyepesítenek, az elöregedett és kivágott fák helyett pedig számos növényt telepítenek

10 ● Kórház tér : A Jakováli Hasszán dzsámi előtti területet új vízelvezetéssel, lépcsőkkel és támfalakkal látták el. Új fákat, cserjéket ültettek ki, egy részüket planténerekbe. 2009. december 18-án került sor a tér ünnepélyes átadására. ● Rókus sétány : Akadálymentesítették a területet, rehabilitálták a kitaposott növényeket és kicserélték és bővítették az alulméretezett közvilágítást. Megújították a burkolatot, fákat telepítettek és új utcabútorokat helyeztek el. A kivitelezés 2009. március 27-én kezdődött és december 18-án fejeződött be.

11 ● Diana tér: A Diana téri közpark rekonstrukciója tartalmazta a növényállomány megújítását és utcabútorok elhelyezését.[33] A munkálatokat hivatalosan 2009. április 16- án kezdték el.[34] Két egyedi szökőkút, összesen 14 ezer négyzetméternyi térburkolat, árnyékolók, utcabútorok kerültek az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ (a pécsiek által NEVKO-ként emlegetett központ) környékének rehabilitációja során. A felújítási munkálatok érintették az agórát és a buszvégállomást is.

12 ● Értékelése turisztikai szempontból: A város nem tudott 2010-ben Magyarország tíz legvonzóbb turisztikai célpontja közé kerülni. ● Képek:

13

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré."

Hasonló előadás


Google Hirdetések