Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csángó mise - Kacsika, 2010. Ahogyan a zarándokút nyíregyházi résztvevői látták, gondolták, megélték Homonyik Sándor: Föld és ég gyermekei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csángó mise - Kacsika, 2010. Ahogyan a zarándokút nyíregyházi résztvevői látták, gondolták, megélték Homonyik Sándor: Föld és ég gyermekei."— Előadás másolata:

1 Csángó mise Kacsika, 2010. Ahogyan a zarándokút nyíregyházi résztvevői látták, gondolták, megélték Homonyik Sándor: Föld és ég gyermekei Varga Miklós és a Kormorán: Mi Atyánk .

2 elejétől megszüntették a moldvai csángók magyar
Az 1950-es évek elejétől megszüntették a moldvai csángók magyar iskoláit, ezzel elkezdődött anyanyelvük és nemzettudatuk elvesztése. E tendencia megállítása az utóbbi években megkezdődött. .

3 .

4 .

5 .

6 .

7 .

8 .

9 .

10 Isten, hogyha létezel, hogyha hallasz, hogyha látsz, válasz nélkül ne hagyd ezt a fájdalmas fohászt! Annyi most a szenvedő, kit elhagy föld és ég, Segítsd hát e nehéz idők szorongó gyermekét! Adj reményt a férfinak, kit a sors már megpróbált, és sok év után most kenyerét félti, úgy érzi, nincs tovább! Mit tegyen, aki fiatal, túl van minden iskolán ? Családot, otthont, jövőt tervezne, támaszt, mondd, hol talál ? A magasból nézz le ránk! Hagyd most a megváltó szent igét! Ki nehezen él és fél a holnaptól, annak a szó már nem elég, szívében oly nagy a keserűség! Ó, nézz le ránk! Hagyd most a szent igét! Ki nehezen él és fél a holnaptól, annak a szó már nem elég, szívében oly nagy a keserűség! .

11 Isten. Óvd a gyermeket, ki ártatlan, tiszta még
Isten! Óvd a gyermeket, ki ártatlan, tiszta még! Körötte csalás, hazugság, önzés. Mindebből mit sem ért. Kísérje útján a szeretet! Legyen értelme, hogy él! Vétkeinkért ne bűnhődjön, neki még adj esélyt! A magasból nézz le ránk! Hagyd most a megváltó szent igét! Ki nehezen él és fél a holnaptól, annak a szó már nem elég, szívében oly nagy a keserűség! Isten, hogyha létezel, hogyha hallasz, hogyha látsz, válasz nélkül ne hagyd ezt a fájdalmas fohászt! Annyi most a szenvedő, kit elhagy föld és ég, Segítsd hát e nehéz idők szorongó gyermekét! .

12 „Moldvai csángók, tiszta lelkű magyarok tanítsatok bennünket újra és újra, hogyan legyünk mi is magyarok!” (Szulimán Eleonóra)


Letölteni ppt "Csángó mise - Kacsika, 2010. Ahogyan a zarándokút nyíregyházi résztvevői látták, gondolták, megélték Homonyik Sándor: Föld és ég gyermekei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések