Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kazinczy Ferenc a hálás utókor emlékezetében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kazinczy Ferenc a hálás utókor emlékezetében"— Előadás másolata:

1 Kazinczy Ferenc a hálás utókor emlékezetében
…mit tett ő a hazáért? Miatta hát esztendeig szívá csak A börtönök dögvészes levegőjét, És csak fél századig Tartá vállán, mint Atlas az eget, A nemzetiségnek ügyét. (Petőfi: Széphalom)

2 Nagy nyelvújítónk és irodalomszervezőnk, Kazinczy Ferenc:
Született: Érsemlyén (akkori Bányácska) ,1759. október 27-én Elhunyt: Széphalmon, augusztus 23-án Édesanyja: Bossányi Zsuzsanna (bihari birtokos leánya) Édesapja: Kazinczy József (nemesi származású) Iskolái: : Regmec Késmárk Sárospatak, a Bodrog-parti Athén Pest Élt: Kassa, Regmec, Széphalom Munkássága: Iskola felügyelőként több mint 200 iskolát hozott létre, az erről készített beszámolója az egyik legfontosabb dokumentuma a kor oktatásszervezésének. Hatalmas szerepe volt a magyar nyelvű színjátszás megteremtésében. Raboskodott: Buda, Brünn, Kufstein, Pozsony, Pest, Munkács (2387 napot) Felesége: Török Zsófia (Sophie) Családja: 7 gyermeke volt

3 - vígjáték - állítmány - csőr - függöny - főnév - gyufa
Az 1810-ben elindított nyelvújítási mozgalom mintegy szóval gyarapította a magyar nyelvet. Szavak, melyeket a nyelvújítónknak köszönhetünk: - vígjáték állítmány csőr - függöny főnév gyufa - színész hányados zongora - taps képlet talaj - páholy sejt csipesz

4 Folyóiratai, művei, fordításai :
Orpheus Magyar Museum Tövisek és Virágok

5 Kazinczy a modern magyar művelődés születésének egyik legfontosabb "intézménye" volt, a Magyar Tudós Társaság létrejötte elképzelhetetlen nélküle.

6 A hálás utókor : A Kazinczy-sírkert nemzeti zarándokhely. Petőfi is járt itt, ezt írta levelében: „szent hely, szent az öreg miatt, kinek ott van háza és sírhalma. Kötelessége volna minden emelkedettebb lelkű magyarnak életében legalább egyszer oda elzarándokolnia”.

7 Halála 100. évfordulójára Budán, állítottak emlékművet a magyar műveltség nagy serkentőjének .

8 Ybl Miklós 1862-ben készült tervét felhasználva, de azon jelentős módosításokat végezve Szkalnitzky Antal elgondolásai alapján ra épült fel a görög templomra emlékeztető emlékcsarnok.

9 Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban létrehozott alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD versenyt, amely az eltelt évtizedek során országos mozgalommá vált.

10 2009 - Kazinczy éve Kiállítások,rendezvények:
Kazinczy és a művészetek – interaktív kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban - Interaktív országjáró busz Az írott magyar nyelv a kezdetektől a nagy megújulásig - gyűjteményes kiállítás Kazinczy és kora - tudományos konferencia 2009. október között a Debreceni Egyetemen - Kazinczy Túra - "Hagyj egy szót magad után!" elnevezéssel országos szavazás indult

11 Emlékbélyeg megjelenése
A Vidák Zsolt tervezte és az Állami Nyomdában készült, sorszámozott blokk bélyegképén Kazinczy Ferenc portréja, a keretrajzon pedig életútjának főbb állomásaira utaló montázs található: a Magyar Tudományos Akadémia épülete, írásai és széphalmi lakhelye. Az alnyomaton nyelvújítói tevékenységéhez kapcsolódó szavak, kifejezések illetve kézjegye látható.

12 Kazinczy Ferenc Társaság
Az 1985-ben alakult közművelődési és irodalmi egyesület célja: A Kazinczy-kultusz ápolása, emlékhelyeinek gondozása A közműveltség, főként a szép magyar beszéd terjesztése

13 Kölcsey idézte fel méltóan Kazinczy szellemét az Akadémia 1832
Kölcsey idézte fel méltóan Kazinczy szellemét az Akadémia szeptember 9-i közgyűlésén. "Szellem vala ő, mely a tespedő egészet oly sokáig csaknem egyedül eleveníté; s lépcső, melyen egykorúi magasbra hághassanak s a szerencsésebb maradék tetőre juthasson ..."

14 Készítette: Makai Hagymácskák: Gombkötő Alexandra Rudisch Ferenc Sáfár Péter Süveges Bettina


Letölteni ppt "Kazinczy Ferenc a hálás utókor emlékezetében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések