Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Zöldhulladék kezelés komposztálással Tótszerdahely községben” KEOP-6.2.0/A/09-2009-0033.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Zöldhulladék kezelés komposztálással Tótszerdahely községben” KEOP-6.2.0/A/09-2009-0033."— Előadás másolata:

1 „Zöldhulladék kezelés komposztálással Tótszerdahely községben” KEOP-6.2.0/A/09-2009-0033

2 Komposztálás célja Zöldhulladék kezelés Tótszerdahelyen Tótszerdahely Község Önkormányzata az idei év elején elindította - a környezettudatosabb életformára és környezetvédelemre fordítva a figyelmet- a zöldhulladék kezeléssel megvalósuló komposztálást a településen. A lakosság és helyi intézmények a kertekben és közterületeken keletkezett zöld javakból állítanak elő jó minőségű humuszt, melyet visszajuttatnak a talajba, ezáltal növelve annak minőségét, valamint az égetés mellőzésével csökkentve az atmoszférában jutó szennyező anyagok mennyiségét. Tótszerdahely Község Önkormányzata az idei év elején elindította - a környezettudatosabb életformára és környezetvédelemre fordítva a figyelmet- a zöldhulladék kezeléssel megvalósuló komposztálást a településen. A lakosság és helyi intézmények a kertekben és közterületeken keletkezett zöld javakból állítanak elő jó minőségű humuszt, melyet visszajuttatnak a talajba, ezáltal növelve annak minőségét, valamint az égetés mellőzésével csökkentve az atmoszférában jutó szennyező anyagok mennyiségét.

3 Komposztálási tapasztalatok A projekt során beszerzett eszközöket és végrehajtott feladatokat - a komposztálás minél szélesebb körben történő népszerűsítése- az érintett célcsoportok (Tótszerdahely település lakossága) számára egyszerű és könnyű módon elérhető megoldások alapján terveztük meg. A projektnek köszönhetően immár 100 család él a házi komposztálás lehetőségével, illetve a település teljes lakosságának lehetősége nyílik a beszerzett aprító-daráló gépek használatára.

4 A házi komposztálás kezdete Tótszerdahely településen A projekt kezdetét követően, egyéb feladatok mellett kiválasztásra kerültek a beszerzett eszközök (aprító-daráló gépek, komposztládák) beszállítói. Az előzetes felmérés során tapasztalt aktív lakossági érdeklődés alapján örömmel vettük, hogy a projekt a településen belül ilyen mértékű érdeklődést váltott ki. A projekt kezdetét követően, egyéb feladatok mellett kiválasztásra kerültek a beszerzett eszközök (aprító-daráló gépek, komposztládák) beszállítói. Az előzetes felmérés során tapasztalt aktív lakossági érdeklődés alapján örömmel vettük, hogy a projekt a településen belül ilyen mértékű érdeklődést váltott ki. Fentiek alapján ezen feladatokra kiemelt hangsúlyt fektettünk, mivel az érintett lakossággal közvetlenül ezek az eszközök kapcsolhatóak össze. Fentiek alapján ezen feladatokra kiemelt hangsúlyt fektettünk, mivel az érintett lakossággal közvetlenül ezek az eszközök kapcsolhatóak össze.

5 A házi komposztálás kezdete Tótszerdahely településen A komposztálási tevékenység gördülékeny és hatékony elkezdéséhez fontos volt az érintettek számára szervezett képzés. A képzésen megjelentek száma is alátámasztotta az érdeklődés mértékét. A képzést, arra szakosodott szakemberrel végeztettük, aki pontos és részletes leírást adott a komposztálás fogalmáról és annak hatékony végzéséről. Ugyanezen oktatást elvégeztettük a helyi általános iskolások, óvodások és közintézményi dolgozók körében is. A képzést követően az önkormányzat raktárhelyiségénél bemutatóval egybekötött használati iránymutatást adtunk a résztvevők számára az aprító-daráló gépekről.

6 A házi komposztálás kezdete Tótszerdahely településen Ezzel egy időben már beszerzésre kerültek a komposztálóládák. A ládákat a korábban elkészített jelentkezési lapok alapján osztottuk szét a településen. A ládákat helyszínre szállítottuk, de azok összeszereléséről és elhelyezéséről mindenki maga gondoskodott. A ládák helyes használatát és azok épségének megőrzését átvételkor igazolták. Az oktatáson elhangzottak alapján és beszerzett eszközökkel kezdetét vette a házi komposztálás Tótszerdahelyen.

7 Házi komposztálás ELŐNYÖK ÉS TAPASZTALATOK A házi komposztálásnak számos előnyös tulajdonsága van. A házi komposztálásnak számos előnyös tulajdonsága van. a háztartásban előforduló zöld javak (konyha, kert, gyümölcsös, stb.) újrahasznosítását teszi lehetővé a háztartásban előforduló zöld javak (konyha, kert, gyümölcsös, stb.) újrahasznosítását teszi lehetővé az újrahasznosított anyagokból keletkező komposzt javítja a termőtalaj minőségét, egyfajta megújuló energiaforrásként az újrahasznosított anyagokból keletkező komposzt javítja a termőtalaj minőségét, egyfajta megújuló energiaforrásként csökkenti az elszállításra kerülő hulladék mennyiségét csökkenti az elszállításra kerülő hulladék mennyiségét A hulladékégetés módszerét kerülve csökken a káros anyag kibocsátás a levegőbe A hulladékégetés módszerét kerülve csökken a káros anyag kibocsátás a levegőbe

8 Házi komposztálási tevékenység - felhasznált anyagok Tótszerdahely településen a lakosság túlnyomó része foglalkozik kertműveléssel, de mindenkiről elmondható a ház körüli zöldövezet gondos ápolása, parkosítási tevékenységek végzése. Ezen munkák során keletkező zöldhulladék újrahasznosítását valósítják meg az érintettek. Tótszerdahely településen a lakosság túlnyomó része foglalkozik kertműveléssel, de mindenkiről elmondható a ház körüli zöldövezet gondos ápolása, parkosítási tevékenységek végzése. Ezen munkák során keletkező zöldhulladék újrahasznosítását valósítják meg az érintettek. A házi komposztálás során felhasznált zöld javak A házi komposztálás során felhasznált zöld javak (kivételt képeznek egyes nem vagy nehezen bomló növények) (kivételt képeznek egyes nem vagy nehezen bomló növények) - konyhai növényi hulladékok - kertművelés során keletkező hulladék (gaz, termesztett növény - otthoni fűnyírás, zöldövezet gondozása során keletkező hulladék (gaz, fűnyírásból származó fű, virágmaradványok, bokrok cserjék kisebb ágai) (gaz, fűnyírásból származó fű, virágmaradványok, bokrok cserjék kisebb ágai) - gyümölcsös gondozása során keletkező gallyak, nagyobb faágak- melyeket az aprító és darálógépek segítségével vághatunk fel megfelelő méretűre

9 Házi komposztálási tevékenység - fő szempontok a komposztálásnál A komposztálás folyamatánál számos dologra megfelelően oda kell figyelni: A komposztálás folyamatánál számos dologra megfelelően oda kell figyelni: - nem szabad olyan növénymaradványt, hulladékot a komposztba tenni, amely nem, vagy csak nehezen bomlik el. ezen hulladékok lassítják, adott esetben gátolják a komposztálás során lezajló biológiai folyamatokat. - nem szabad tömöríteni a hulladékot - levegősen, megfelelő sorrendben szabad rétegezni a ládában a komposztálandó anyagot - nem szabad, hogy kiszáradjon teljesen a láda tartalma, amennyiben szárazság van, időnként vízzel kell nedvesíteni az anyagot, de nem szabad túlöntözni- mindkét szempontra gondosan oda kell figyelni, mivel azok akadályozhatják, vagy meggátolják a komposztálás folyamatát - nem szabad túl nagy vagy túl vastag méretű hulladékot beleszórni, mivel annak bomlása lassabb (faágak esetén megfelelő módszer a darálógépek használata)

10 Házi komposztálás- aprító és darálógépek használata A projekt keretében beszerzett 3 db aprító-daráló gépet önkormányzatunk használatra átadja az arra igényt tartók számára. Az igényt előzetes bejelentés alapján lehet igénybe venni, akár segítség igénybevételével együtt. A projekt keretében beszerzett 3 db aprító-daráló gépet önkormányzatunk használatra átadja az arra igényt tartók számára. Az igényt előzetes bejelentés alapján lehet igénybe venni, akár segítség igénybevételével együtt. A gépeket méretük és teljesítményük alapján veszik igénybe. A 3 különböző méretű és teljesítményű géppel nagyobb faágakat lehet teljesen apróra darálni, melynek mérete megfelelő lesz a komposztáláshoz. A gépeket méretük és teljesítményük alapján veszik igénybe. A 3 különböző méretű és teljesítményű géppel nagyobb faágakat lehet teljesen apróra darálni, melynek mérete megfelelő lesz a komposztáláshoz.

11 Házi komposztálás Tótszerdahelyen ÖSSZEGZÉS A projektnek köszönhetően a településen számos család kezdte le újrahasznosítani a zöldhulladék nagy részét. Ez nem pusztán a résztvevőknek jó, jelentős pozitív hatást gyakorol közvetlenül és közvetve környezetünkre is. A projektnek köszönhetően a településen számos család kezdte le újrahasznosítani a zöldhulladék nagy részét. Ez nem pusztán a résztvevőknek jó, jelentős pozitív hatást gyakorol közvetlenül és közvetve környezetünkre is. A komposztálás feladatával nagy hangsúlyt fektettünk a napjainkban oly fontossá vált környezetvédelemre. Kiemelten fontos, hogy a képzéssel már az általános iskolások és óvodások számára is felhívtuk a figyelmet a környezet megóvására. Ezzel is igyekeztünk elősegíteni környezetünk megóvását a káros hatásoktól, felhívni a figyelmet a természet megújuló erejére. A komposztálás feladatával nagy hangsúlyt fektettünk a napjainkban oly fontossá vált környezetvédelemre. Kiemelten fontos, hogy a képzéssel már az általános iskolások és óvodások számára is felhívtuk a figyelmet a környezet megóvására. Ezzel is igyekeztünk elősegíteni környezetünk megóvását a káros hatásoktól, felhívni a figyelmet a természet megújuló erejére. Óvnunk és védenünk kell a Természetet! Óvnunk és védenünk kell a Természetet!

12 „Zöldhulladék kezelés komposztálással Tótszerdahely községben” Pályázati azonosító: KEOP-6.2.0/A/09-2009-0033 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Letölteni ppt "„Zöldhulladék kezelés komposztálással Tótszerdahely községben” KEOP-6.2.0/A/09-2009-0033."

Hasonló előadás


Google Hirdetések