Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EUROPASS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EUROPASS."— Előadás másolata:

1 EUROPASS

2 Mentőöv az önéletrajzok tengerében
Mi az Europass? Mentőöv az önéletrajzok tengerében

3 Az egységes Európa tagállamainak oktatási rendszerei különböznek egymástól.  A végzettségek, a bizonyítványok, oklevelek formája, tartalma és a hozzájuk kapcsolódó szakmai, gyakorlati tudás országonként eltérő. Az Európai Parlament annak érdekében, hogy elősegítse ezek átláthatóságát, 2005. január 1-től bevezette az Europass keretrendszert.

4 Célja: - a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitás, - elősegítse a szaktudás külföldi megismertetését és ezáltal az elismerését/elismertetését. Az Europass tájékoztat: Uniós szinten egységes formátumban összehasonlít- hatóvá, megismerhetővé teszi az egyén szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait. Tájékoztat, információt ad a hazai képzésekről, a képzést és kompetenciákat érintő változásokról, valamint a külföldön megszerzett képesítésekről.

5 Europass portfolió Az Europass portfolió egy 5
részből álló, dokumentum- család, az Európai Unió által teremtett új lehetőség, amely azt a célt szolgálja, hogy a pályázók és végzettségeik könnyen és gyorsan átláthatóak, összehasonlíthatóak és megérthetőek legyenek a munkáltató számára.

6 Europass önéletrajz - Uniós formanyomtatvány, amely ingyenesen letölthető az internetről. - Bármely pályázati jelentkezéshez a szokásos módon elküldhető és internetre is feltölthető. - Személyi adatok, - Betölteni kívánt munkakör /Foglalkozási terület - Szakmai tapasztalat - Tanulmányok - Egyéni/társas készségek és kompetenciák (csapatszellem, alkalmazkodási készség, jó kommunikációs készségek) - Anyanyelv(ek) és egyéb nyelv(ek) - Számítógép-felhasználói készségek - Járművezetői engedély(ek) - Kiegészítő információk - referencia érdeklődés esetén kérhető - Mellékletek - munkaviszonyról vagy munkavégzésről szóló szolgálati igazolás, - Diplomamásolat, nyelvvizsga bizonyítványok másolata

7 2. Europass nyelvi útlevél
Célja: A nyelvtudás bemutatása Tartalma: A gyakorlati nyelvtudást rögzítő, önértékelési dokumentum. Bármikor egyszerűen frissíthető az aktuális nyelvtudásnak megfelelően. 25 nyelven ingyenesen letölthető az Internetről, vagy on- line kitölthető.

8 Europass oklevélmelléklet
Célja: - A munkaadók egyszerűen megismerhetik a külföldön megszerzett szakképzettséget. - Tájékoztat a hazai felsőoktatási rendszerben bekövetkező változásokról (pl.: Bologna-folyamat, BSc, MSc szintek). Tartalma: - Olyan információkkal szolgál a végzettségről, amelyek a diplomában nem kerülnek kifejezésre: Megszerzett készségek és kompetenciák, Végzettség szintje és vizsgaeredmények, Felvételi követelmények, valamint a továbbtanulás lehetséges következő szintje, A kibocsátó ország felsőoktatási rendszere.

9 4. Europass bizonyítvány-kiegészítő
Célja: - Eligazodást nyújt az OKJ-s szakképesítések között. - A rendszerben bekövetkező változásokról. Tartalma: - olyan információkkal szolgál a szakképesítéséről, amelyek az eredeti bizonyítványban nem kerülnek kifejezésre: 1. Az adott képzésbe való belépési követelmények, 2. Megszerzett készségek és kompetenciák, 3. Az adott ország osztályzási skálája, 4. Továbbtanulás lehetséges következő szintje. 

10 5. Europass mobilitási igazolvány
Célja: - Az európai országok valamelyikében folytatott szakmai gyakorlatok, tanulmányok vagy önkéntes munka során megszerzett készségek igazolására szolgáló, egységes formátumú dokumentum. Tartalma: - Szakmai gyakorlat esetében lehetőség nyílik az elvégzett munkafeladatokat, az ellátott tevékenységeket és az ezeken keresztül elsajátított többlet tudást részletezni az igazolványban.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "EUROPASS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések