Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban"— Előadás másolata:

1 Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
SEBINKO Szövetség XVI. Kongresszusa november Tatabánya Nyomási Fekély Prevenciós Világnap Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban Előadó és szerző: Borsosné Ádám Anett Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Általános Sebészeti Osztály

2 Összesen 165 esetet dokumentáltunk
A minőségirányítás keretein belül intézményünkben 2008-ban monitorizáltuk és indikátorként gyűjtöttük a kórházban szerzett és az otthonról hozott decubitusok számát és arányát. A gyűjtésben 5 fekvőbeteg osztály vett részt : Belgyógyászat, Infektológia, Neurológia , Sebészet, Traumatológia Összesen 165 esetet dokumentáltunk

3 Kapott eredmények:

4 Kapott eredmények:

5 A szerzett decubitusok magas előfordulása, olyan minőségi mutató, mely az ápolás eredményességét, a beteg és hozzátartozó elégedettségét csökkenti, az anyagi ráfordításokat pedig növeli.

6 Következtetések: Az eredmények alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell fordítani a decubitus megelőzésre intézményi szinten. Változtatásra volt szükség, mely nem csak a középvezetőket érintette, hanem a betegágy mellett dolgozó ápolókra is kiterjedt.

7 Változtatásaink: 1.Egységes protokollt hoztunk létre a kialakult felfekvések kezelésének folyamatáról, melyet rétegértekezletek alkalmával az osztályos főnővérek továbbképzésként ismertettek. 2. Létrehoztuk intézményi szinten a decubitus team-ot, melynek a elsődleges feladata a monitorizálás, a problémák felismerése, megoldási lehetőségek ismertetése.

8 Változtatásaink: 3. Tárgyi feltételeket biztosítottunk minden osztályon a sebellátáshoz. (kötszerek, sebfertőtlenítők, steril műszerek beszerzés) Megismertettük a szakápolókkal a modern kötszerek fajtáit, alkalmazási lehetőségüket. 4. Bevezetésre került a Norton - skála alkalmazása az ápolási anamnézis alkalmával. Ennek segítségével kiszűrjük a magas rizikójú betegeket, és nagyobb figyelmet fordítunk az Ő esetükben a prevencióra.

9 Változtatásaink: 5. Egységes decubitus lap került bevezetésre, mely az ápolási dokumentáció része. Ezen a kezeléseket, kötözéseket, a mobilizálást és a beteg forgatását is dokumentálni kell. 6. A rehabilitációs munkacsoport létszámát növeltük intézményi szinten, segítséget nyújtva a betegágy mellett dolgozó ápolóknak abban, hogy az immobil betegeket ágyban tornáztatják, és a mobilizálható betegeket az ágyból kiszállítják.

10 Változtatásaink: 7. Dietetikai lépéseket tettünk a legyengült, táplálkozási nehezítettséggel küzdő betegek megfelelő kalória és fehérje bevitel elérése érdekében. Lehetőségünk nyílt táplálék kiegészítők beszerzésére.

11 2009-ben 135 eset, 2010-ben 128 eset, 2011-ben 142 eset
A változtatásokat követően monitorizálásunk eredményei a következőképpen alakultak 2009 – 2011 között 2009-ben 135 eset, 2010-ben 128 eset, 2011-ben 142 eset

12 Az eredményekből levonható következtetések:
A leggyakoribb előfordulási helyek intézményünkben az idős betegeket ellátó Belgyógyászati Osztályok és a krónikus részleggel rendelkező Infektológia. Az esetek száma az évek alatt összességében nem csökkent, de javulást mutatott az osztályon szerzett decubitusok száma a hozottakhoz képest.

13 Decubitus kialakulását tekintve:

14 Decubitus stádiumát tekintve

15 Az eredményekből levonható következtetések:
A decubitusok stádiumát tekintve az évek előrehaladásával csökkenteni tudtuk a III. és IV. stádiumú felfekvések kialakulását. A rendszeres ellenőrzések, a megfelelő kötözési technikák, a gyógytornász segítségével történő mobilizálás segítette a prevenciós munkánkat.

16 Az eredményekből levonható következtetések:
Az idős, legyengült általános állapotú betegnél a decubitus kialakulása tovább ronthatja általános állapotát, és csökkentheti a túlélési esélyeit. Az adataink is azt mutatják, hogy a betegek 45%-ának nem az emisszió, hanem a halál vetett véget az ápolási napjainak.

17 A betegség kimenetelét tekintve:

18 Fejlesztési terveink:
További adatgyűjtésre van szükség ahhoz, hogy munkánkat még hatékonyabbá tudjuk tenni. Ennek elérése érdekében a Decubitus team vizitlapját kibővítjük a pozicionáló eszközök használatával, a betegek önellátási fokozatával, valamint a pelenka vagy katéter használatával.

19 Fejlesztési terveink:
A fehérje dús, pépes táplálkozás biztosítása mellett szeretnénk a fehérje dús táplálék kiegészítőket a betegek táplálásában megjeleníteni. Dietetikai feladatnak tartjuk azt, hogy kidolgozásra kerüljön ennek anyagi költségeinek kiszámítása és a normatívába történő beillesztése.

20 Fejlesztési terveink:
A Sebészeti Osztály főnővére és helyettese segítségével biztosítani szeretnénk minden emisszióra kerülő, decubitusos beteg kötszer ellátását. Hozzátartozók bevonásával a kötözés edukációját kiterjesztenénk és lehetőséget biztosítanánk az otthonápolási szolgálatok igénybevételére. Ezzel párhuzamosan a gyógyászati segédeszközök tárházát is megismertetnénk a családdal, hogy segítsük az otthoni ellátás és ápolást.

21 A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.
Mahatma Gandhi

22 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések