Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette : Tok Viktória

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette : Tok Viktória"— Előadás másolata:

1 Készítette : Tok Viktória
Egyesült Királyság Készítette : Tok Viktória

2 Alapinformációk Fővárosa: London Államforma: parlamentáris monarchia
Uralkodó :II. Erzsébet brit királynő Miniszterelnök :David Cameron

3

4

5 London

6 II. Erzsébet brit királynő

7 David Cameron

8 Népesség Összetételét tekintve az ország lakosságának 80%-a angol, 10%-a skót, 4%-a ír Az ő bevándorlásuk a második világháború után kezdődött, az es évektől nagy arányú kelet-európai (főleg lengyel) bevándorlás is megfigyelhető.

9 Földrajz A Brit-szigetet, az Ír-szigetet és a körülöttük fekvő mintegy 1000 kisebb-nagyobb szigetet együttesen Brit-szigeteknek is nevezik

10 Domborzat A Brit-szigeten a kőzetek ÉNY-DK-i irányban fiatalodnak: Skócia északnyugati részén ősmasszívum bukkan a felszínre. A Kaledon-csatornától délkeletre a Grampian-hegység található, melynek legmagasabb csúcsa a Ben Nevis (1343 m).

11

12 Ben Nevis (1343 m)

13 Vízrajz és Éghajlat A Brit-szigeteken a bőséges csapadék hatására sűrű vízhálózat alakult ki. Az aránylag kis terület és a domborzati viszonyok következtében azonban a folyók rövidek, Shannon, a Severn és a Temze

14 Temze

15 Uralkodó a nedves óceáni éghajlat, melyet a Golf-áramlat befolyásol.
Jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés. Átlagosan 1000 mm csapadék esik az ország területének nagyobb

16 A magas páratartalom miatt gyakori a sűrű köd, mely a nagyvárosok túlszennyezett levegőjével szmogot képez. Ez káros az egészségre, de a környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően ma már egyre ritkábban fordul elő.

17 Népesség Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás
Hivatalos nyelv: angol, regionálisan: Etnikai kisebbségek: fekete 2%, indiai 1,8%, pakisztáni 1,3%, keverék 1,2%, egyéb 1,6 (2001) Vallások: keresztény (71,6%, )muszlim 2,7%, hindu 1%, egyéb 1,6%, felekezeten kívüli 23,1% Írásrendszer: latin ábécé

18 Gazdaság Gazdasága: fejlett ipari ország. Az Egyesült Királyságot a „világ műhelyeként” emlegetik. A században kibontakozott az ipari forradalom.

19 London Európa és a világ egyik pénzügyi központja

20 Bányászat: A Pennine-hegységben lévő kőszénbányák nagy részét az utóbbi időkben megszüntették
Ipar: Vas- és színesfémkohászat a kikötővárosokban jelentős Mezőgazdaság: Az angol farmok korszerű termelési eszközöket alkalmaznak. A zöldség- és a gyümölcstermesztéssel főként a városokat látják el. Hatékony és belterjes termelés folyik a szántóföldeken is. Az állattenyésztésben a juhtenyésztés a legjellemzőbb.

21 Közlekedés Közutak hossza: 371 603 km Vasútvonalak hossza: 16 878 km
Repülőterek száma: 470 Kikötők száma: 22 Az országban baloldali közlekedés és szabályok vannak életben.

22

23 Kulturális világörökség

24 Stonhenge Anglia egyik elsőszámú látnivalója Stonehenge, mely a világ legfontosabb őskori helyszíneinek egyike. Egy olyan kultúra műve, mely nem hagyott maga után írásos emlékeket, így Stonhenge továbbra is számos vita tárgya.

25

26 Big Ben A 150 éves Big Ben óratorony egyike London legfőbb nevezetességeinek. A Big Ben nem az óratorony neve, hanem a benne található, 13 tonnás harangtoronyé, melyet Sir Benjamin Hall után neveztek el, aki először kongatta meg harangjait. Ez a 3. legnagyobb szabadon álló óratorony a világon.

27

28 A Yorki katedrális A Yorki katedrális, mely egyike a Észak-Európa legnagyobb katedrálisáinak (a németországi kölni dóm mellett), York ősi városának egész látképét uralja.. A jelenlegi épület között készült el.

29

30 A durhami katedrális A durhami katedrális Anglia észak-keleti részén, Durham városában található és a legnagyobb normann épület feltehetően nemcsak Angliában, de egész Európában. Építészete és környezete együtt adják báját. A durhami katedrális alapkövét augusztus 12-én fektették le.

31

32 Windsori kastélyt A Windsori kastélyt gyakran nevezik a világ legnagyobb és legrégebbi lakott kastélyának. Egyike Erzsébet királynő hivatalos rezidenciáinak, aki évente több hétvégét is tölt itt, mind állami, mind magáncéllal. Windsor legkorábbi fennmaradt épülete II. Henrik uralkodása idejéből származik, aki 1154-ben került trónra.

33

34 Tóvidék Cumbria tartományban, Észak-Nyugat Angliában található a Tóvidék, mely az ország legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Legfőbb látványosságai a tavak és a környező hegyek, dombok, melyeket a glaciális erózió faragott ilyen drámaira.

35

36 Tower Ma az angol koronázási ékszereket őrzik a londni Towerben, mely az 1100-as évektől a 20. század közepéig börtönként működött. A kastélyt 1066 telén alapították a normann hódítás időszakában és királyi rezidenciaként használták, mielőtt börtön lett. A londoni Tower állítólag Anglia legkísértetiesebb épülete.

37

38 London Eye London Eye, más néven Millenniumi Kerék, 1999-ben készült el, s a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg.135 méter magas, és a Jubilee Gardens nyugati, a Temze keleti partján, Lambethben fekszik, a Westminster és a Hungerfor- híd között.

39

40 London London a nemzetközi gazdaság és kereskedelem, legnagyobb központja, valamint egyike a világgazdaság három nagy központjának (London, New York, Tokió

41

42 Az egyre növekvő iparosodással London lakossága a 19
Az egyre növekvő iparosodással London lakossága a 19. század végén és a 20. század elején rohamléptekkel bővült. A 19. század végére a világ legnépesebb vált

43

44 A valódi, a történelmi és az elképzelt London egyaránt számos irodalmi mű színhelye.
A két író, akinek a neve leginkább összekapcsolódik a városéval, a naplóíró Samuel Pepys, aki többek között arról híres, hogy szemtanúként számolt be a nagy londoni tűzvészről, és Charles Dickens, akinek leírásai a ködös, hólepte városról, melyben utcaseprők és zsebesek élnek, nagyban befolyásolta az emberekben a korai viktoriánus Londonról élő képet.

45

46 A londoni King's Cross pályaudvarról indul J. K
A londoni King's Cross pályaudvarról indul J. K. Rowling Harry Potter-regényekből ismert Roxfort Expressz, mégpedig a nevezetes 9 és háromnegyedik vágányról.

47 King's Cross pályaudvar

48

49 Köszönöm a figyelmet !!


Letölteni ppt "Készítette : Tok Viktória"

Hasonló előadás


Google Hirdetések