Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Fővárosa: London  Államforma: parlamentáris monarchia  Uralkodó :II. Erzsébet brit királynő  Miniszterelnök :David Cameron.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Fővárosa: London  Államforma: parlamentáris monarchia  Uralkodó :II. Erzsébet brit királynő  Miniszterelnök :David Cameron."— Előadás másolata:

1

2  Fővárosa: London  Államforma: parlamentáris monarchia  Uralkodó :II. Erzsébet brit királynő  Miniszterelnök :David Cameron

3

4

5

6

7

8  Összetételét tekintve az ország lakosságának 80%-a angol, 10%-a skót, 4%-a ír  Az ő bevándorlásuk a második világháború után kezdődött, az 1990- 2000-es évektől nagy arányú kelet- európai (főleg lengyel) bevándorlás is megfigyelhető.

9 A Brit-szigetet, az Ír- szigetet és a körülöttük fekvő mintegy 1000 kisebb-nagyobb szigetet együttesen Brit- szigeteknek is nevezik

10  A Brit-szigeten a kőzetek ÉNY-DK-i irányban fiatalodnak: Skócia északnyugati részén ősmasszívum bukkan a felszínre.  A Kaledon-csatornától délkeletre a Grampian-hegység található, melynek legmagasabb csúcsa a Ben Nevis (1343 m).

11

12

13  A Brit-szigeteken a bőséges csapadék hatására sűrű vízhálózat alakult ki.  Az aránylag kis terület és a domborzati viszonyok következtében azonban a folyók rövidek, Shannon, a Severn és a Temze

14

15  Uralkodó a nedves óceáni éghajlat, melyet a Golf-áramlat befolyásol.  Jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés.  Átlagosan 1000 mm csapadék esik az ország területének nagyobb

16  A magas páratartalom miatt gyakori a sűrű köd, mely a nagyvárosok túlszennyezett levegőjével szmogot képez. Ez káros az egészségre, de a környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően ma már egyre ritkábban fordul elő.szmogot

17  Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás  Hivatalos nyelv: angol, regionálisan:  Etnikai kisebbségek: fekete 2%, indiai 1,8%, pakisztáni 1,3%, keverék 1,2%, egyéb 1,6 (2001)  Vallások: keresztény (71,6%, )muszlim 2,7%, hindu 1%, egyéb 1,6%, felekezeten kívüli 23,1%  Írásrendszer: latin ábécé

18  Gazdasága: fejlett ipari ország. Az Egyesült Királyságot a „világ műhelyeként” emlegetik. A 17-18. században kibontakozott az ipari forradalom.

19

20  Bányászat: A Pennine-hegységben lévő kőszénbányák nagy részét az utóbbi időkben megszüntették  Ipar: Vas- és színesfémkohászat a kikötővárosokban jelentős  Mezőgazdaság: Az angol farmok korszerű termelési eszközöket alkalmaznak. A zöldség- és a gyümölcstermesztéssel főként a városokat látják el. Hatékony és belterjes termelés folyik a szántóföldeken is. Az állattenyésztésben a juhtenyésztés a legjellemzőbb.

21  Közutak hossza: 371 603 km  Vasútvonalak hossza: 16 878 km  Repülőterek száma: 470  Kikötők száma: 22  Az országban baloldali közlekedés és szabályok vannak életben.

22

23

24  Anglia egyik elsőszámú látnivalója Stonehenge, mely a világ legfontosabb őskori helyszíneinek egyike. Egy olyan kultúra műve, mely nem hagyott maga után írásos emlékeket, így Stonhenge továbbra is számos vita tárgya.

25

26  A 150 éves Big Ben óratorony egyike London legfőbb nevezetességeinek. A Big Ben nem az óratorony neve, hanem a benne található, 13 tonnás harangtoronyé, melyet Sir Benjamin Hall után neveztek el, aki először kongatta meg harangjait. Ez a 3. legnagyobb szabadon álló óratorony a világon.

27

28  A Yorki katedrális, mely egyike a Észak- Európa legnagyobb katedrálisáinak (a németországi kölni dóm mellett), York ősi városának egész látképét uralja.. A jelenlegi épület 1230-1472 között készült el.

29

30  A durhami katedrális Anglia észak-keleti részén, Durham városában található és a legnagyobb normann épület feltehetően nemcsak Angliában, de egész Európában. Építészete és környezete együtt adják báját. A durhami katedrális alapkövét 1093. augusztus 12-én fektették le.

31

32  A Windsori kastélyt gyakran nevezik a világ legnagyobb és legrégebbi lakott kastélyának. Egyike Erzsébet királynő hivatalos rezidenciáinak, aki évente több hétvégét is tölt itt, mind állami, mind magáncéllal. Windsor legkorábbi fennmaradt épülete II. Henrik uralkodása idejéből származik, aki 1154-ben került trónra.

33

34  Cumbria tartományban, Észak-Nyugat Angliában található a Tóvidék, mely az ország legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Legfőbb látványosságai a tavak és a környező hegyek, dombok, melyeket a glaciális erózió faragott ilyen drámaira.

35

36  Ma az angol koronázási ékszereket őrzik a londni Towerben, mely az 1100-as évektől a 20. század közepéig börtönként működött. A kastélyt 1066 telén alapították a normann hódítás időszakában és királyi rezidenciaként használták, mielőtt börtön lett. A londoni Tower állítólag Anglia legkísértetiesebb épülete.

37

38  London Eye, más néven Millenniumi Kerék, 1999-ben készült el, s a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg.135 méter magas, és a Jubilee Gardens nyugati, a Temze keleti partján, Lambethben fekszik, a Westminster és a Hungerfor- híd között.

39

40  London a nemzetközi gazdaság és kereskedelem, legnagyobb központja, valamint egyike a világgazdaság három nagy központjának (London, New York, Tokió

41

42  Az egyre növekvő iparosodással London lakossága a 19. század végén és a 20. század elején rohamléptekkel bővült. A 19. század végére a világ legnépesebb vált

43

44  A valódi, a történelmi és az elképzelt London egyaránt számos irodalmi mű színhelye.  A két író, akinek a neve leginkább összekapcsolódik a városéval, a naplóíró Samuel Pepys, aki többek között arról híres, hogy szemtanúként számolt be a nagy londoni tűzvészről, és Charles Dickens, akinek leírásai a ködös, hólepte városról, melyben utcaseprők és zsebesek élnek, nagyban befolyásolta az emberekben a korai viktoriánus Londonról élő képet.

45

46  A londoni King's Cross pályaudvarról indul J. K. Rowling Harry Potter- regényekből ismert Roxfort Expressz, mégpedig a nevezetes 9 és háromnegyedik vágányról.

47

48

49


Letölteni ppt " Fővárosa: London  Államforma: parlamentáris monarchia  Uralkodó :II. Erzsébet brit királynő  Miniszterelnök :David Cameron."

Hasonló előadás


Google Hirdetések