Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK” EGÉSZ +SÉG TESTI EGÉSZSÉG LELKI EGÉSZSÉG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK” EGÉSZ +SÉG TESTI EGÉSZSÉG LELKI EGÉSZSÉG"— Előadás másolata:

1 „ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK” EGÉSZ +SÉG TESTI EGÉSZSÉG LELKI EGÉSZSÉG
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása „ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK” EGÉSZ +SÉG SZELLEMI EGÉSZSÉG LELKI EGÉSZSÉG TESTI EGÉSZSÉG

2 Mit tehetsz egészséged érdekében?
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Mit tehetsz egészséged érdekében? Hogy sokáig megőrizd fiatalságod és szépséged! Hogy ne hízz el! Hogy céljaid elérésének ne rossz egészségi állapotod legyen majd akadálya! Hogy érezd jól magad! Hogy élvezni tudd a körülötted zajló világot!

3 Miért fontos egészségtudatosan táplálkozni?
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Miért fontos egészségtudatosan táplálkozni? Hogy sokáig emlékezz arra, amit megtanultál! Hogy figyelmedet ne a benned végbemenő kellemetlen történések (fejfájás, gyomorrontás, egyéb fájdalmak) vonják el! Hogy bírd a gyűrődést és tartsd a formád!

4 Az egészség megőrzésének nem elégséges, de szükséges feltétele.
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása A megfelelő étrend Az egészség megőrzésének nem elégséges, de szükséges feltétele. Attól megfelelő, hogy rád van szabva mennyiségi, és minőségi téren.

5 Leginkább a fizikai aktivitással lehet befolyásolni!
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Mitől függ a szükséglet? Nemtől Kortól Fizikai aktivitástól Örökölt tulajdonságok Tápláltsági állapottól Nem vagyunk egyformák! Leginkább a fizikai aktivitással lehet befolyásolni!

6 Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz.
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik. Ezért van az is, hogy az orvosi kezelések nem mindenembernél érik el a kívánt eredményt. Emiatt van szükség az alapos önismeretre, önmagunk testi - szellemi- lelki igényeire.

7 Hízni fogsz! Fogyni fogsz! sport Energiaegyensúly alapanyagcsere
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása sport Energiaegyensúly alapanyagcsere házi munka, tanulás Felvétel Leadás Hízni fogsz! Fogyni fogsz!

8 A sport nem helyettesíthető!
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása A sport nem helyettesíthető! Válassz neked tetsző és a korodnak megfelelő sportágat! Hetente legalább négyszer, rendszeresen sportolj!

9 Ésszerűen dolgozzunk és pihenjünk
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Ésszerűen dolgozzunk és pihenjünk Olyan elfoglaltságot válasszunk, amit szívesen csinálunk, ami örömet okoz, amiben sikerélményünk van. Ha ezt nem találtuk meg, mindenképp legyen egy hobbink, ami feltölt, ami boldoggá tesz minden számunkra fontos dologra jusson időnk. Tudjuk felállítani a fontossági sorrendet óra munka, 8 pihenés, 8 óra szórakozás.

10 Az aktív és a passzív pihenés
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Az aktív és a passzív pihenés Pihenéshez is olyat válasszunk, amit szívesen csinálunk Mindent tegyünk meg a jó alvás érdekében a pihentető alvás érdekében legkésőbb este 10-kor térjünk nyugovóra és sose feküdjünk le haraggal. Ha nem tudunk elaludni, igyunk nyugtató gyógyteát vagy mézes tejet.

11 Óvjuk környezetünk tisztaságát!
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Óvjuk környezetünk tisztaságát! „Aki a világot, vagyis a környezetét változtatni akarja, annak önmagának is változnia kell.” (Veres Péter)

12 TÁMOP – 3.3.14. A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása
Ne mérgezzük magunkat! A dohányzás, az alkohol, a kávé, a kábítószerek és a túlzott gyógyszerfogyasztás egészségkárosító, aki egészségesen gondolkodik és betartja az egészséges életmód szabályait, annak nincs szüksége ezekre. „Ha önmagunkban nem leljük nyugalmunkat, hiábavaló másutt keresnünk.” (La Rochefoucauld)

13 Figyeljünk lelki egyensúlyunkra!
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Figyeljünk lelki egyensúlyunkra! Szeressük az embereket, a természetet, és szeressünk mindent, ami életünk része. Éljünk szeretetben, mosolyogjunk és örüljünk mindennek. Legyünk türelmesek.

14 (Szentgyörgyi Albert)
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása „Az iskola dolga……..” „Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni” (Szentgyörgyi Albert)

15 Indirekt tanulásfejlesztés Direkt tanulásfejlesztés
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Indirekt tanulásfejlesztés Direkt tanulásfejlesztés Tanuláshoz szükséges alapkészségek fejlesztése (figyelem, emlékezet, gondolkodás, szókincs, olvasás, írás) Hatékony tanulási szokások kialakítása Megfelelő tanulás iránti attitűd kialakítása Megfelelő tanulási környezet kialakítása A tanulás iránti motiváció kialakítása Tanulási technikák és stratégiák begyakoroltatása

16 Hatékony tanulási szokások kialakítása
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Hatékony tanulási szokások kialakítása A tanulás optimális körülményeinek megteremtése (rendezett tanulási tér, jó fényviszonyok, a taneszközök kezelésének kialakított szokásrendszere Időtervezés (napirendben, heti rendben a tanulási idő elhelyezése, az egyes tantárgyakhoz szükséges tanulási idő tervezése) A tanulási folyamat szokásrendszerének kialakítása (a tantárgyak tanulásának sorrendje, az ismétlések számának és idejének optimalizálása).

17 Az előadásokról vázlatos formában készítesz-e jegyzetet?
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Van valami, ami akadályoz abban, hogy munkádban a legjobbat tudd nyújtani? Ugyanazon a helyen szoktál-e tanulni minden nap? Reggelente tudod-e már, hogy mivel fogod tölteni a napot? Van-e az íróasztalon olyasmi, ami elvonhatja figyelmedet? Tanulás közben át szoktál-e siklani grafikonokon, táblázatokon? Gyakran készítesz-e egyszerű ábrákat az olvasott anyag lényeges pontjainak kiemelésére? Ha ismeretlen szóval találkozol, meg szoktad-e nézni a szótárban? Át szoktad-e futni a fejezetet, mielőtt elkezdenéd részletesen olvasni? Át szoktad-e nézni a fejezetet a bekezdések címeire figyelve, mielőtt elkezdenéd részletesen olvasni? El szoktad-e olvasni a fejezet elején vagy a végén található összefoglalást, mielőtt magát a fejezetet olvasod? Együtt tartod-e ugyanahhoz a tárgyhoz tartozó jegyzeteidet? Az előadásokról vázlatos formában készítesz-e jegyzetet? Erősségek, gyengeségek a szokásokban

18 TÁMOP – 3.3.14. A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása
Erősségek, gyengeségek a szokásokban Olvasmányokról vázlatos formában készítesz-e jegyzetet? Meg szoktad-e próbálni egy mondatban vagy egy rövid bekezdésben összefoglalni az olvasott anyagot? Miután elolvastál egy fejezetet szoktál –e összefoglalást írni az egész fejezetről? Amikor memorizálsz, mindent egyszerre akarsz megjegyezni? Időnként megpróbálod-e elemezni saját munkádat, hogy feltárjad esetleges gyenge pontjaidat? Szoktad-e tudatosan hasznosítani az egyik tantárgyban megszerzett tudást egy másik tanulása során? Ugyanolyan gyorsan készítesz-e jegyzeteket órán, mint amilyen gyorsan írsz?

19 Fontos tanulási szokások
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Fontos tanulási szokások Előkészület a tanórára- nyugodt, relaxált figyelem megteremtése a tanóra elején, esetleg témákat „hívni”. Emlékeztetők írása otthon az órára készülve- órai történések, fontos gondolatok, személyes szűrő (leltárszerű ismeretek vagy összefüggő szöveg). Próbafelmondás- az olvasottak lényegének összefoglalása és elmondása. Figyelem- és ennek ébrentartása- a másikra való figyelem az ismétlés, szervezés, kérdések stb. mentén bennünket is tovább lendít. Idegen nyelvek, versek tanulásával kell kezdeni a tanulnivalót és a végén újra ismételni azt, majd reggel átnézni. Itt nem összeadódnak a rászánt percek (ha előzetesen foglalkozunk vele), hanem megtöbbszöröződnek.

20 Fontos tanulási szokások
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Fontos tanulási szokások A frissen tanultak délutáni rögzítése. Félóra elegendő ahhoz, hogy átfussuk az aznap tanultakat és így a magyarázatokat felelevenítsük. Csak ezután kezdeni bele a másnapi leckébe (napköziben is jó lenne alkalmazni). A tantárgyak sorrendje személyiségfüggő. A legnehezebbel kezdjünk? aztán a könnyebbek? Vagy fordítva? De…. Hasonló jellegű tárgyakat ne vegyünk egymás után. (Homogén gátlás!!) Egy tárgyon belül, ha írásbeli és szóbeli feladat is van, akkor először célszerű a szóbelit megtanulni és az írásbelit utána megírni. Ismétléseknél ne egyszerre sokszor vegyük át az anyagot, hanem gyakrabban, kisebb- nagyobb időközökkel. Ha valamit megununk, vagy elfáradunk benne, tegyük félre és jöhet a következő.

21 Feladatok a tanulási szokásokkal kapcsolatban
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Feladatok a tanulási szokásokkal kapcsolatban A fontos szokásokat érdemes szem elé tenni, tehát kiírni és a tanórán is aszerint „működni”, valamint utalni rá. Elmélkedés (egy témáról). Koncentráció (egy tárgyról, annak jellemző tulajdonságairól). Memoriterek minden nap, közös ismétléssel (de úgy, hogy azért kiderüljön, ki bizonytalanabb).

22 TÁMOP – 3.3.14. A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása
Tanulási technikák Mindazok a gondolkodási és cselekvési műveletek, melyek a tanulás gyakorlati megvalósulását jelentik. Olyan módszerek, a tanulás apróbb lépései, amelyek elősegítik a tanulnivaló megértését, rögzítését, előhívását, egymással kapcsolatba hozását.

23 Elemi tanulási technikák
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Elemi tanulási technikák Szöveg hangos olvasása. Néma olvasás. Az elolvasott szöveg elmondása. Az elolvasott, vagy elmondott anyag néma átismétlése szövegbeli támpont nélkül. Elmondás más személynek. Elolvasott, vagy elmondott szövegről magnófelvétel készítése és visszajátszása. Ismétlés (bármely módon). Beszélgetés a társakkal a tanult információról. Áttekintés. Ismeretlen szó meghatározása. Aláhúzás: a fontosabb részek kiemelése céljából. Az egyes mondatok, szövegrészek átfogalmazása. Kulcsfogalmak kiírása. Kulcsfogalmak definíciója. Tanári vázlat, vagy ábra értelmezése. Fogalmak közötti kapcsolatuk megkeresése és ennek rögzítése. Összefoglalás készítése. Kérdések felvetése. Saját, vagy mások által feltett kérdésekre válaszadás.

24 TÁMOP – 3.3.14. A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása
Tanulási stratégiák A tanulásra vonatkozó tervek, elhatározások rendszere, melyek meghatározott célra irányulnak, tartósak, ugyanakkor az új helyzetekre jól adaptálhatók, és variálhatók az információgyűjtés, feldolgozás tárolás és előhívás terén. A tanulási feladat végrehajtása, során a tanulási technikák egységes műveletsorokká rendeződnek, így alakítva ki a tanulási stratégiát.

25 A különböző emberek más és más módon közelítik meg a valóságot.
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása A tanulási stílus Az általunk leginkább előnyben részesített külső és belső tanulási feltételeket, módokat jelenti az információ felvételére, feldolgozására és előhívására vonatkozóan. A különböző emberek más és más módon közelítik meg a valóságot. Melyik érzékszervünk dominál tanulás közben? - auditív, vizuális, motoros, taktilis, kevert típusúak. Miért fontos ez? Mert ha a tanuló tisztában van saját tanulási stílusával, képes a típusának leginkább megfelelő tanulási stratégia kiválasztására, majd alkalmazására, ezzel együtt pedig az eredményesebb tanulásra.

26 Az auditív típusú tanuló
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása Az auditív típusú tanuló A verbális ingerekre figyel elsősorban, önálló tanuláskor hangosan szeret olvasni legkönnyebben a szóbeli magyarázat alapján tanul. Nagyon gyorsan képes mind a beszélt, mind az olvasott nyelvet feldolgozni. Az ilyen típusú tanulók gyakran sokat beszélnek, mivel hangosan kell gondolkodni. Szeretik a zenét, emlékeznek a dalszövegekre és a beszélgetésekre. Inkább megjegyzik egy ember nevét, mint azt, hogy hogyan néz ki. Az ilyen típusú tanuló számára hasznos lehet, ha tanulócsoportban tanul, ha valakivel megbeszéli az anyagot, és ha hangosan felmondja a tanult anyagrészt Szóbeli felelésben illetve esszé jellegű dolgozatokban teljesítenek jobban, és leginkább humán beállítottságúak. Számukra nagy segítséget jelenthet az órán használt diktafon. Szigorúan tilos tanulás közben zenét, rádiót, tv hallgatni, mert ezek a zajok elvonják a figyelmét

27 A vizuális típusú tanulók
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása A vizuális típusú tanulók Háromnegyed részét megőrzik annak, amit olvasnak és látnak, tehát a legkönnyebben azt jegyzi meg, arra emlékszik vissza, amit látott. A vizuális tanulók kétféle típust alkotnak: néhányuk szavak formájában dolgozza fel az információt, míg a többiek azt őrzik meg, amit diagramok vagy képek formájában látnak. Lefényképezik az olvasott, tanult anyagot. Számukra nem csak a rögzítés, hanem a felelevenítés is sokszor vizuális alapú. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy amikor emlékezetükből előhívják az anyagot akkor arra is emlékeznek, hogy a lap alján vagy közepén található a felidézett anyagrész. Különösen figyel az ábrákra, rajzokra, illusztrációkra, táblázatokra, grafikonokra. Feltétlenül ajánlatos jegyzetelni az órákon és vázlatot készíteni tanuláskor. Számukra hatékony a rövidebb, intenzívebb tanulási szakaszok. Nekik szükséges a nyugalom, lehetősége szerint használjanak színeket, rajzokat, szimbólumokat, vizuális szövegeket, mint pl. diagram, táblázat, grafikon, ábrák, kártyákat, melyeken az információt foglalja vázlatpontokba (hívókép). Számukra tanulás közben elengedhetetlen a rend, és minden, ami ezt megbontja, zavaró hatással fog fellépni, így ők nem fognak hatékonyan tanulni, felkészülni az iskolában.

28 A motoros (kinesztetikus) stílusú tanuló
TÁMOP – A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása A motoros (kinesztetikus) stílusú tanuló Az ilyen típusú tanulók szeretik a fizikai tevékenységeket, a cselekvést, igénylő feladatokat. Ők azok, akik egy összerakós feladatnál inkább rögtön próbálkoznak és kitalálják, hogyan kell összerakni, minthogy elolvassák az útmutatót. Nem szeretnek egy helyben ülni. Akkor tud könnyen tanulni, ha fel-alá járkálva olvas, mondja fel a tanultakat. Nekik ajánlatos, hogy tanulás közben mozogjon, illetve járkáljon, vagy mozgasson valamit a kezében (tollat, radírt stb A mozgásosság miatt viszont a tanulási időt fel kell osztani rövid egységekre (kb. 20 percesekre), és gyakrabban kell szünetet tartani. Őket elvileg nem zavarja a közös tanulás mással, viszont ők zavaró tényezőkként jelenhetnek meg a különböző tanulási stílussal rendelkező tanulók közös felkészülése esetén.

29 TÁMOP – 3.3.14. A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása
Taktilis típus A tanulóknak viszonylag kevés százaléka taktilisan tanul a legjobban. Meg kell fogniuk, testközelbe kell kerülniük, ha tárgyiasult anyagokról tanulnak, illetve le kell írniuk, rajzolniuk, be kell vonódniuk, ha nem „kézzelfogható” a megtanulandó anyag. Ők jelentenének legkevesebb problémát, viszont nagyon kevés tanulót érint ez a típusú tanulási stílus

30 TÁMOP – 3.3.14. A – 12/1 Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása
Nyilván rá lehet erőltetni mindenkit egy másik fajta tanulási stílus alkalmazására, de az sokkal kevésbé fog eredményt hozni, vagy akár eredménytelen lesz az önállóan megtanulandó tananyag elsajátítása során.


Letölteni ppt "„ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK” EGÉSZ +SÉG TESTI EGÉSZSÉG LELKI EGÉSZSÉG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések