Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."— Előadás másolata:

1 Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

2 Döntési típusok 80. lecke

3 Vezetői döntések „Navigare necesse est” = dönteni mindenkinek kell A döntés nem vezetői privilégium: de! vezetői kompetencia a vezetői döntések hatása

4 Vezetői döntések A döntés = választás A döntéshozatal feltételei: a döntési helyzet, alternatívák, kritériumok, kompetencia, felelősség.

5 Vezetői döntések Döntési bizonytalanság = információ hiány bizonyosság, - bizonytalanság, teljes informáltság, - teljes információhiány, nincs kockázat, - abszolút kockázat,

6 Vezetői döntések Kockázat: negatív alternatívák, a bekövetkezés, valószínűsége, a hatodik tojás kérdése, a kockázat és a bizonytalanság összefüggései.

7 Vezetői döntések Filozófiai, etikai, erkölcsi megközelítés Dilemma Feltételezés: az alternatívák ismertek XX. század: kockázat, bizonytalanság, változás A „jó” döntés = a döntéshozó érdeke A jó és rossz = filozófiai, teológiai, szubjektív probléma

8 Közgazdasági modell: alapja a hasznosság (utility), „homo oeconomicus”, a hasznosság maximalizálása, feltételezések: - teljes informáltság, - a hasznosság különbségek jól megállapíthatóak, - az eredmények maximalizálhatóak. gondok: - az emberi tényezők, - megszokás (hagyományok), - verseny, - véletlen meglepetés.

9 Optimális döntések operáció kutatás, objektív racionalitás, a kritériumok állandóak, minden alternatíva megismerhető, minden alternatíva értékelhető, a legjobb alternatíva kiválasztható, Emberi tényezők hatása! A ló és a szamár esete!

10 Humanisztikus modell: „nem a valóság a lényeges, hanem az, hogy mi van a döntéshozó fejében”, az alternatívákat meg kell alkotni (változatképzés), az információk hiányosak (információszerzés), az információ szerzés drága (költségkorlátok), az információ pontatlan (bizonytalanság). Ezért: csak a kvantifikálható információkra figyel, csak a rövidtávú eredményekre összpontosít.

11 Korlátozott racionalitás Herbert Simon a kritériumok állandóan változnak, az összes alternatíva nem ismerhető meg, a probléma rosszul strukturál, a legjobb alternatíva nem választható ki, A kielégítő döntések problémája.

12 A DÖNTÉS STATIKUS ÉS DINAKIMUS MEGKÖZELÍTÉSE A döntés folyamata: döntési helyzet felismerése, (probléma felismerés), döntés előkészítés, (probléma elemzés), döntési változatok, (alternatívák kidolgozása), döntés = választás, döntésvégrehajtás, (rendelkezés, szervezés), Ellenőrzés, (visszacsatolás).

13 Egyéni döntések Negatív alternatívák ismertek = kockázat Fogoly dilemma

14 Csoportos döntések Demokrácia - egyszerű többség - abszolút többség Pozitívum - a csoport ismeretanyaga nagyobb - több alternatíva felmerül - szélesebb körű az elfogadottság - több szempontú az értékelés Negatívum - a vezetők manipulálják a csoportot - alkalmazkodás az átlaghoz - rivalizálás a csoporton belül - kompromisszumra törekvés - döntési felelősség hiánya - csoportok érdekérvényesítése könnyebb

15 Konszenzuson alapuló döntések a demokrácia, A többség diktatúrája! mi a többség, meddig többség a többség, KONSZENZUS = KOMPROMISSZUM = IDŐ Jó-e a kompromisszumos döntés? a „vezetés nem más, mint a kompromisszumok sorozata” kényelmes

16 Vezetői döntési taktikák fontosság érzés keltése, krízis szituációk, döntés – halogatás, irányított információ adás, döntés – kerülés, egyszemélyi döntéshozatal – autokratikus végrehajtás. Scott Adams: „Soha, semmi jó nem származott a vezetők döntéséből”.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések