Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nevpont.hu | 2014 Szeretettel és nagy tisztelettel köszöntök mindenkit honlapom, a Névpont© – www.nevpont.hu bemutatkozó összeállításán. A Névpont nem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nevpont.hu | 2014 Szeretettel és nagy tisztelettel köszöntök mindenkit honlapom, a Névpont© – www.nevpont.hu bemutatkozó összeállításán. A Névpont nem."— Előadás másolata:

1 Nevpont.hu | 2014 Szeretettel és nagy tisztelettel köszöntök mindenkit honlapom, a Névpont© – bemutatkozó összeállításán. A Névpont nem egy szokványos honlap, hisz az ide látogató Olvasó a szerkesztő életrajzán és tudományos dolgozatain kívül egy nemzeti életrajzi adatbázist is böngészhet. A honlap célja az, hogy megismertesse az Olvasót a 19. századtól napjainkig élt és tevékenykedett alkotók munkásságával. Kérem, tartsanak velem!

2 Előzmények Ki kicsoda a magyar sportéletben? I–III. köt. Írta és szerkesztette Kozák Péter. Szekszárd, Babits Kiadó, 1994– tétel. Révai új lexikona. I–XVIII. köt. és XIX. kiegészítő köt. Életrajzi szerkesztő Kozák Péter. Szekszárd, Babits Kiadó, 1997–2006 és tétel. Tudósportál. Magyar tudósok, közéleti személyiségek adattára szeptember 5-étől június 28-ig folyamatosan bővülő adattár. Az utolsó napon, június 28-án 9776 tétel online. Valamennyi életrajzot írta és szerkesztette Kozák Péter.

3 Névpont Névpont. Egy új adatbázis kialakítása. Új feltételekkel, új cikkekkel radikálisan új szerkezetben. Lexikonelit. Kik szerepelnek az új adatbázisban? 2. 1. Magyarországon élt és tevékenykedett elhunyt személyek. 2. 2. Olyan alkotók, akiknek Magyarországon emlékezete, emlékhelye, utóélete van, tevékenységük a művelt közbeszéd része. 2. 3. Olyan személyek, akiknek sírját a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védetté nyilvánította.

4 Lexikonszintézis Az új adatbázis nem másodközlés: új minőség.
A Névpont az eddigi általános lexikonok, szakmai és regionális életrajzi lexikonok eredményeit egy magasabb szinten összegzi. A lexikonok egymásra épülnek, sok esetben egymás téves adatait is átveszik. A Névpont közli a téves adatokat is, hangsúlyozva azok tévességét a korrekció fontosságával.

5 A Névpont különlegességei
Háromszintű életrajzok. - Teljes, már elkészült mélybiográfiák. Teljesen láthatók. - Részben elkészült életutak. Részben láthatók. - Jeladó csonkok. Csak alapadatai láthatók még. Részletes személyi adatok családi kapcsolatokkal és kapcsolati hálóval. Pontos halálozási hely, temetési adat és temetési locus, valamint a halálhír ténye.

6 Mélyéletrajz és biobibliográfia a művek könyvészeti különlegességeivel.
Életút a halál után: az emlékezet helyei és az utóélet tényei.

7 Iránytű A Névponton jóval több mint életrajz látható majd. A honlap első napján, április 22-én, tételt böngészhetett a látogató, ez 7219 teljes életrajzot jelent. A Névponton szereplő személyek adatai születési és halálozási adatsorok (év, hónap, nap, hely) alapján is visszakereshetők, továbbá egy foglalkozási index is elősegíti a gyors tájékozódást.

8 A Névpont állandóan frissülő adatbázis
A Névpont állandóan frissülő adatbázis. A kezdőlapon minden héten új kiemelt cikk látható, külön kigyűjtve januártól decemberig az érdekesebb évfordulós életrajzok és a legújabb pályaképek. A Névponton az életrajzokon kívül, külön rovatban a Szerző tudományos dolgozatai és fontosabb tanulmányai is olvashatóak.

9 Facebook – Névportrék A Névpont Facebook-oldala rövid, kísérleti posztok összeállítása után, május 2-án indult el. Az oldal természetesen a Névponthoz kapcsolódik, ám elsősorban kevéssé ismert életutakat vagy ismert személyiségek kevéssé ismert sorseseményeit mutatja be. Az oldal színe kék–sárga, a kevéssé ismert életutak és sorsok jelképe pedig a kékvirág (igen így, egy szóban). Az oldal kedvelőinek száma, az oldal indulása után fél évvel, november 1. –jén elérte a 4000 főt!

10 A Névpont nem nemzeti panteon. A Névpont egy virtuális sírkert.
Névmottó Névpont – mindenkinek van egy története. Névpont – mindenkiről van egy történetem. A Névpont nem nemzeti panteon. A Névpont egy virtuális sírkert.

11 Informatikus: Halász Balázs és Kneisz István
Köszöni megtisztelő figyelmüket és köszönti Facebook-oldala minden kedves kedvelőjét a szerkesztő és ezt az összeállítást készítő: Kozák Péter Informatikus: Halász Balázs és Kneisz István


Letölteni ppt "Nevpont.hu | 2014 Szeretettel és nagy tisztelettel köszöntök mindenkit honlapom, a Névpont© – www.nevpont.hu bemutatkozó összeállításán. A Névpont nem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések