Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház"— Előadás másolata:

1 Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház
Integratív Medicina (Neuro-endokrin és immun reguláció) a XXI század kihívása Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház

2 Megtalálható-e az élet titka?
Szent-György Albert Mi történik, ha a szervezettől (társadalomtól) elindulva a kisebb részek irányába kutatunk és eljutunk a legelemibb anyagi egységekig ?

3

4

5

6 A biomolekulák atomos felépítése

7

8 „Nézze én specia-lista vagyok, ezért Önt elküldöm egy kitűnő kollégám-hoz, aki az orvos-tudomány minden területén specia-lista!….”

9 „Hormones, peptides, genes and neurotransmitters, cytokines regulate the human body.
Understanding the complex interactions of these systems is a challenge for the 21st century” Harbuz M. Trends Endocrinol Metab Mar;14(2):512.

10

11 integrativ megközelítés a medicinában
Szabályozás (reguláció): Olyan folyamatok összessége, amelyek meghatározzák a szervezet működésének határait („set operating range”) Akalmazkodás (adaptáció): Olyan biológiai folyamatok egysége, amelyek meghatározzák a szabályozó mechanizmusok összességét („adjust or reset operating range”)

12 Az alkalmazkodás (adaptáció) formái
Genetikus, örökletes alkalmazkodás (genotypus szelekció) (több generációt érint!) Ontogenetikus alkalmazkodás: az életciklus alatt (pl. növekedés) (irreverzibilis és csak egy generációt érint) Élettani alkalmazkodás: a megváltozó külső és belső feltételek között az egyensúly biztosítása („jet-lag”)(reverzibilis)

13 (Psycho)-neuro-endokrin-immun moduláció (NIM)
Olyan interdisciplináris tudomány, amely az élettani alkalmazkodást, az adaptá-ciók formáit vizsgálja függetlenül attól, hogy melyik szerv játsza a fő szerepet. A holisztikus (integratív) elv azt jelenti, hogy a szervezet, mint egység több, mint a szervek mechanikus összessége.

14 A neuro-endokrin-immun rendszer sokirányú összeköttetését az alábbi ligandok biztosítják:
Neurotransmitterek Hormonok Cytokinek

15

16

17 Selye János és a stressz

18

19 „Stressz” faktorok és hatásaik

20 Phases of stress (Selye J.)

21 Effects of stressors on HPA (Balázs Cs. et al, 2001)

22 A „stress” syndroma tünetei
Nyak, ill. fejfájás Szívdobogásérzés Izzadékonyság Álmatlanság, a koncentráló képesség csökkenése Gyengeség Gombócérzés a torokban Szájszáradás

23

24 Genetikai alapfogalmak:
Gén: az öröklődés egysége, strukturális alapját a DNS képezi Géne expresszió: az a folyamat, amelynek révén a génben lévő kód RNS-be és fehérjébe konvertálódik Genom: a sejt minden örökletes anyaga Genomica: a genommal foglalkozó tudomány Proteom: a szövetekben, sejtekben jelenlévő fehérje Proteomica: a proteinek felépítésével, szekvenciájával funkciójával foglalkozó tudomány Bibliomica: az összes információval foglalkozó tudomány

25

26 Gén könyvtár

27 Bioinformatics

28 Bioinformatics-genes

29 The Use of Computers to Process Biological Information

30

31

32

33 Integrated medicine


Letölteni ppt "Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház"

Hasonló előadás


Google Hirdetések