Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Integratív Medicina Integratív Medicina (Neuro-endokrin és immun reguláció) a XXI század kihívása Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Integratív Medicina Integratív Medicina (Neuro-endokrin és immun reguláció) a XXI század kihívása Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház."— Előadás másolata:

1

2 Integratív Medicina Integratív Medicina (Neuro-endokrin és immun reguláció) a XXI század kihívása Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház

3 Megtalálható-e az élet titka? Szent-György Albert Mi történik, ha a szervezettől (társadalomtól) elindulva a kisebb részek irányába kutatunk és eljutunk a legelemibb anyagi egységekig ?

4

5

6

7 A biomolekulák atomos felépítése

8

9 „Nézze én specia- lista vagyok, ezért Önt elküldöm egy kitűnő kollégám- hoz, aki az orvos- tudomány minden területén specia- lista!….”

10 „Hormones, peptides, genes and neurotransmitters, cytokines regulate the human body. Understanding the complex interactions of these systems is a challenge for the 21st century” Trends Endocrinol Metab. 2003 Mar;14(2):512. Harbuz M.

11

12 integrativ megközelítés a medicinában  Szabályozás (reguláció): Olyan folyamatok összessége, amelyek meghatározzák a szervezet működésének határait („set operating range”)  Akalmazkodás (adaptáció): Olyan biológiai folyamatok egysége, amelyek meghatározzák a szabályozó mechanizmusok összességét („adjust or reset operating range”)

13 Az alkalmazkodás (adaptáció) formái  Genetikus, örökletes alkalmazkodás (genotypus szelekció) (több generációt érint!)  Ontogenetikus alkalmazkodás: az életciklus alatt (pl. növekedés) (irreverzibilis és csak egy generációt érint)  Élettani alkalmazkodás: a megváltozó külső és belső feltételek között az egyensúly biztosítása („jet-lag”)(reverzibilis)

14 (Psycho)-neuro-endokrin-immun moduláció (NIM) –Olyan interdisciplináris tudomány, amely az élettani alkalmazkodást, az adaptá- ciók formáit vizsgálja függetlenül attól, hogy melyik szerv játsza a fő szerepet. –A holisztikus (integratív) elv azt jelenti, hogy a szervezet, mint egység több, mint a szervek mechanikus összessége.

15 A neuro-endokrin-immun rendszer sokirányú összeköttetését az alábbi ligandok biztosítják:  Neurotransmitterek  Hormonok  Cytokinek

16

17

18 Selye János és a stressz

19

20 „ Stressz” faktorok és hatásaik

21 Phases of stress (Selye J.)

22 Effects of stressors on HPA (Balázs Cs. et al, 2001)

23 A „stress” syndroma tünetei Nyak, ill. fejfájás Szívdobogásérzés Izzadékonyság Álmatlanság, a koncentráló képesség csökkenése Gyengeség Gombócérzés a torokban Szájszáradás

24

25 Genetikai alapfogalmak: Gén: az öröklődés egysége, strukturális alapját a DNS képezi Géne expresszió: az a folyamat, amelynek révén a génben lévő kód RNS-be és fehérjébe konvertálódik Genom: a sejt minden örökletes anyaga Genomica: a genommal foglalkozó tudomány Proteom: a szövetekben, sejtekben jelenlévő fehérje Proteomica: a proteinek felépítésével, szekvenciájával funkciójával foglalkozó tudomány Bibliomica: az összes információval foglalkozó tudomány

26

27 Gén könyvtár

28 Bioinformatics

29 Bioinformatics-genes

30 The Use of Computers to Process Biological Information

31

32

33

34 Integrated medicine


Letölteni ppt "Integratív Medicina Integratív Medicina (Neuro-endokrin és immun reguláció) a XXI század kihívása Balázs Csaba dr. Budai Irgalmasrendi Kórház."

Hasonló előadás


Google Hirdetések