Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szabadrezgés, kényszerrezgés, csatolt rezgés. Szabadrezgés Ha egy rezgésre képes rendszert csak egyetlen lökésszerű erőhatással hozunk mozgásba, és utána.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szabadrezgés, kényszerrezgés, csatolt rezgés. Szabadrezgés Ha egy rezgésre képes rendszert csak egyetlen lökésszerű erőhatással hozunk mozgásba, és utána."— Előadás másolata:

1 Szabadrezgés, kényszerrezgés, csatolt rezgés

2 Szabadrezgés Ha egy rezgésre képes rendszert csak egyetlen lökésszerű erőhatással hozunk mozgásba, és utána magára hagyjuk, akkor az szabad rezgést végez. A szabad rezgés legtöbbször csillapított rezgés. Így mozog például az egyensúlyi helyzetéből kitérített, majd magára hagyott fonálinga vagy a rugón rezgő test is. A sajátrezgésszám csak a rezgő rendszer saját tulajdonságaitól függ. Minden rezgés csillapodik: Az energia szétszóródik Szinkronizált energiapótlás önvezérléssel Csillapítatlan rezgés

3 Kényszerrezgés Amikor a rezgő rendszer egy külső gerjesztő hatásnak megfelelően kénytelen rezegni, kényszerrezgésről beszélünk.

4 Csatolt rezgés Az olyan jelenséget, amelyeknél két rezgő rendszer kölcsönösen befolyásolja egymás rezgését, csatolt rezgésnek nevezzük. Pl.: egymáshoz csatolt ingák Az egyenlő hosszú ingák felváltva „elszívják” egymástól az energiát


Letölteni ppt "Szabadrezgés, kényszerrezgés, csatolt rezgés. Szabadrezgés Ha egy rezgésre képes rendszert csak egyetlen lökésszerű erőhatással hozunk mozgásba, és utána."

Hasonló előadás


Google Hirdetések