Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az."— Előadás másolata:

1 A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik

2 A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az alaplapon található. Tartalma általában nem változtatható, a gyártáskor beletett vagy egyszer beégetett adatok véglegesek. Az eszköz a benne tárolt adatokat áramtalanított állapotban is megőrzi. Programok tárolására használják.

3 A ROM fajtái PROM (Programmable Read-Only Memory): Programozható ROM. Speciális készülékkel (PROM programozó) egyszer írható memória típus. Az írás során speciális belső kapcsolatokat éget át a készülék, amely kapcsolatok már nem állíthatók helyre. EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory): Törölhető és programozható ROM. A memóriába írt tartalom ultraibolya (UV) fénnyel törölhető, majd a memória újraírható. EEPROM (Electrically Erasable Read-Only Memory): Elektromosan törölhető ROM. Az írási és törlési művelethez már nem kell a memóriát kiépíteni.

4 A BIOS A BIOS (Basic Input Output System) alapvető ki- és bemeneti rendszer egy olyan szoftver amit ROM memóriában helyeznek el, hogy a számítógép bekapcsolásakor rögtön rendelkezésre álljon. Az elsődleges, rendszer BIOS az alaplapon található de található BIOS egyes bővítőkártyákon és perifériákon is. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a számítógép helyes működését, a BIOS-nak ismernie kell a gép paramétereit, valamint a jelenlegi konfigurációt. Ez az információ egyrészt magába a BIOS-ba van bekódolva másrészt a CMOS RAM (Complementary Metal Oxide Semiconductor RAM) tárolja.

5 A BIOS feladatai Számítógép indítása Hardverek ellenőrzése Hardverek vezérlése és kezelése Rendszerkonfiguráció szerkesztése Az operációs rendszer elindítása A számítógép szoftvere és hardvere közötti interfész megvalósítása, interfész biztosítása az operációs rendszer számára

6 A BIOS történelme Amikor az IBM megalkotta a PC-t, akkor a firmware szerepet a BIOS nevű program kapta. Az Intel a Tiano kódnevű termékével kívánta leváltani a közel 35 esztendős BIOS-t. Azonban a BIOS utódjának az UEFI (Universal Extensible Firmware Interface) tekinthető, mely már támogatja a grafikus megjelenést és a Secure Boot opciót, mely csak aláírással ellátott kódot enged betölteni.

7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések