Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lovaggá válás fokozatai: A nemesi családok gyermekei 6-7 éves korukban kezdték el az apródkodást, a lovagi szolgálat legalacsonyabb fokát. A főúri udvarokban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lovaggá válás fokozatai: A nemesi családok gyermekei 6-7 éves korukban kezdték el az apródkodást, a lovagi szolgálat legalacsonyabb fokát. A főúri udvarokban."— Előadás másolata:

1

2

3 Lovaggá válás fokozatai: A nemesi családok gyermekei 6-7 éves korukban kezdték el az apródkodást, a lovagi szolgálat legalacsonyabb fokát. A főúri udvarokban engedelmességet, illemet tanultak. A szellemi nevelést is ebben a korban kapták meg. Az idegen nyelv tudása - legfőképpen a francia nyelvé - nélkülözhetetlen volt számukra a társasági életben. Megjelent a testi edzettség fontossága. apródfegyverhordozólovag

4 Mikor az apród elérte a 14. életévét, fegyverhordozó lehetett belőle. Először az úr pajzshordozója, végül fegyverhordozója lett. A legfőbb gondja a lovagi felszerelésre való pénz előkerítése volt. Ebben az életkorban sajátította el a fegyverforgatás nemeit, a lovagi torna szabályait. Megszerezte a vadászathoz szükséges készségeket is. Napjait a lovagok között tölthette, így tőlük kapta az erkölcsi nevelést.

5 20-22 éves korára már birtokában volt a hét lovagi készségnek mint a lovaglás, úszás, nyilazás, vívás, vadászat, sakkozás és éneklés. A felkészült ifjút lovaggá avatták. A lovagrendekkel rendkívül szoros kapcsolatban áll a vallás ami érthető, hiszen az egyház nem engedhette ki felügyelete alól ezt az egyre fontosabbá váló világi intézményt.

6 Az avatás előtti éjszakát a templomban egy szerzetessel és a keresztszüleivel töltötte imádsággal. Reggel megfürdött, szeplőtlensége jeléül fehér ruhát vett fel, és meghallgatta a prédikációt, illetve leendő kötelességeit.

7 E szertartás sugallta a lovagnak, hogy védje meg élete árán is az evangéliumot. A pap megáldotta kardját s egy lovag, rendszerint az, kinek udvarában szolgált, kardjával vállára ütött. A lovag ezután felugrott a lovára, néhány lépést tett, majd különböző irányba sújtott a kardjával és be is fejeződött az avatás.

8 Lovagi erények Minden lovag fontosnak tartotta a szigorúan vett lovagi becsületet, ami a következőket tartalmazza: Az adott „lovag” szó szentsége. A gyengék és elesettek védelme. A fejedelem illetve a hűbérúr iránti töretlen hűség minden körülmények között. A keresztény egyház védelme, akár az élete árán is.

9 A népszerű hősi énekek és lovagregények csábításának engedve sokan felkerekedtek, hogy az egész világ megismerje erényeiket, bátorságukat és erejüket. Az utazás előtt összekaparták minden vagyonukat, és attól kezdve a „kóbor lovagok” életét élték.

10 Óriási volt az ifjúkori álmok ereje, ám a vándorló lovag három célt tűzött ki maga elé: ♠ a nagyurak udvarában megtartott lovagi viadalokon akart győzelmeket elérni, ♠ bátorságát és úriemberhez méltó magatartását akarta mindenkinek megmutatni, ♠ minden lovag arról álmodott, hogy elnyeri egy gazdag örökösnő vagy özvegyasszony szívét. Valójában csak kevés lovag tudta megvalósítani ezeket a merész célkitűzéseket.

11


Letölteni ppt "Lovaggá válás fokozatai: A nemesi családok gyermekei 6-7 éves korukban kezdték el az apródkodást, a lovagi szolgálat legalacsonyabb fokát. A főúri udvarokban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések