Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elgondolkoztatok már azon, hogy vajon ki/mi miatt faragnak minden Halloweenkor tököt az Amerikaiak? Most elmondom nektek!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elgondolkoztatok már azon, hogy vajon ki/mi miatt faragnak minden Halloweenkor tököt az Amerikaiak? Most elmondom nektek!"— Előadás másolata:

1 Elgondolkoztatok már azon, hogy vajon ki/mi miatt faragnak minden Halloweenkor tököt az Amerikaiak? Most elmondom nektek!

2 A hagyományról Ez az ünnep korábban csak az angolszász világban Ez az ünnep korábban csak az angolszász világban ( Nagy-Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban) volt ismert, ma azonban már olyannyira elterjedt, hogy nem árt kissé közelebbről is megismernünk.

3 Észrevettétek már ugye, hogy hosszabbak az éjszakák és rövidebbek a nappalok.. Ekkor, október elején és november végén van az év legsötétebb időszaka. Észrevettétek már ugye, hogy hosszabbak az éjszakák és rövidebbek a nappalok.. Ekkor, október elején és november végén van az év legsötétebb időszaka.

4 Ilyenkor mindenki csak a sötét, félelmetes, bajhozó lényt képzel el. Már nagyon régen, a kelták idejében is így volt. November 1. a kelta új év első napja volt, ekkor rendezték meg a kelta hitvilág napistenének ünnepét. Október 31. viszont a kelta óév utolsó napja ( és különösen annak éjjele) félelmetes időszaknak számított. Ilyenkor mindenki csak a sötét, félelmetes, bajhozó lényt képzel el. Már nagyon régen, a kelták idejében is így volt. November 1. a kelta új év első napja volt, ekkor rendezték meg a kelta hitvilág napistenének ünnepét. Október 31. viszont a kelta óév utolsó napja ( és különösen annak éjjele) félelmetes időszaknak számított.

5 A kelták szerint ilyenkor mindenféle szellemek, halottak kísértetei kóboroltak, A kelták szerint ilyenkor mindenféle szellemek, halottak kísértetei kóboroltak, -mind az erdőben, mind a falujukban- akiknek ennivalót, ajándékokat kellet feláldozniuk. -mind az erdőben, mind a falujukban- akiknek ennivalót, ajándékokat kellet feláldozniuk.

6 A töklámpás legendája, azaz Jack O’ Lantern Élt egyszer egy Jack nevű pénzéhes, részeges kovácsmester, aki egyszer egyességet kötött az ördöggel, hogy az ő lelke sose kerüljön a pokolba. Igen ám, de a mennyországba sem fogadták be. Így aztán a kovácsmester kapott az ördögtől egy izzó széndarabot, amit beletett egy kivájt marhavénába (késöbb tökbe) se ennek a lámpásnak a fényénél keresi azóta is a nyugvóhelyét. Élt egyszer egy Jack nevű pénzéhes, részeges kovácsmester, aki egyszer egyességet kötött az ördöggel, hogy az ő lelke sose kerüljön a pokolba. Igen ám, de a mennyországba sem fogadták be. Így aztán a kovácsmester kapott az ördögtől egy izzó széndarabot, amit beletett egy kivájt marhavénába (késöbb tökbe) se ennek a lámpásnak a fényénél keresi azóta is a nyugvóhelyét.

7 Akkor együnk! Egész nap válogathattok ezekből az ételekből ( ha addig el nem fogy ) Véres ujj Véres ujj Halálian jó chips Halálian jó chips Vérlé Vérlé Szemgolyók Szemgolyók Kukac Kukac Tökjó torta Tökjó torta Rémesen tuti habcsókok Rémesen tuti habcsókok Vacsorára Vacsorára Darált húsos (!!!) melegszendvics Darált húsos (!!!) melegszendvics Vérlé Vérlé Piros rémség Piros rémség Zöld kar Zöld kar

8 A programokról Nézünk filmet Nézünk filmet Lesz quiz Lesz quiz Party time Party time Evés Evés Mécseslámpás készítés Mécseslámpás készítés Gyönyörködés az újdonsült mécseslámpásainkban Gyönyörködés az újdonsült mécseslámpásainkban ( este, a sötétben) Társas, és még sok minden amit ti találtok ki! Társas, és még sok minden amit ti találtok ki!


Letölteni ppt "Elgondolkoztatok már azon, hogy vajon ki/mi miatt faragnak minden Halloweenkor tököt az Amerikaiak? Most elmondom nektek!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések