Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az intracelluláris ionhiány egy újabb szemlélete és néhány kardiológiai vonatkozása. Pótolható-e az ionhiány? VITION kapszula Sikter András dr. Szent Rókus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az intracelluláris ionhiány egy újabb szemlélete és néhány kardiológiai vonatkozása. Pótolható-e az ionhiány? VITION kapszula Sikter András dr. Szent Rókus."— Előadás másolata:

1 Az intracelluláris ionhiány egy újabb szemlélete és néhány kardiológiai vonatkozása. Pótolható-e az ionhiány? VITION kapszula Sikter András dr. Szent Rókus Kórház és Intézményei, Budagyöngye 67. Őszi Füredi Orvosnapok 2006. szeptember 21-23.

2 Egy egyszerű citoplazma modell Sikter A, 1990

3 A citoplazma minden gramm NITROGÉNje 3 mmol KÁLIUMot köt meg, amit a sejtek katabolizmusban a N-nel együtt leadnak, anabolizmusban ismét felvesznek…  Moore FD et al. (1963): /in:Wang:Am J Physiol Endocrinol Metab. 2004, 286: E123-E128/  Kerpel-Frónius Ödön: A kálium-anyagcsere zavarai. In: Folyadék és electrolyt-háztartás. Medicina, Bp. 1969, 66-72.  Szám István: A kálium-anyagcsere klinikai farmakológiája. Gyógyszereink 1982, 32: 241-256.  TBK(total body kalium) értékéből az egész test zsírmentes testtömegére(FFM, vagy LBM), illetve a szervezet fehérje tartalmára (TBN) lehet következtetni. /Morita: Radiat Prot Dosimetry. 2006. sep 7.- megjelenés előtt/

4 ‘IC ionok — fehérje –- ATP’ típusú citoplazma modellek  Beteg sejt modell („sick cell syndrome”: ELKINTON, 1956)  A dinamikus egyensúlyi állapot modellje, („steady state”) -- WACKER and WILLIAMS, 1968)  Dinamikus citoplazma modell („katabolizmus vs. anabolizmus”: SIKTER, 1990)  Táplálkozási-növekedési modell („Type II. nutrients”: GOLDEN, 1991)

5 (Módosított) Wacker-Williams tétel Ha az anabolizmus és a katabolizmus egyensúlyban van a szövetekben („steady state állapot”): akkor a K +, Mg 2+, H 2 PO 4 - /HPO 4 2- é s Zn 2+ egym á shoz viszony í tott ar á nya á lland ó é s korrel á l a citoplazma aktuális ATP koncentr á ci ó jával, valamint fehérje- (N) tartalmával. Az ionmegoszlás elvei az egész állatvilágban hasonlóak – az egysejtűektől az emberig bezárólag. (Wacker and Williams: J. Theoret. Biol., 1968, 20:65-78.) Ha az anabolizmus és a katabolizmus egyensúlyban van a szövetekben („steady state állapot”): akkor a K +, Mg 2+, H 2 PO 4 - /HPO 4 2- é s Zn 2+ egym á shoz viszony í tott ar á nya á lland ó é s korrel á l a citoplazma aktuális ATP koncentr á ci ó jával, valamint fehérje- (N) tartalmával. Az ionmegoszlás elvei az egész állatvilágban hasonlóak – az egysejtűektől az emberig bezárólag. (Wacker and Williams: J. Theoret. Biol., 1968, 20:65-78.) A modell krónikus betegségekre is adaptálható! A modell krónikus betegségekre is adaptálható!

6 A citoplazma esszenciális alkotóelemei: Golden MHN: II. típusú tápanyagok, (1991)  N = esszenciális aminósavak (9)  Kálium (K+)  Magnézium (Mg++)  Cink (Zn++)  Foszfátok (HPO4--, H2PO4-)  (ATP)  És az antagonistáik: (Na+, Ca++, Cu++, Cl-, H+)…

7 A katabolizmus dinamikája (A citoplazma lebontásának végső közös útja)

8 Az anabolizmus dinamikája (REGENERÁCIÓ és/vagy NÖVEKEDÉS)

9 A dinamikus anyagcsere egyensúly („steady state”) modellje Krónikusan beteg sejt Egészséges sejt

10 Anabolikus/katabolikus ionok [K+] x [Mg++] x [HPO4--+2PO4-]x [Zn++] --------------------------------------------------------- = k1x[N] [Ca++] x [Na+] x [Cl-] x [H+] x [Cu++] [K+] x [Mg++] x [HPO4--+2PO4-]x [Zn++] ------------------------------------------------------- = k2x[ATP] [Ca++] x [Na+] x [Cl-] x [H+] x [Cu++]

11 A feltáplálási szindróma A feltáplálási szindróma  Először 1944-ben, a burmai japán fogolytáborok amerikai felszabadítása után brit hadifoglyokon észlelték.  Ancel Keys 1944-46 között 6 hónapig „limitált diétán” tartott 36 önkéntes éhezőn szerzett kísérletes (az ú. n. Minnesota Starvation Experiment) tapasztalatait írta meg évekkel később kétkötetes könyvében. (Az éhezést 3-hónapos rehababilitációs periodus követte.) A tapasztalatai alapján rekonstruálták, hogy mi is történhetett a fogolytáborokban. /Keys, A.:The Biology of Human Starvation. (Vol. 1. 2., 1950)/ /Keys, A.:The Biology of Human Starvation. (Vol. 1. 2., 1950)/  Éhezéskor (malnutricióban) a szövetek csökkent N tartalma korrelál az „IC ionok” koncentrációjával. Helytelen feltáplálás során („refeeding syndrome”) súlyos, extracellulárisan is manifesztálódó elektrolit hiány (hypophosphataemia, hypokalaemia, hypomagnesaemia) alakul ki a malnutríciós betegeken, ami gyakran fatális kimenetelű.  Magyarázat: nagy mennyiségű N bevitele következtében az „IC ionok” részarányosan a sejtekbe vándoroltak… Megoldás: a fehérje bevitel csökkentése és/vagy a „IC ionok” bevitelének növelése. Megoldás: a fehérje bevitel csökkentése és/vagy a „IC ionok” bevitelének növelése.

12 „Éheztek, hogy mások jobban legyenek táplálva” A Life magazin fotója 1945 júl. 30.

13 A feltáplálási szindróma tünetei  Hypophosphataemia, hypokalaemia, hypomagnesaemia.  Delirium.  Hosszú QT szindróma (gyakran malignus szívritmus zavarokkal).  Szívelégtelenség.

14 ATP és a sejtintegritás  Az anorganikus foszfát koncentráció intracelluláris csökkenése az ATP koncentráció arányos mértékű csökkenését eredményezi! (Pi+ADP= ATP)  A sejtek ATP készletének 2/3-ának elvesztése sejtpusztulásokhoz vezethet. (Farber, E.: ATP and cell integrity. Fed Proceedings. 1973, 32(4):1534-9.  Gyakorlatilag az összes szerv és szövet károsodását, nekrózisát leírták súlyos hypophosphataemia következtében. (Knochel: Arch Intern Med. 1977, 137:203-220.) (Knochel: Arch Intern Med. 1977, 137:203-220.)

15 Locus minoris resistentiae (LMR) Mi az oka annak, hogy a II. típusú tápanyagok hiánya esetén különböző egyedekben különböző szervi, szöveti válasz (károsodás) következik be?  Minden sejt, szövet, szerv az extracelluláris térből biológiai energia felhasználásával veszi fel a tápanyagokat. Az eleve rosszabb anyagcseréjű sejtek további hátrányba kerülhetnek, mivel az ATP-hiány limitálja a tápanyagok felvételét. (Az aminosavak transzportja is energiát igényel! Guarnieri: J Ren Nutr. 2003, 13:153-157.)  A szervek fiziológiás locus minoris sorrendje: vázizom > csont>..>szív>

16 LOCUS MINORIS RESISTENTIAE

17 Az (elektrolit-aminósav) „felhasználási szindróma”  A feltáplálási szindrómával analóg a „felhasználási szindrómának”.  Míg a feltáplálási szindrómában a kívülről bevitt tápanyag indítja el a fokozott IC elektrolit felvételt a citoplazmába, az akut felhasználási szindrómában a betegséget követően a gyorsan regenerálódó szervezet és/vagy szerv határozza meg a folyamatokat.  A felhasználási szindróma krónikus formája gyakorlatilag minden embernél előfordulhat.

18 Akut katabolikus stressz

19

20

21

22 A vázizomzat, mint könnyen mobilizálható, jól hasznosítható „citoplazma-építőanyag raktár”  Lehet, hogy a rehabilitáció során megnövekedett izomtömeg azért kedvező a többi szerv (pl. a szív) számára, mert egy olyan „citoplazma raktár”, ami a szükségletnek megfelelően biztosítja a II. típusú tápanyagokat a szervezet számára, és védi a „nemes” szerveket. (Hiány esetén a vázizom épül le elsőként és adja le „építő-kockáit” az extracelluláris térbe…/Hoffer: CMAJ (2001), 165: 1345-1349./)  A szervezet fehérje-aminósavak kb. 80% a saját fehérjéinek lebontásából és újrahasznosításából – vagyis más szervekből származnak. /Biolo:Am J Physiol.1995, 268(Pt 1):E75-84./ /Biolo:Am J Physiol.1995, 268(Pt 1):E75-84./  A „substrate cycling” elméletet Newsholme és Crabtree állították fel 1976-ban.

23 Kardiális „dekompenzálódás”, mint a katabolikus folyamatok ráterjedése más szervekre  A katabolikus folyamatok; a negatív N-egyensúly és az ezzel együtt járó IC elektrolit hiány lehet általános, (mint pl. malnutrícióban), de sohasem homogén!  Szervi betegségekben (pl. DCM, szívinfarktus) a katabolizmus kezdetben a szerven belül marad. A dekompenzálódás során a folyamat a szervezet más szerveire és szöveteire is kiterjed: negatívvá válik a N és az IC ionok egyensúlya, miközben az EC ionok (Na+, Ca++, Cl-) és a víz felszaporodik a citoplazmában.  A KATABOLIKUS folyamatok és a malnutríció egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szívelégtelenség irodalmában. (Schulze:Insulin-like growth factor-1 and muscle wasting in chronic heart failure. Int J Biochem Cell Biol. 2005;37:2023-35.)  Kardiális cachexia.

24 A szívizom, mint locus minoris resistentiae  Akár egyetlen II. típusú tápanyag hiánya is képes gátolni a citoplazma-képzést.  Mind az energetikai hiány, mind a fehérje hiány, illetve bármelyik „intracelluláris ion” hiánya önmagában is képes akár DCM, akár hosszú QT szindróma (és szívritmus zavar) létrehozására abban az esetben, ha a szív a locus minoris resistentiae. /DE:Időfaktor!/  A malnutríciós betegek többnyire szívelégtelenségben vagy kamrai szívritmus- zavarban halnak meg. (Hosszú QT szindróma!) -- Katabolizmusban (a „nemes szervek” közül) rendszerint a szív mondja fel először a szolgálatot. /Winter, T. A.: Cardiac consequences of malnutrition—Ancel Keys revisited! (letter) Nutrition (2001), 17:422-3./

25 A szívizom, mint locus minoris resistentiae(1.)  Cunha[1] szerint fehérje- és kalória hiányos alultápláltságban a szívizom tömege is csökken, de a csökkenés az átlagosnál kisebb mértékű, így az egész testhez viszonyított tömege nő. A dilatatív kardiomiopátia gyakori ugyan, de meg sem közelíti gyakoriságban - mondjuk alkoholbetegek között - a izomsorvadás gyakoriságát. Ez amellett szól, hogy malnutrícióban valamilyen hajlamosító tényezőnek (pl. genetikai[2]) is jelen kell lennie, hogy a betegség kifejlődjön.. [1][2][1][2] [1] da Cunha, D.F. et al: Heart weight and heart weight/body weight coefficient in malnourished adult. Arq Bras Cardiol. (2002), 78:385-387. [1] da Cunha, D.F. et al: Heart weight and heart weight/body weight coefficient in malnourished adult. Arq Bras Cardiol. (2002), 78:385-387.[1] [2] Dong, X. Q: Alcohol and congestive heart failure. (letter) Ann. Intern Med (2003). 138:75. [2] Dong, X. Q: Alcohol and congestive heart failure. (letter) Ann. Intern Med (2003). 138:75.[2]

26 A szívizom, mint locus minoris resistentiae(3.)  Ebel[1] és Altura[2] szerint a magnézium hiány szerepet játszik az idiopátiás, az alkoholos, a terhességi és a fehérje- kalória hiányos alultápláltságban előforduló dilatativ kardiomiopátiák etiopatogenezisében [1]Ebel:J. Clin Chem Biochem(1983),21:249-65. [2]Altura:Magnesium.(1985)4:226-244. [2]Altura:Magnesium.(1985)4:226-244.  A hörcsögöknél magnézium megvonásra dilatativ kardiomiopátia következett be[3].Magnézium adagolásával meg lehetett állítani az intracelluláris kalcium felszaporodást és a következményes nekrózist.[4] [3] Bajusz: Trans. N. Y. Acad. Sci. (196),30: 939-948. [4] Classen: Magnesium Bull. (1986), 8:.82-92. [4] Classen: Magnesium Bull. (1986), 8:.82-92.

27 A szívizom, mint locus minoris resistentiae(4.)  Állatkísérletekben a kálium hiány miokardialis léziót, kardiomiopátiát okozhat [1]. Mások[2] kisgócú nekrózisokat találtak kálium hiányban, melyek heggel gyógyultak. Kálium szupplementációval az elváltozások reverzibilisek voltak. [1][2][1][2]  Ismertek klinikai közlemények, melyekben a kálium hiányt és a hypokalaemiát teszik felelőssé a kialakult szívhibáért[3],[4],[5]. [3][4][5][3][4][5] [1][1] Molnár: Arch Pathol (1962), 74:339-47. [1] [2][2] Tepper: Path Res Pract (1990), 186:265-82. [2] [3] [3] Perkins: Am J. Med. (1950), 8: 115-123. [3] Perkins: Am J. Med. (1950), 8: 115-123. [3] [4] [4] Reye: Circulation. (1952), 5:766-770. [4] Reye: Circulation. (1952), 5:766-770. [4] [5] [5] Potts: Am J. Cardiol. (1977), 40:995-9. [5] Potts: Am J. Cardiol. (1977), 40:995-9. [5]

28 A szívizom, mint locus minoris resistentiae(5.)  Fuller[1] állatkisérletben bizonyította a foszfát hiány szívizom teljesítő képességének csökkenését. Az ATP szintézis csökkenésével magyarázta, -- a funkció károsodás foszfát adására reverzibilis volt. [1] [1] Fuller: J. Clin. Invest. (1978), 62: 1194-2000. [1] Fuller: J. Clin. Invest. (1978), 62: 1194-2000.[1]  Állatokon végzett kisérletes foszfát-hiányban különböző mechanizmsusokkal magyarázták a szívizom kontraktilitás csökkenését. [2]Capasso: Cardiovasc. Res (1982), 16:71-79 (absztrakt) [3]Horl: Min Electrolyte Metab. (1983), 9:113-8. [4]Brautbar: Am. J. Physiol. (1982), 242:F699-704. [5]Brautbar: Kidney Int (1984), 26: 18-23. [6]Knochel: Adv Exp Biol Med. (1980), 198: 323-325. [7]Saglikes: Am. J. Physiol (1985), 248(1 pt 2):F93-99.

29 A hypophosphataemia dilatatív kardiomiopátiát okozhat? (6.)  Bizonyos körülmények között a hypophosphataemia jelentős fokú bal kamrai diszfunkciót sőt kongesztív kardiomiopátiát okozhat. (Vered I.et al.: Am Heart J. 1984, 107:796-8.)  Más körülmények között viszont krónikus hypophosphataemiában is normális maradhat a bal kamra funkció. 11 páciens közül csak egynél alakult ki pathológiásan hosszú QT szakasz – ritmsuzavar nélkül, jó bal kamra funkció mellett. (Vered I. et al: J Bone Miner Res. 1990;5:469-74.)

30 A szívizom, mint locus minoris resistentiae(8.)  Dorup[1] kimutatta, hogy mind magnézium- mind cink hiányában csökken a szívizom fehérje-szintetizáló képessége. [1]  Oster[2] vizsgálatai szerint dilatativ kardiomiopátiában a szérumban csökken a cink koncentráció, növekszik a réz koncentráció. [2]  Ripa[3] mind dilatativ, mind hypertrophiás kardiomiopátiás betegnél alacsony szérum cink szintet talált – a dilatative cardiomyopáthiás betegeknél fokozott vizelettel történő cink ürítést is. [3] [1][1] Dorup and Clausen:Br. J. Nutrition (1991), 66: 493-504. [1] [2]Oster: Clin. Chim. Acta (1993),214:209-8. [3]Ripa: Minerva Med. (1998), 89: 397-403. [3]Ripa: Minerva Med. (1998), 89: 397-403.

31 Az elmélet in vivo bizonyítéka  Burguera Chagas kórban a szív kettős katéterezésével (az arteriovenosus elektrolit különbség mérésével) élőben bizonyította a pathomechanizmust! („ Concentration changes of electrolytes in serum of chronic chagasic myocardiopathic patients. Sodium, potassium, chloride, calcium, inorganic phosphorus and magnesium.” J. Trace Elem. Electrol Health Dis. 1992, 6: 91-97.)

32 A hypophosphataemia negatív inotrop hatású  O’Connor az elsők között írta le a hypophosphataemiára bekövetkező bal kamrai pumpafunkció csökkenést, ami a foszfát szint normalizálására reverzibilisnek bizonyult – az intracelluláris ATP szint változásaival magyarázta a hatást. (O’Connor: N Engl J Med. 1977, 297:901-3.)  O’Connor tapasztalatait számos szerző megerősítette, így például Davis is. (Davis: Am J Med Sci. 1988, 295:183-7.)

33 A hypophosphataemia arrhythmogén  A foszfát hiány arrhythmogén hatására Venditti hívta fel a figyelmet. [1] /Venditti: Miner Electrolyte Metab. (1987), 13: 19-25./ [1] /Venditti: Miner Electrolyte Metab. (1987), 13: 19-25./[1]  Ognibene[2] szerint a hypophosphataemia kamrai tachycardiát okozhat ischaemiás szívbetegségben. Ornstein[3] anorexia nervosas betegek feltáplálása („refeeding”) során a hypophosphatemiás betegeknél ventricularis tachycardiás rohamokat észlelt. [3] [2]Ognibene: Souther Med. J. (1994), 87: 65-9. [3]Ornstein: J Adolesc Health. (2003),32:83-8.  Schwartz[4] szepszisben korrelációt talált a hypophosphataemia mértéke, valamint a pitvari és kamrai arrhythmiák megjelenése között. Foszfát szupplementációt javasolt az arrhythmia megszüntetésére. [4]Schwartz: Eur J Intern Med. (2002), 13:434.

34 A felhasználási szindróma kardiológiai manifesztációja motoros szívműtétek után  Poldeman anyagában motoros szívsebészeti beavatkozás után 83%-ban alakult ki hyposphosphataemia, amivel korrelált az egyidejű hypokalaemia és hypomagnesaemia is. Ebben a műtéti stressz mellett a kardioplégiának is jelentős szerepe lehetett, minthogy a „kontroll csoportban” szereplő hasonló nagyságú mellkasi műtéteknél lényegesen kisebb volt a postoperatív elektrolit hiány előfordulása. (Poldeman: Critical Care. 2004, 8:R459-66.)

35 Poldeman: Severe electrolyte disorders following cardiac surgery. (Crit. Care. 2004, 8:R459-66.)

36 A szerzett hosszú QT szindróma néhány dietetikai vonatkozása  Feltáplálási szindróma (Keys, 1950)  A malnutrició még a leggazdagabb országokban is az egyik vezető betegség /Alkoholizmus, anorexia nervosa, krónikus betegségek végstádiuma, időskori malnutrició – A leggyakoribb közvetlen halálok a szívhalál, amiben a terminális malnutriciónak jelentős szerepe van! /Winter: Cardiac consequences of malnutrition—Ancel Keys revisited! (letter) Nutrition (2001), 17:422-3./  Az anorexia nervosa-s betegek feltáplálása kapcsán jelentkező feltáplálási szindróma. /Ornstein: J Adolesc Health. (2003),32:83-8./  A délszláv háború súlyosan alultáplált, horvát hadifoglyai között több, mint 50%-ban fordult elő jelentős fokú, 4%-ban kritikus mértékű QT szakasz megnyúlás! /Corovic: Intern. J. Cardiol. (2003), 88: 279-83./  Az obezitás nem zárja ki az alultápláltságot! Nem ritkaság a magas BMI érték alacsony LBM és TBK (lean body mass, total body kalium) érték mellett! (FOGYÓKÚRA!- Hosszú QT!)  Fehérje szupplementáció („liquid-protein-modified-fast diet”) melletti halálos fogyókúra. /Isner: Circulation (1979), 60:1401-1412./  A szokványos étkezés, még egészséges emberekben is nyújtja a QT szakaszt. /Nagy, D. et al: Obes Res. (1997) 5:531-7./

37 A (szerzett) hosszú QT szindróma, mint a malnutríció, az intracelluláris ionhiány, és az energetikai inszufficiencia (ATP hiány) tünete  Swenne[1] szerint az alacsony BMI* és a gyors testsúly-vesztés a hosszú QT szindróma két legfőbb oka. Szerinte önmagában a katabolizmus is képes hosszú QT szakaszt létrehozni. Szakszerű feltáplálás után a QT-szakasz normalizálódik.[1,2] /[1]Swenne: Acta Paediatr. (1999), 88:304-9./ /[1]Swenne: Acta Paediatr. (1999), 88:304-9./ /[2]Roche: Am J Cardiol. 2005, 95:277-280/  Facchini szerint malnutrícióban sem alakul ki hosszú QT szindróma, ha a nyugalmi szívfrekvencia alacsony marad. – Szerinte a bradycardia a malnutricióhoz való adaptálódás jele. /Facchini M. et al: Intern J Cardiology. (2004), 106:170-176./ /Facchini M. et al: Intern J Cardiology. (2004), 106:170-176./ *NB: Szabatosan :Nem a BMI, hanem a LBM (lean body mass) csökkenés lenne a QT nyúlás oka!! (Anorexia nervosaban a különbség csak elvi, de fogyókúrában óriási!)

38 A malnutríció „dekompenzálódása” hosszú QT szindrómához vezethet  Facchini 3/29 esetben talált (anorexia nervosában) súlyos hypokalaemiát, ami hosszú QT szindrómával járt együtt. /Facchini: Intern J Cardiology. (2004), 106:170-176./  Facchini szerint malnutrícióban a hosszú QT kialakulását másik oka a szívfrekvencia növekedése lehet, aminek hátterében szimpatikotónia fokozódása állhat.

39 A (nem-gyógyszer indukálta), szerzett hosszú QT szindróma egyik lehetséges patomechanizmusa(1.)  Bizonyított, hogy a malnutricióban szövődményeként jelentkező feltáplálási („refeeding”) szindrómában a szérum K, Mg, és a foszfát szint akut csökkenésének patogenetikai szerepe van a hosszú QT szindróma és a malignus kamrai ritmuszavarok provokálásában. (Keys, 1950)  De:Ugyanezen elektrolitok akut csökkenése a szérumban csaknem általános motoros szívműtéteket követően, sustained kamrai tachycardia ennek ellenére ritkán fordul elő. (CABG-nél, AMI nélkül ~1 % o ) – A torsade de pointes irodalmi ritkaság. /Rho RW et al: Semin Thorac Cardiovasc Surg. (2000), 12:349-61./  Akut hypokalaemia nem nyújtotta a QT szakaszt és nem növelte a gyógyszer indukálta hosszú QT szindróma proarrhythmiás rizikóját in situ szívmodellen! (Chiba K. et al: J. Pharmacol Sci. 2006, 100:88-92.)

40 A (nem-gyógyszer indukálta), szerzett hosszú QT szindróma egyik lehetséges patomechanizmusa(2.)  A / A SZÍV CITOPLAZMA ÁLLOMÁNYÁNAK A MEGFOGYATKOZÁSA: / Az IC N, K, Mg, Zn, Pi csökken, Ca és Na, Cl nő -- A nyugalmi membrán potenciál is lecsökken – közelebb kerül a küszöbpotenciálhoz („sick cell syndrome” teória)/ / Az IC N, K, Mg, Zn, Pi csökken, Ca és Na, Cl nő -- A nyugalmi membrán potenciál is lecsökken – közelebb kerül a küszöbpotenciálhoz („sick cell syndrome” teória)/ A1(idült):pl. éhezés, anorexia nervosa, intenzív fogyókúra, malnutríció, cachexia, iszkémiás vagy dilatatív kardiomiopátia, stb. vagy A1(idült):pl. éhezés, anorexia nervosa, intenzív fogyókúra, malnutríció, cachexia, iszkémiás vagy dilatatív kardiomiopátia, stb. vagy A2(akut): pl. AMI. A2(akut): pl. AMI.  B / A MEMBRÁN PERMEABILITÁS FOKOZÓDÁSA: B1: Hypokalaemia, hypophosphataemia, hypomagnesaemia /Feltáplálási- és felhasználási szindróma, kacs diuretikum mellékhatás, elektrolit vesztő nefropátia, diarrhoea, stb./ és/vagy B2: A szimpatikotónia fokozódása: ---NB:A szimpatikotónia fokozódása egyúttal hypokalaemiát, hypophosphataemiát és hypomagnesaemiát is okoz, míg a béta blockolók kivédik ezt a hatást is!! /Feltáplálási szindróma, psychés stressz, katecholaminok, béta adrenerg agonisták, akut hypocapniás alkalózis, egyéb alkalózis, stb./  A + B = hosszú QT szakasz

41 A szerzett hosszú QT szindróma a szívizom betegségére is utal  A hosszú QT szindróma ugyanúgy jellemzi a szívizom energetikai állapotát, mint a pacemaker sejtekét is. Például DCM-ben is gyakran látható. /Kluger: Ann Noninvasive Electrocardiol. (2001), 6: 319-322./  Ha az előzőleg ismertetett patológiás folyamatok kisebb gócokban alakulnak ki, vagyis fokálisak – nem látható az EKG-n hosszú QT szindróma. (De: kamrai ES, kamrai tachycardia, kamrafibrilláció is kialkulhat hasonló mechanizmussal.)

42 A hypophosphataemia az acut myocardiális infarctus egyik indikátora?  „The serum phosphorus declined significantly in those with the acute infarction compared to most marked in the third and fourth postinfarction day the control group. The fall was, and by the fifth day had returned to baseline values.” …. (It is) „a sensitive indicator of acute myocardial infarction.” (Gould: Decline of serum phosphorus in acute myocardial infarction. Angiology. 1979, 30:219-22.)

43 Acut myocardiális infarctusban is kialakulhat „felhasználási szindróma”?  Fennáll-e (fordított) korreláció a 3.-4. posztinfarktusos napon ugrásszerűen megszaporodó kamrai ektópiák,[1] valamint a 3.- 4. napon megnyúló hosszú QT szakasz (és az ekkor jelentkező pausadepenedens torsade de pointes kamrai tachycardiák)[2,3] és a szérum foszfát szint között? [1](Zámolyi K: Személyes közlés.) [2]Halkin et al: Am Coll Cardiol. 2001, 38:1168-74./ [2]Halkin et al: Am Coll Cardiol. 2001, 38:1168-74./ [3]Tomcsányi és mkatársai AMI után 48 órán belül fellépő pausadependens torsade de pointes kamrai tachycardiát észleltek. Orvosi Hetilap. 2003, 144:1489-91.) [3]Tomcsányi és mkatársai AMI után 48 órán belül fellépő pausadependens torsade de pointes kamrai tachycardiát észleltek. Orvosi Hetilap. 2003, 144:1489-91.)  Vaidyanathan az AMI 1-30 napján 40 esetből 11-ben talált hypophosphataemiát. A hypophosphataemiás csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt az EF (0.35 vs 0.53) és magasabb volt a mortalitás (28% vs 6,8%). (Vaidyanathan et al:Indian J Physiol Pharmacol.2000,44:225-8.)

44 Az IGF-I hiány kóroki tényező a kardiovaszkuláris betegségekben és a 2. típusú diabetesben?  „…we hypothesize that the premature and progressive decline in serum IGF-I bioactivity in ageing patients with type 2 diabetics is an important pathophysiological abnormality. It contributes not only to elevated glucose and lipid levels, but also to the progression and the poor outcome of CVD.” „Is decreased IGF-I a missing link which raises both glucose levels and cardiovascular risk in ageing patients with type 2 diabetes?” Janssen JAJanssen JA, Lamberts SW.:The role of IGF-I in the development of cardiovascular disease in type 2 diabetes mellitus: is prevention possible? Eur J Endocrinol. 2002, 146:467-77. Lamberts SW Janssen JALamberts SW

45 A sejtek egész élete az ionok elektrokémiai grádiensének (a membránokon keresztüli) kiegyenlítődése elleni harc jegyében zajlik…  ‘The "ionic hypothesis" of ageing supposes that an alteration in the cellular mechanisms which maintain the homeostasis of cytosolic calcium concentrations may play a key role in the ageing process, and that a sustained accumulation of cellular calcium and/or the depletion of cellular magnesium may also provide the final common pathway for many ageing-associated diseases, including hypertension and NIDDM.’ / Barbagallo M, Resnick LM, Dominguez LJ, Licata G.:Diabetes mellitus, hypertension and ageing: the ionic hypothesis of ageing and cardiovascular-metabolic diseases. Diabetes Metab. 1997, 23:281-94./ Barbagallo MResnick LMDominguez LJLicata G Barbagallo MResnick LMDominguez LJLicata G

46 Az IC ionok hiánya IGF-I szint csökkenéssel, szupplementációjuk IGF-I szint normalizálódással jár – vagyis az IC ionok természetes anabolikumok  Dorup szerint cink, magnézium és kálium hiányban csökken az IGF-I vérszint és a fehérje szintézis is. A két tény között szoros összefüggés van./(1)Bibliotheca nutritio et dieta. (1998), 54: 84-92, (2)Metabolism. ((1991), 40: 769-775. (3)Br. J. Nutr. (1991) 66:505- 521./  Giovannucci klinikai vizsgálataiban a fehérjén (N) kívül a K, Mg, Zn, Pi, és a Ca bevitel is növelte a szérum IGF-I szintjét! /Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. (2003), 12: 84-89./

47 IGF-I, egy hiányzó láncszem Az intracelluláris ionok (K, Mg, Zn és Pi) az IGF-I. szint növelésén keresztül hatnak a fehérje szintézisre!

48 Az „intracelluláris ionok” együttes adásának hatása szívelégtelenségben és szívritmuszavarokban Sikter András, Buza Tibor és Rodics Károly: Előadás a Magyar Kardiológusok Társasága 1993 évi Tudományos Ülésén, Balatonfüreden.

49 VITION-nal kezelt ventricularis ES-s betegek, (1993)

50 Ionbevitel az RDA %-ában, napi 3x2 kapszula VITION adása esetén Magné- zium Kálium Magné- zium (aszpara- ginát) Kálium CINK (aszpara- ginát) Foszfát 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 PANANGIN VITION

51 Reverzibilitás esetén az IC ionok együttes adása triggerelheti a reparálódást a krónikusan beteg sejteken

52 OGYI által engedélyezett VITION indikációk:  A táplálék kálium-, magnézium-, cink- és foszfáttartalmának kiegészítésére.  Krónikus szívbetegségek (szívelégtelenség, szívinfarktus utáni állapot), szívritmuszavarok – elsősorban ventricularis arrhythmiák – adjuváns kezelése.  A digitális terápia kiegészítése.

53 VITION alkalmazási leírás (OGYI): 5.1. „Farmakológiai tulajdonságok”  „ A katabolizmus során a nitrogénnel együtt ezen ionokat (K, Mg, Zn, foszfát) is párhuzamosan veszti a szervezet. A krónikus szervi károsodásokban szenvedő, illetve az alultáplált betegek feltáplálásakor a fehérjével együtt az ‘intracelluláris elektrolitokat’ is megfelelő (arányos) mennyiségben szükséges bevinni a szervezetbe.”  „Az intracelluláris ionok hiánya gyakran fordul elő az alábbi állapotok/betegségek esetében: malnutríció, malnutrícióhoz társuló immunhiányos állapot, fehérje- és kalóriahiányos alultápláltság, feltáplálási szindróma, osteoporosis, keringési-, ill. légzési funkciózavarok, nem káliummegtartó kacs-diuretikumok és tiazid típusú diuretikumok okozta elektrolithiány, krónikus alkoholbetegség, fogyókúra.”

54 dr. Sikter András Szent Rókus Kórház és Intézményei Budagyöngye Kórháza E-mail: sikan@dunaweb.hu

55 Függelék

56 VITION kapszula Egy VITION kapszula tartalma:  5 mg Cink aszparaginát (~ 1 mg Zn)  382 mg Magnézium aszparaginát (~ 26 mg Mg) (~ 26 mg Mg)  59 mg Káliumdihidrofoszfát  76 mg Dikáliumhidrogénfoszfát (~ 26 mg P) (~ 26 mg P) (~ 51 mg K) (~ 51 mg K)

57 Ancel Benjamin Keys (1904-2004) Wikipedia enciklopedia alapján Ancel Benjamin Keys (1904 –2004) was an American scientist who studied the influence of diet on health. In particular, he realized that different kinds of dietary fat had different effects on health. 19042004fat19042004fat In addition to his role in establishing modern cardiovascular disease (CVD) epidemiology, Keys was closely associated with two famous "diets," one loathed by soldiers and the other beloved by health-conscious and taste-conscious diners. As an advisor to the U.S. War Department during World War II, he formulated balanced meals for combat soldiers that became known as K-rations. Later, Keys and his wife, Margaret, popularized the Mediterranean diet with a series of best-selling books. Science, diet, and health have been central themes of his professional and private lives. cardiovascular disease epidemiologyU.S. War DepartmentWorld War IIK-rationsMediterranean dietcardiovascular disease epidemiologyU.S. War DepartmentWorld War IIK-rationsMediterranean diet During World War II, Keys studied starvation and subsistence diets using 32 conscientious objectors from Civilian Public Service as test subjects, eventually producing his two-volume Biology of Human Starvation (1950). His interest in diet and CVD was prompted, in part, by seemingly counterintuitive data: American business executives, presumably among the best-fed persons, had high rates of heart disease, while in post-war Europe, CVD rates had decreased sharply in the wake of reduced food supplies. Keys postulated a correlation between cholesterol levels and CVD and initiated a study of Minnesota businessmen (the first prospective study of CVD), culminating in what came to be known as the Seven Countries Study. These studies found strong associations between the CVD rate of a population and average serum cholesterol and per capita intake of saturated fatty acids. World War IIstarvationdiets conscientious objectorsCivilian Public Serviceheart disease cholesterolWorld War IIstarvationdiets conscientious objectorsCivilian Public Serviceheart disease cholesterol From the early 1950s, Keys actively promoted his findings to an increasingly health- conscious public. The resulting "cholesterol controversy" revealed sharp divisions in post-war scientific culture over whether the statisticians' "strong associations" could provide scientific certainty. This controversy left greater opportunity for competing food industry groups, health promotion associations, food faddists, physicians, and insurance companies to use the ambiguities and methodologic quibbles inherent in such studies to pursue their own agendas. In its simplest form, the debate over dietary fat and CVD pitted "interventionists" against those calling for further studies--preferably clinical or laboratory studies. statisticians'

58 Irodalom a hosszú QT szindrómához(1)  Hypothiazid okozott hypokalaemiát és torsade-t. /Sato: Multifocal ventricular ectopic complexes possibly related to diuretic induced hypokalemia in a woman with the long QT syndrome. Hakkaido Igaku Zasshi. 1986, 61:928-34./  Az indapamid két esetben hypokalaemiát, hosszú QT-t és torsade de pointot, illetve kamrafibrillációt okozott. /Guzzini: Severe ventricular arrhythmia secondary to indapamide- induced hypopotassemia. Clin Ther 1990, 135:283-7./  A szerzők diuretikum indukálta hypokalaemiáról, hosszú QT szindrómát követő torsade de pointesről számolnak be. /Chvilicek:Diuretic-induced hypokalaemia inducing torsades de pointes. Can J Anaesth. 1995, 42:1137-9./  Diarrhoea indukálta hypokalaemia, hosszú QT és következményes torsade de pointes. /Quek:Torsade de pointes and sudden death associated with diabetic autonomic diarrhoea--a case report. Singapore Med J. 1993, 34:266-70./

59 Irodalom a hosszú QT szindrómához(2)  Az béta-adrenerg izgatók hypokalaemiát, hypomagnesaemiát és hypophosphataemiát okozhatnak. /Hoffman: Clenbuterol ingestion causing prolonged tachycardia, hypokalemia, and hypophosphatemia with confirmation by quantitative levels. J Toxicol Clin Toxicol. 2001, 39:339-44./  A béta blockolók az adrenerg hatásra bekövetkező elektrolit változásokat is megelőzik! (Loven: Acta Chir Scand. 1982, 148:339-44.)  Akut hyperventiláció (hypocapnia) szintén csökkenti a szérum kálium, magnézium és foszfát szintet! /Watt: Respiratory alkalosis and associated electrolytes in long-term ventilator dependent persons with tetraplegia. Spinal Cord. 2001, 39:557-63./

60 Irodalom a hosszú QT szindrómához(3)  Éhezéskor jelentős intracelluláris elektrolit vesztés van, ami a szérumban gyakran nem manifesztálódik, ugyanakkor az intracelluláris elektrolit zavar – ami a total body potassium (TBK) csökkenésében is kifejeződik – megnöveli a malignus kamrai szívritmus zavarok kockázatát. /Powers: Int J Eating Disord. (1995), 18: 269-276.  Hosszú QT szindrómában gyakori a magnézium hiány. /Ayangade-Johnson: J Ky Med Assoc. (2001), 99:285-287. Bettinelli: Kidney Int (2002), 62: 580-584./  Hosszú QT szindrómában gyakori a kálium hiány. /Cortesi: Prevention of cardiac arrhythmias in pediatric patients with normotensive-hypokalemic tubulopathy. Current attitude among European pediatricians. Pediatr Nephrol (2003), 18: 729-730./

61 A VITION legfőbb mellékhatása  Étvágy fokozódás miatt nagy az elhízás veszélye. Ezért túlsúlyos betegeknél a diétára nagyon oda kell figyelni!  Nagyobb adagoknál lazább lesz a széklet.

62 A nyugalmi membrán potenciál csökkenése a sick cell szindróma része.  A harántcsíkolt izmokban a nyugalmi membrán potenciál csökkenésének mértéke korrelál a betegség súlyosságával. (Cunningham: J Clin Invest. 1971, 50: 49-59.)

63 Egy korát megelőző felfedezés  Henry Y., Gueguen L., Rérat A.: Patkány kísérletben a foszfát hiány katabolizmust, (N hiányt), energia (ATP-) hiányt és ásványianyag (Pi) hiányt okozott a sejtekben. Ugyanakkor csökkent a csontképződés. /Br J Nutr. (1979), 42:127- 137./

64 A magas-normál szérum K, Mg, Zn (és P) szintek védő hatással bírnak?  Többen is felvetették a normál-magas szérum kálium szint (és az RDA feletti K bevitel) védőhatását (Pl. hypertonia, stroke, vesekövesség, szénhidrát intolarencia és szívritmus zavarok megelőzése kapcsán.) He and MacGregor: Fortnightly review: Beneficial effects of potassium. BMJ (2001),323:497-501.  A magas Mg diétának nagyon sok híve van. (Pl. Richard A. Reinhart, H. Alexander Heggtveit, Robert és David Whang, Robert K. Rude, Tamás Fazekas)  A Zn supplementáció hívei rohamosan megszaporodtak az elmúlt évtizedekben. (Túladagolás miatt néha át is estek a ló túlsó oldalára.)..  És megjelent az első közlemény az „agressziv foszfát terápiára” is. Baquerizo A: Transplantation. 2003, 75:2007-14.

65 LQT szindróma (irodalmi adatok)  Éhezéskor jelentős intracelluláris elektrolit vesztés van, ami a szérumban gyakran nem manifesztálódik. /Powers: Int J Eating Disord. (1995), 18: 269-276.  Hosszú QT szindrómában gyakori a magnézium hiány. /Ayangade-Johnson: J Ky Med Assoc. (2001), 99:285-287. Bettinelli: Kidney Int (2002), 62: 580- 584./  Hosszú QT szindrómában gyakori a kálium hiány. /Cortesi: Prevention of cardiac arrhythmias in pediatric patients with normotensive-hypokalemic tubulopathy. Current attitude among European pediatricians. Pediatr Nephrol (2003), 18: 729-730./

66 Az anabolizmus triggerelése  Malnutricióban az esszenciális aminósavak ( vagy fehérjék) egyoldalú bevitele elektromos zavarhoz és energetikai inszufficienciához vezethet. (Lásd „refeeding syndrome”!)  Ezzel szemben az IC ionok (pl. Pi) adása a vázizomban növelheti az ATP termelést (már a fehérje szintézis megindulása előtt is)! Bourdel- Marchasson et al: Am. J. Clin. Nutr. (2001), 73: 832-838.  Ez elméletileg alátámasztja az IC elektrolit-terápia létjogosultságát. (pl. Sodi-Pallares: glukóz-inzulin- kálium)

67 További következtetések:  Nem létezik elektrolit hiány anyagcsere zavar, energetikai inszufficiencia nélkül és viszont.  A K, Mg, Zn és a foszfátok csak együttesen pótolhatók és csak akkor, ha egyúttal pozitívvá válik a N-egyensúly és növekszik az IC ATP koncentráció is. Másrészt viszont: a szövetek csak akkor tudnak regenerálódni, ha az „intracelluláris térbe ATP-energiával pumpálódó ionok” és teljes értékű fehérje egyidejűleg, megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak.

68


Letölteni ppt "Az intracelluláris ionhiány egy újabb szemlélete és néhány kardiológiai vonatkozása. Pótolható-e az ionhiány? VITION kapszula Sikter András dr. Szent Rókus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések