Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hullámok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hullámok."— Előadás másolata:

1 Hullámok

2 Lökéshullám: A közeg egy pontján keltett mozgás továbbterjed
Lökéshullám: A közeg egy pontján keltett mozgás továbbterjed. (levegő, víz, szilárd anyag, elektromágneses mező, gravitácós mező, stb)

3 Lökéshullám, lamináris és turbulens áramlási tartományok
Lökéshullám, lamináris és turbulens áramlási tartományok. (22-es lövedék, kb 3x-os hangsebességgel.)

4 Ha a közeg egy része (hullámcentrum, hullámfelület) folyamatosan rezeg, akkor rezgési állapota továbbterjed. A hullámok energiát szállítanak. Gázokban csak sűrűsödések és ritkulások váltják egymást, ilyen a longitudinális hullám. A hullám terjedési sebessége és a részecskék mozgásának iránya rezgésük során megegyezik. Transzverzális hullám, jellemzően szilárd anyagok esetén. A részecskék a rezgés során merőlegesen mozognak a hullám terjedési irányára.

5 A víz egyszerre transzverzális és longitudinális módon is hullámzik.

6 A hullámzó közeg pontjai ugyanazt a rezgőmozgást ismétlik meg, amit a hullámcentrum pontjai - esetleg kisebb amplitúdóval – de a hullámcentrumtól való távolságuk függvényében időkéséssel. A hang longitudinális hullám, amit a fülünkkel érzékelünk. (levegőben, vízben, csonton át) A fény elektromágneses hullám, amit képesek vagyunk a szemünkben elhelyezkedő retinával érzékelni. A szilárd anyagok számtalan módon képesek hullámzani.

7 A rezgőmozgás rugalmas közegben térben és időben való továbbterjedését hullámmozgásnak nevezzük. A rugal- mas közeg részecskéi a rezgési ener- giát továbbadják egymásnak. Az áta- dáshoz idő kell, ezért a részecskék időeltolódással (fáziskéséssel) veszik át az energiát.

8 A hullám jellemzői közötti kapcsolat: f=c/λ f λ=c
A hullámmozgásban (hullámban) nagyon sok részecske rezgése van jelen, ezért a rezgőmozgás minden jellemzője megtalálható. A rezgés térben és időben tovább terjed, ezért további jellemzők is megjelennek, ezek a hullámhossz és a hullám terjedési sebessége. A hullám terjedési sebessége: a rezgés egy periódusa alatt a hullám éppen egy hullámhossznyit halad előre. jele: c mértékegysége: m/s A hullám jellemzői közötti kapcsolat: f=c/λ f λ=c

9 Vonalmenti, 1D-ós közegben terjedő szinuszhullám matematikai leírása, hullámfüggvény: hullamkozep.doc

10 Minél szorosabb a kapcsolat a hullámzó közeg pontjai között, annál gyorsabban terjed a hullám. (húr: feszítettség, gázok: nyomás, szilárd anyagok: rugalmasság)

11 További tanulmányok: Hullamkozep.doc Hullamtan.pdf - haladóknak Phet animáció


Letölteni ppt "Hullámok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések