Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán."— Előadás másolata:

1 Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán

2 A háború kezdete: Koncz László nyugalmazott történelem tanár történetét hallhatjuk:

3  Adáról megközelítőleg 1700 hadköteles férfit soroztak be.  A többségüket a szabadkai székhelyű császári és királyi 86. gyalogezredbe és a 6. királyi gyalogezredbe osztottak be. A következő riport Király János helytörténésszel készült:

4

5 Az adai katonákat először a balkáni frontra vezényelték. Miután Oroszország belépett a háborúba, a katonák egy részét a keleti frontra csoportosították át. Olaszország is belépett a háborúba az Antant oldalán, így az olasz frontra irányították az Osztrák- Magyar hadsereg egy részét az adaiakkal együtt. ADA

6  Az emléktáblát a Bešlić család készíttette, mivel az egyik hozzátartozójuk is elesett a háborúban. A tábla 207 hősi katona nevét tartalmazza,de a jelenlegi kutatások alapján eddig 405 halottról tudunk. 1924. november elsején leplezték le és szentelték fel az emlékművet. A tábla multjáról ismét Király János számol be:

7

8  Ezt a verset Piller György írta, az első világháborúban elesett adai katonák gyászmiséjére.  A misét 1924. november 1-én tartották, az emléktábla felszentelésével egybekapcsolva.


Letölteni ppt "Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések