Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Baráth László VIII.B.  Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat- európai ország.  Főváros: Brüsszel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Baráth László VIII.B.  Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat- európai ország.  Főváros: Brüsszel."— Előadás másolata:

1 Baráth László VIII.B

2  Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat- európai ország.  Főváros: Brüsszel  Népesség: 11,14 millió (2012.)  Pénznem: Euró  Hivatalos nyelvek: Francia nyelv, Holland nyelv, Német nyelv

3  Belgium Európa nyugati részén, az Északi-tenger partján fekvő ország. Az ország területén három meghatározó tájegység található: az északnyugati rész part menti síksága, a központi fennsík és az ország délkeleti részén található Ardennek régió, amely a szomszédos Németországba és Franciaországba is átnyúlik.

4  Belgium teljes területe 33 990 km², ebből szárazföld 30 528 km², vízfolyások és tavak területe kb. 250 km², illetve a tengerparti terület 3 462 km². Belgium a tengerpart vonalától számítva 12 tengeri mérföldet tart fennhatósága alatt, illetve 68 tengeri mérföld széles sávban fenntartja magának a kizárólagos halászati jogokat.  Az ország területe három fő földrajzi tájegységre oszlik: a tengerparti sík vidék északnyugaton, a központi plató, és az Ardennek felvidék az északkeleti részen. Legmagasabb pontja a Signal de Botrange (694 m).

5  Klímája mérsékelt óceáni, nagy csapadékmennyiséggel minden évszakban. Az átlaghőmérséklet 3 °C januárban és 18 °C júliusban, a csapadék 78 mm júliusban. A telek általában enyhék, - az Ardenneket kivéve - kevés hóval. Nyáron is gyakori a hűvös, esős időjárás. Az éves átlaghőmérséklet 11,2 fok.

6  Belgiumban a labdarúgás és a kerékpározás a legnépszerűb sportágak. Ötszörös Tour de France győzelmével és számos más versenyen elért eredményeivel minden idők legeredményesebb belga kerékpárosa Eddy Merckx. 1972-ben felállított sebességi rekordját 12 évig nem tudták megdönteni. Jean-Marie Pfaff, a belga labdarúgóválogatott korábbi kapusa, a labdarúgás történelmének legnagyobb kapusai közé tartozik. Belgium jelenleg Hollandiával közösen igyekszik elnyerni a 2018-as FIFA világbajnokság rendezési jogát. Mindkét ország rendezett már labdarúgó-Európa-bajnokságot.

7  Fejlett ipari ország.Belgium volt a kontinentális Európa első országa, ahol lezajlott az ipari forradalom, az 1800-as évek elején. A bányászat és az acélipar Liège és Charleroi környékén gyors fejlődésnek indult, és helyzetét megőrizte egészen a 20. század közepéig. A fejlődés nem volt zökkenőmentes, az 1840-es évekre a flandriai textilipar súlyos válságba került, és 1846 és 1850 között Flandriában éhínség pusztított. A második világháború után a vegyi- és olajipar indult gyors fejlődésnek Gent és Antwerpen környékén.

8  Belgium zászlaja három egyenlő, függőleges sávból áll, amelyek fekete, sárga és piros színűek. A belga nemzeti lobogó majdnem egyidős az állammal. Miután 1830- ban Belgium kivívta függetlenségét Hollandiától, 1831. január 23-án hivatalosan is elfogadták a jelenlegi lobogót nemzeti jelképükké.

9  Belgium történelme, az őskortól egészen napjainkig, szorosan összekapcsolódik a németalföldi régió, illetve szomszédai, Hollandia és Luxemburg történelmével. Egészen a 19. századig Belgium területén kisebb-nagyobb grófságok-hercegségek léteztek, amelyek a szomszédos nagyhatalmak, Franciaország és a Német-római Birodalom befolyási övezetébe tartoztak. A francia forradalmi hadsereg csapatai 1794-ben elfoglalták ezen államokat és teljesen beolvasztották Franciaországba. Napóleon császár vereségét követően a mai Belgium az Egyesült Holland Királyság része lett, és csak 1830-ban, a belga szabadságharc győzelmét követően önállósodott az ország.

10

11  Belgium kulturális élete, az ország nyelvi felosztásának megfelelően, két külön területre, a flamand és a vallon közösségek kulturális életére bontható fel. Bár lényegében a vallon és a flamand kultúra nagyon hasonló, de a meglévő és várhatóan fokozódó különbségek miatt nem lehet egységes belga kultúráról, belga társadalmi életről, belga médiáról vagy akár pártrendszerről beszélni.

12


Letölteni ppt "Baráth László VIII.B.  Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat- európai ország.  Főváros: Brüsszel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések