Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GALATER ® Gazdaságos Lakóutak Tervezése, Pályáztatása és Kivitelezése Know-how és mintaoltalommal védett licenc AndreaS Építőipari Fejlesztő és Szolgáltató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GALATER ® Gazdaságos Lakóutak Tervezése, Pályáztatása és Kivitelezése Know-how és mintaoltalommal védett licenc AndreaS Építőipari Fejlesztő és Szolgáltató."— Előadás másolata:

1 GALATER ® Gazdaságos Lakóutak Tervezése, Pályáztatása és Kivitelezése Know-how és mintaoltalommal védett licenc AndreaS Építőipari Fejlesztő és Szolgáltató Kft 2011.

2 GALATER® - a politikai háttér Politikai háttér MTI OS – hírek Orbán Viktor Kötcsén Budapest, 2011. június 5., vasárnap (OS) – Orbán Viktor a kötcsei polgári találkozón hangsúlyozta, hogy Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel. A miniszterelnök arra kérte a résztvevőket, hogy ezt a háborút vegyék komolyan, mert ha mi nem győzzük le az államadósságot és a munkanélküliséget, akkor azok győzik le Magyarországot. Elmondta, hogy ezt a háborút egyetlen módon lehet megnyerni: a munka megbecsülésének helyreállításával, beleértve a kétkezi, fizikai munkát is. A találkozón elhangzott, hogy az ország megújítása érdekében folytatni kell az adócsökkentést, a bürokrácia visszaszorítását, az Új Széchenyi Tervet, a munkavállalás feltételeinek könnyítését és nagyszabású közmunkaprogramokat kell indítani. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Kiadó: Miniszterelnökség ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel. Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős. (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

3 GALATER® - egy javaslat, az önkormányzati LAKÓUTAK olcsó kiépítésére. Politikai támogatás forrásigény nélkül beindítható projekt  10% mart aszfalt vagy törtbeton ár, mint állami hozzájárulás, 90% uniós támogatás  500 milliárd HUF projektérték 10 év alatt  cél: önkormányzatok (lakóutak kiépítésének) támogatása  uniós támogatások lehívhatók  olcsó, de tartós és jó utak épülhetnek látványos mennyiségben  munkahelyeket teremt a településen  előnyben részesíti a kisvállalkozásokat  kisvállalkozásoknak azonnali árbevétel úgy, hogy az uniós támogatásból származik  a magyar vállalkozásokat támogatja  Tudatosítja a vállalkozásokban, hogy segíteni kell a nemzetgazdaságot felpörgetni  lakóútépítést újra kell gondolni szakmailag, ne repedjen,  20 évig hozzá se kelljen nyúlni  Galater® rendszer garantálja, hogy olcsó, szakszerűen kivitelezett, valóban jó utak épüljenek  támogathatók az önkormányzatok az állami mart aszfalttal, tört betonnal A tört beton és mart aszfalt állami tulajdon. A Magyar Közút a mart aszfaltot tárolja, de nem tud vele mit kezdeni… Minden állami tulajdonból (út, híd, épület) származó tört/zúzott beton is állami tulajdon! A kincstárnak ellenőriznie kell ezek felhasználását! -Támogassuk?

4 Állami úthálózat: 1272km autópálya, 2155km elsőrendű főút, 4417km másodrendű út, 18078km összekötőút, 4567km bekötőút, 485km állomáshoz vezető út. 31-36ezer km Önkormányzati utak közel 100 ezer km: kiépítettsége 12%-os, kiépítendő 100% GALATER®-rel épülő belterületi lakóút legyen kb 50% (44.000 km) Átlagos szélesség 3,5m (min), 4m  154millió m2 GALATER® pályaszerkezet költsége hozzávetőleg 2.500-3.500Ft/m2 Hagyományos megoldás (beton-aszfalt) költsége 9.000-12.000Ft/m2 Nemzetgazdasági megtakarítás 900-1000 milliárd HUF/10év Támogassuk? Miről beszélünk? Számok, statisztika

5 Miről beszélünk? Kisvállalkozások, építőipar, mélyépítés  mélyépítés „mélyrepülése” ma közismert  kisvállalkozók bedőlnek, túlélést ki támogatja?  bankok a hiteleket felmondják…  nincs remény a munkára, megrendelésre…  nincs remény a foglalkoztatásra…  munkahelyek megszűnnek, szakképzetlen munkaerő nem kell…  nincs elég adó és járulékfizető…  nincs pénze az önkormányzatoknak…  Önkormányzati utak közel 40 ezer km  154-180 millió m2  GALATER® árban 154millió m2 x 3eFt  460-540 milliárdos piac Támogassuk?

6 Miről is beszélünk? Mi az, ami ma van?  Magyar Közút telepein 160ezer m3 martaszfalt depóban  állami utakról felmart aszfalt, tört beton állami tulajdon  évente 100-200em3 mart aszfalt keletkezik minden évben  Állami Vagyonkezelői felügyelet  Mit kezdjünk a mart / tört anyagokkal?  Uniós támogatású infrastruktúrális projektek  10% állami pénz mellé 90% uniós támogatást lehet lehívni  van 10%? Nincs. (vagy mégis?)  csatorna után lakóút építés jön, miből?  lakossági hozzájárulás - nem mindegy mennyi (helyi adó kedvezmény?)  Van állami mart aszfalt? Értéke 300Ft/m2 állami hozzájárulást fedezi (10%)?  20cm szemcsés réteg 300/2*10=1500Ft/m3 reális érték  reális támogatás  Újrahasznosítható bontási anyag van és folyamatosan lesz Támogassuk?

7 Mit hagynánk ki?  kisvállalkozások helyi munkához jutnak  foglalkoztatás a helyi munkanélküliekből, szakképzetlen munkaerő is  mélyépítés, útépítés ott, ahol laksz és élsz  kisvállalkozók dolgozhatnak, adóznak  bankoktól nem kell a hitel  van remény a munkára  van remény a foglalkoztatásra  munkahelyek teremthetők  lehet elég adó és járulékfizető (adók és járulékok)  pénzt generál az önkormányzatoknak (iparűzési adó)  Önkormányzati utak közel 40 ezer km  154-180 millió m2  GALATER® árban 154millióm2 x 3eFt  460-540 milliárdos piac Támogassuk?

8 Miért hagynánk ki? Uniós támogatás nem hívható le örökké…  mélyépítés, útépítés egyre csökken, az él még, aki megnyerheti  kisvállalkozókat a multi nem fizeti ki, nem adózik utánuk  nyereséget hazaviszi…  mekkora a haszon az útépítésen?  van remény a foglalkoztatásra?  Vannak most munkahelye a szakképzetlen munkaerőnek?  Van elég adó, van elég járulékfizető, vagy kergetni kell őket?  Mi haszna van ebből az önkormányzatoknak?  Mi haszna van a mikro és kisvállalkozásoknak egy településen  Önkormányzati utak közel 40 ezer km  154-180 millió m2  GALATER® árban 154millióm 2 x 3eFt  460-540 milliárdos piac Támogassuk?

9 Mi az a GALATER ® ?  Gazdaságos Lakóút Tervezési és Építési Program  Egy átgondolt, egységes rendszer  Kell-e egy autópálya-szerkezet egy lakóútra? Jogos gazdaságossági és politikai elvárás, hogy az adott pénzügyi keretből minél több lakóút legyen megépíthető. Miért kellene „autópálya” pályaszerkezet egy lakóútra, ha hetente egy kukásautó az összes teherforgalom? GALATER ®

10 Mitől új a GALATER ® ? Mert más alapokra helyezi a hangsúlyt: a kisforgalmú lakó utat az időjárás, az idő, és a tervezéssel, a rossz pályaszerkezet választással bevitt „időzített bomba” teszi tönkre, nem a nehézgépjárművek!  Új forgalmi tervezési kategóriát alkalmaz (A0).  Típustervek = biztos minőség, egyszerű minősítés  Egyszerű forgalomcsillapító küszöböket, kisbeton-elemes szigeteket alkalmaz  Egyszerű közbeszerzés  Biztos szakmai felügyelet  Finanszírozás: állam 10% (martaszfalt, törtbeton) 90% uniós támogatás Eredmény: Kétszeres élettartam: 20 év! (a mostani szabályozásban 10 év) Nincs lokális besüllyedés, nincs kátyú a pályaszerkezet kialakítása miatt Garantáltan elmaradó fenntartási költség Támogassuk?

11 Miért érdemes alkalmazni?  Nincs keresztrepedés, mint a beton alapú, aszfalt kopórétegű utaknál  Rugalmas pályaszerkezet, a deformációkat átrepedés nélkül követni képes a kopóréteg  Jóval hosszabb az élettartam, meghibásodások nélkül,  nincsenek beépített pályaszerkezet-tervezési „bombák”  jóval kisebb a fenntartási költség a meghibásodás minimális  könnyen kivitelezhető, helyi kivitelezőknek munkát (és bevételt) ad  Szakaszolható az építése  kopóréteg egyszerre, nagy mennyiségben pályáztatható szakkivitelezőknek, akár két évvel az útalap építésének befejezése után  alig kellenek hozzá gépek. A közműszerelvényeket könnyű kikerülni.  georácsot alkalmaz, ami elosztja a lokális földmű-süllyedés hatását  altalaj teherbírását növeli, az építendő alap vastagságát csökkenti  alapréteg tartóssága nő, vastagsága az élettartam alatt a forgalom vibráló „pumping” hatása ellenére sem csökken le, az anyag nem nyelődik el Támogassuk?

12 Kíméli a környezetet, kíméli a lakosságot  Rövid építési idő (1-2 nap!), csökkenti a polgárok zavarását az építési munkákkal  építése környezetbarát és energiatakarékos, mert nem jár felesleges földkiemeléssel, elszállítással, a meglévő tükör anyaga hasznosul a pályaszerkezetben  nem porol, szakaszos építésnél is megoldott a pormentes felület  építés közben is megközelíthetők az ingatlanok, nincs „gödör” a kapubejárók előtt  nem kell a kukákat kihúzni az utca végére, építés alatt is bejöhet a kukásautó  a burkolat a polgárok által kedvelt aszfaltos jellegű felületet ad  lényeges kisebb útépítési költséget eredményez, mint a beton alap + aszfaltrétegek típusok.  a GALATER® ára a beton-aszfalt pályaszerkezet fele-harmada,  gazdaságos, ezért a lakossági hozzájárulás is harmada lehet, mint a szokásos  azzal hogy olcsóbb, több út építhető egy projekt keretből (akár 2-3-ször több) Támogassuk?

13 GALATER® - lakóút négy lényeges eleme:  Megfelelő, javított altalaj és előkészített, teherbíró és tömör út-tükör  szőtt, időtálló (minimum 25év) georács  szemcsés, megfelelő vastagságú, fagyálló anyagú útalap-réteg  deformáció követésére tartósan alkalmas, vékony, vízzáró, időtálló, aszfaltszerű, vagy behatárolt tulajdonságú hosszú élettartamú aszfalt kopóréteg 1.) Altalaj - elvárások  javított földmű jelleget kell biztosítani a felső 15cm-ben  teherbírás (dinamikus módszerrel mérve)  tömörség (dinamikus módszerrel mérve)  Az altalaj tömörítettsége, teherbírása homogén kell legyen, kivédve a lokális besüllyedést, ezért georács beépítése mindenkor szükséges. Emiatt a tervezett élettartam lehet 20 év, azaz magasabb, mint az ÚT2-1.503 szerinti jelenlegi 10 éves szabványos követelmény!!! GALATER ® - lakóút négy lényeges eleme: altalaj –georács -szemcsés alap - kopóréteg

14 2.) georács  tömörödési egyenetlenségek áthidalására, 2/2-20kN/m MK-nál bejegyzett CE jogosultság, központi beszerzés  közmű szerelvényeknél könnyen átvágható (X), szőtt georács  terítési szélesség 5m széleit le kell terhelni, vagy fel kell hajtani  Biaxiális szőtt georács az alapréteg vastagságának (mennyiségének) megtakarításával jár 3.) alapréteg  Kizárólag szemcsés anyagokból: Alkalmazható minden, folytonos szemeloszlású, szemcsés, fagyálló anyag, továbbá a homokkal kiegészített min 40%-ban mart/tört aszfalt, mart/tört beton, murva stb is.  Alkalmasak továbbá az MSZ EN 13285, ÚT2-3.206 és ÚT2-3.207 szerinti, az M56, M80, FZKA0/32, FZKA0/56. rétegek, martaszfalt, törtbeton, helyi homok adalékkal. Alapréteg Ed>60Mpa javított tükör esetén: A0forgalmi terhelési osztályban 20 cm tömör vastagságú, A1forgalmi terhelési osztályban 25 cm tömör vastagságú A2 forgalmi terhelési osztályban 30 cm tömör vastagságú, megadott típusú szemcsés alapréteg Van rá alapanyag?

15 4.) Kopóréteg – elvárások  Repedés nélküli deformációra legyen képes!  Legyen időálló  Nem repedhet élettartama alatt, nem kátyúsodhat Választék:  ÚT2-1.503 szerinti kétrétegű felületi bevonatok, vagy emulziós „itatás”  ÚT2-1.503 szerinti hidegaszfalt keverékek,  Lágyaszfalt (MSZ EN 13 108-3),  visszanyert aszaltból előállított hideg keverék (MSZ EN 13 108-8)  DUPLEX ® emulziós bevonat  ÚT2-1.302 szerinti melegaszfalt keverékek egy behatárolt csoportja, meghatározott, Licencben rögzített kiegészítő követelményekkel indokolt? GALATER ® - lakóút négy lényeges eleme: altalaj –georács -szemcsés alap - kopóréteg

16  On-line kitöltés,  Ingyen letölthető típustervek  terv adaptálás: ellenőrzés, részletes helyszínrajz, tervezői nyilatkozat (egyszeri díj)  egyszerű közbeszerzés  biztos pályaszerkezet, bevált vízelvezetési tervezési megoldások  biztos forgalomcsökkentési megoldások Nem lehet típusterv:  egyedi tervezéssel kell minden mást tervezni (műtárgy, közúthálózathoz való csatlakozás stb) ELŐNYE:  Olcsó  Tervek engedélyezése, jóváhagyása – egyszerű  licenc előírása – Önkormányzati hatáskör és az ingyenes licenc feltétele Megéri? Tervezés – letölthető típusterv önkormányzatoknak - ingyen

17 KÖZBESZERZÉS, TERVEZÉSRE (csak adaptálás)  tervezőnek Galater® tervezési-licenc engedélye meg kell legyen  hirdetmény nélküli, tárgyalásos egyfordulós KBT 125§ 2bek(b)pont  Közbeszerzési Döntőbizottság tájékoztatás KBT 132§ illetve a 135§ (2) bek  gyorsított eljárás KBT 136§ KÖZBESZERZÉS, KIVITEZÉSRE  KBT szokásos előírásait kell alkalmazni  vállalkozó alkalmassági feltétele a Licenc megléte, alkalmasság előzetes elbírálása  gépek, referenciák elbírálása és szakoktatás igazolása Garantált a minőség! Közbeszerzési eljárás - tervezés

18  Valamennyi rétegre, valamennyi építési szakaszra a tipus-tervben szabályozott.  MMT Mintavételi és Minősítési Terv (Típusterv része)  TU Beépítéstechnológiai Utasítás (Típusterv része)  Minősítési dokumentáció minta (Típusterv része)  Jogosultság (Licenc) = minőség (Típusterv része)  Minősítési dokumentáció (Kivitelezői licenc része) Garantált a minőség! Minősítés, mérések

19 LICENC - GALATER® tervezésére, kivitelezésére, építésére A lakóutak tervezését, építését elvégezheti, akinek erre vonatkozó általános jogosultsága van (tervezés 7112’08, kivitelezés 4211’08, vagy 4523’03 TEÁOR). GALATER® tervezésére, kivitelezésére vállalkozóknak a Licencia- tulajdonos hozzájárulása, engedélye szükséges, mely egyben a kiírt tender feltétele (M.1.) a vállalkozó alkalmasságának elbírálásában.  Ez Megrendelő Önkormányzat, Vállalkozó és Licencia-tulajdonos, közös érdeke.  A tervezés egységesen, licencia-tulajdonos által kidolgozott és átadott típustervek alapján történik. Ennek adaptálását régiónként egy tervező látja el, jogosultságát és szakoktatását a licencia tulajdonos tanúsítja.  Önkormányzatnak nincs licencia díj, feladata csak a licencia engedélyek számonkérése  A Kivitelezői alkalmasságot – gépek, referenciák, anyagok elbírálása és háromévente egyszeri szakoktatással – a Licencia-tulajdonos (megbízottja) végzi el és tanúsítja.  A hibátlan kivitelezés a kivitelező érdeke is, mert a GALATER® licenc előírások betartásával garanciális költségei elmaradnak és a licenc keretében átadott dokumentációkkal gyártói minőségtanúsítása biztosított.  Ha a licenc előírásait a kivitelező betartja, semmilyen meghibásodással nem kell számolnia a garanciális időszakban.  Megrendelőnek nem kell fenntartási költséggel számolni az építést követő 15-20 évben. Mindenkinek megéri!

20 A hagyományos megoldások hátrányai Beton alap és aszfalt kopóréteg pályaszerkezet hátrányai  a beton alap rideg, könnyen átreped.  dilatációs keresztrepedés keletkezik rajta minden forgalom nélkül is egy-két év alatt  egy réteg aszfalt vastagsága a repedés-átütés megelőzésére nem elegendő, az is átreped  a víz behatol, a por eltömi a réseket, emiatt a repedés egyre jobban megnyílik  beton és aszfalt közötti tapadás is megszűnik, elválik az aszfaltréteg a beton alaptól a repedés mentén, és kagylós letöredezésekben megindul a tönkremenetel  ezek javítása a kátyúzás. A fenntartás jelentős részét felemésztheti ez a költség, ezért jó lenne elkerülni és ebből a pénzből inkább új utakat építeni  a repedések, burkolatszélek mellett bejutó téli sós hólé a beton (Ckt) alapot bomlásnak indítja, korrózió kezdődik, anyagában tönkre megy és morzsalékossá válik  az alap teherbírása is fokozatosan megszűnik  leromlott burkolat jellemző képe a mozaikrepedezett felület, amit kátyúk tarkítanak  nincs az a fenntartási költség, amit ne lehetne elkölteni. Igaz? – igen!

21 A hagyományos megoldások hátrányai Zúzott alapréteg és aszfaltréteg kopóréteg egy rétegben pályaszerkezet változat  hátránya az alsóbbrendű úthálózatról ismeretes hepehupás felület  sok kátyú, a bomló, mozaikrepedezett kopóréteg, töredezett burkolatszélek,  gödrös, elázott padka, töredezett burkolatszél  a zúzott alap alá kellően teherbíró, homogén tömörítettségű felület lenne szükséges  a földmű sohasem teljesen egyenletes tömörítettsége miatt egyenetlenségek keletkeznek, gödrök alakulnak ki,  ezek görbületét az aszfalt nem képes elviselni, átreped  az összegyűlt víz itt marad, behatol és eláztatja a földművet, ami miatt még kisebb lesz a teherbírás  a szemcsés réteg a földműbe nyomódik, azaz az alap vastagsága egyre kisebb lesz  a folyamat idővel gyorsuló, a bejutó csapadék miatt  végeredmény egy széle töredezett, kátyús, hepehupás, mozaikrepedezett felület Igaz? Igen!

22 Összefoglalva, a kisforgalmú lakó-utat ma nem a forgalom, hanem az időjárás, az idő, és a tervezéssel, a rossz pályaszerkezet megválasztással bevitt „bomba” teszi tönkre. Ezért egy új megoldást – a GALATERT® - dolgoztunk ki. GALATER ®

23 Más lehetséges alternatív megoldások és hátrányai Recycling-eljárás  Az eljárás a meglévő útfelület anyagait újra felhasználja, újrakeverésével, a réteg a helyszínen készül el  a hiányzó szemcsés részt lehet elteríteni, lehet egy vastagabb réteget egyszerre bekeverni, azt tömöríteni, majd ennek felső részét újra felmarni és kötőanyaggal (mész, bitumen, cement, víz) keverni  Hátránya lakott településen belül – sajnos- óriási:  a gépmonstrum alig tud mozogni,  az előre haladó maróhenger síkja a közműszerelvényeket nem érheti el, szakaszosan tud csak dolgozni  a kihagyott szelvényekben kézi munkával kell kiszedni és helyettesíteni az anyagot  Látni kell, hogy ez az eljárás sajnos csak a védőréteget és az alapréteget képes megújítani, azaz a probléma megmaradhat (kopóréteg átrepedés, mozaikrepedés, fészkesedés, aszfalt leválás). Igaz? Az!

24 Más lehetséges alternatív megoldások és hátrányai Lágyaszfalt A „finnaszfalt” igen kedvelt lett az utóbbi időkben, melynek okain érdemes elgondolkodni:  speciális hideg aszfaltot takar, aminek kötőanyaga olajosabb, lágyabb  magas deformációk elviselésére alkalmas  kisforgalmú utakon nem kell a keréknyomosodástól tartani  nem reped meg deformáció, süllyedés esetén sem  az után-tömörödő földművet, alapot süllyedésében követi  hidegaszfaltban azonban elfér a martaszfalt, az újra hasznosítható a törtbeton és sok más újra hasznosítható melléktermék HÁTRÁNYAI:  Ami előnye, a hátránya is egyben, lejtőkön bebordásodik, megcsúszik, melegben igen puha  a nehéz, pontszerű terhelés nyomot hagy  ára inkább közepes, mert a finisher és tömörítő henger éppúgy kell hozzá, mint egy meleg aszfaltozáshoz A lágyaszfalt jó példa arra, milyen irányt kellene venni a lakóutak kopórétegének ahhoz, hogy azok sikeresek és alacsony fenntartási költségűek legyenek Így van?

25 Közbeszerzési törvény Tervezés  KBT a kizárólagos jogok miatt a tervezés pályáztatása a KBT 125§ 2bek (b) pontja szerinti hirdetmény nélküli, tárgyalásos egyfordulós eljárással bonyolítható  a Közbeszerzési Döntőbizottságot a tárgyalás napján a KBT előírásai szerinti adatokat megküldve kell tájékoztatni a KBT 132§ illetve a 135§ (2) bek szerint  az Önkormányzat ezen felül gyorsított eljárást is alkalmazhat 136§ szerint Kivitelezés  KBT szokásos előírásait kell alkalmazni  a kiírt tender feltétele a vállalkozó alkalmasságának elbírálásában az, hogy a Licenc használatára a Vállalkozó jogosult legyen  ez Megrendelő érdeke, mert a Kivitelezői alkalmasságot – gépek, referenciák elbírálása és szakoktatás – a Licencia gazda elvégzi, ellenőrzi és tanúsítja  ezzel a szakszerű kivitelezést és minőséget garantálja  az Önkormányzat fenntartási költsége ezzel minimális a következő 20 évre Megvalósítható?

26 Kizárólagos jogok Közbeszerzés, Tervezés, Kivitelezés Kizárólagos jogok: Know-how: ARTISJUS Szerzői Jogvédő Iroda 110405001T Márkanév:GALATER ® M1103189 SZTNH Mintaoltalom:U1100217 Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

27 LICENCDÍJAKRÓL ÁLTALÁBAN  Egyszeri induló díj: (3 évre érvényes díj) a licencia jogosultnak a díj megfizetésével Licencia tulajdonosa igazolja tervező, kivitelező, vagy keverőtelep jogosultságát a licenc használatára.  Éves licencia-fenntartási díj a leszámlázott éves árbevétellel arányos díj, melyet év végén kell fizetni  Időgarancia: változatlan licenciadíjakat a Licenc-tulajdonos 10 évre garantálja. A licencia díjakat a Licenc-tulajdonos 2020-ig, illetve tíz évig nem változtatja.  Bevezetési akció:  2011 november 30-ig a licenc-szerődéseket kötők egyszeri, 20% bevezetési kedvezményt kapnak.  Önkormányzatnak (Megrendelőnek) nincs licencia díj!!! Ugyanakkor érdeke a licencia-rendszer fenntartása, mert a minőség így garantált és nem kell fenntartási költséggel számolni az építést követő 15-20 évben.  Licenc jelentkezési lap/szerződések letölthetők: www.galater.hu honlaprólwww.galater.hu A licencia feltételek elbírálását a kijelölt szakintézmény végzi el és ebből bevétele származik. Megéri?

28 Tervezők licenc-díja (megyénként legföljebb egy tervező lehet) Induló díj (3 évre érvényes egyszeri díj) ellenében a tervező következő szolgáltatásokat kapja: A díj megfizetésével Licenciatulajdonos igazolja a tervező jogosultságát a licenc használatára, egyszeri díjért regisztrációt (Licencia-engedélyt), típusterv-dokumentációt és szakoktatást kap, régiónként egy tervező cég lehet Licencia-tulajdonos elbírálja a tervező szervezetét, referenciáit, felszereltségét és igazolja a Licenc szerinti lakóút szerkezet tervezésére való alkalmasságát, Egy alkalommal maximum négy főre egyéni cégkonzultációt (0,5 mérnöknap) KKV, KV éves árbevétel <30 millió Ft/év 500.000,-Ft +ÁFA Vállalkozás, éves árbevétel 30-100 millió Ft/év1.000.000,-Ft +ÁFA Vállalkozás, éves árbevétel >100 millió Ft/év 2.000.000,-Ft +ÁFA Természetes személy, magyar tulajdonosú cégeknek -10% nemzetgazdaság támogatási kedvezmény Éves licencia-fenntartási díj tervezőknek - év végén fizetendő A licenc szerinti GALATER® lakóút tervezéséből származó árbevétellel arányos (nulla esetén nulla) KKV, KV GALATER® tervezésből árbevétel 10%-a, de max 1.000.000,-Ft +ÁFA Egyéb vállalkozás GALATER® tervezésből árbevétel 10%-a, de max 5.000.000,-Ft +ÁFA Természetes személy magyar tulajdonosú cégek -10% nemzetgazdaság támogatási kedvezmény Megéri?

29 induló díj (3 évre érvényes egyszeri díj) ellenében kivitelező a következő szolgáltatásokat kapja. A díj megfizetésével igazolja a kivitelező jogosultságát a licenc használatára, pályázatokhoz A Licencia-kérő egyszeri díjért regisztrációt (Licencia-engedélyt), dokumentációt és szakoktatást kap, melyet régiónként szervezünk. A Licencia-adó az egyszeri díjért elbírálja a kivitelező szervezetét, felszereltségét és igazolja a Licenc szerinti lakóút szerkezet építésének alkalmasságára való felkészültségét, Anyagok, keverékek, beszállítók alkalmasságát Az MMT-ket és a TU-kat egységes digitális formában biztosítja minden résztvevőnek. A minősítési dokumentációt Vállalkozó digitális formában megkapja, annak egyszerű kitöltésével nem keletkezik költsége. Egy alkalommal maximum négy főre egyéni cégkonzultációt (0,5 mérnöknap) Induló licencia-díj költsége: KKV mélyépítésből származó árbevétel 100mFt alatt 1.000.000,-Ft +ÁFA KV árbevétel <500 millió Ft2.500.000,-Ft +ÁFA Egyéb vállalkozás, árbevétel <1md Ft 3.500.000,-Ft +ÁFA Egyéb vállalkozás, árbevétel <2md Ft4.500.000,-Ft +ÁFA Természetes személy magyar tulajdonosú cégek -10% nemzetgazdaság támogatási kedvezmény Megéri? Kivitelezők licenc-díja

30 Éves licencia-fenntartási díj kivitelezőknek - év végén fizetendő Galater-licencia szerinti lakóutak építésének leszámlázott éves árbevételével arányos díj, melyet év végén kell fizetni. Kivitelező a fenntartási díjért év közben a következő szolgáltatásokat kapja  A Licencia-adó évente frissíti, aktualizálja az Mintavételi és Minősítési Terveket (MMT) és Beépítés-Technológiai Utasításokat (TU), valamint a minősítési dokumentációt (MD) és egységes, digitális formában biztosítja  Szakértői tanácsadást nyújt a Licencia szerinti szerkezet szakmai kérdéseiben,  kedvező méréssel és laborárakkal segít azoknak, akik nem működtetnek saját labort  központilag szervezve anyagokat biztosít, kedvező piaci áron, melyet nagy mennyiségben tárol  vitás eseteknél egy mérnöknapos ingyenes tanácsadással segíti a kivitelezést, csak a gépkocsi-használatot számítja fel, ha a helyszínre kell utazni  Vitás eseteknél esetlegesen szükséges szakvélemény készítésére a kamarai árral, abból -10% kedvezményt biztosít Megéri?

31 Az éves licenciadíjat az induló licenciadíj mellett csak addig kell fizetni, addig, amíg kivitelező azt érvényben kívánja tartani. Éves licencia-fenntartási díj költsége a licenc szerinti szerkezet építéséből származó árbevétellel arányos KKV licenc szerinti árbevétel 100mFt alatt 110Ft/m2+ÁFA KV licenc szerinti árbevétel 100- 500 millió Ft 140Ft/m2+ÁFA Egyéb vállalkozás, licenc szerinti árbevétel <1md Ft170Ft/m2+ÁFA Egyéb vállalkozás, licenc szerinti árbevétel <2md Ft180Ft/m2+ÁFA Természetes személy magyar tulajdonosú cégek -10% nemzetgazdaság támogatási kedvezmény Megéri!!! Éves licencia-fenntartási díj kivitelezőknek - év végén fizetendő

32 Keverőtelepek, keverékgyártók licenc-díja Hidegaszfalt keverőtelepnek licencia engedélyt a keverék gyártása előtt meg kell kérni és licencia-bejelentési díjat kell fizetni, mely az év végi elszámolásba beszámít. Keverőtelep alatt fix, vagy mobil keverő értendő, a gyártás minősége mindegyik esetben licencia-adó know-how megítélését befolyásolja, ezért azt ellenőrizni kívánja.  Licencia-bejelentési regisztrációs díj költsége: 1.000.000,.Ft+ÁFA/ keverőtelep.  Mobil keverőre egyszer kell ezt a díjat megfizetni, a felállítástól, átköltözéstől függetlenül, mely regisztráció három évig érvényes.  Hidegaszfalt gyártási licencia díjának költsége: 200Ft/tonna+ÁFA  Éves elszámolásban minden év végén, ameddig Vállalkozó a licenciát fenn kívánja tartani. Melegaszfalt gyártási licencia díjának költsége: 500Ft/tonna+ÁFA  Éves elszámolásban minden év végén, ameddig Vállalkozó a licenciát fenn kívánja tartani.  Licencia engedélyek Keverőtelepek és keverékek elbírálása kti@kti.hukti@kti.hu Megéri!!!

33 Árkedvezmények, központi beszerzés GALATER-ben olcsóbban jut minden kivitelező az alapvető termékhez:  GEORÁCS: csak 270Ft/m2 a galater-licenc keretében : geogrid@geodrid.hugeogrid@geodrid.hu  KalciumKlorid 25kg pormentesítő oldat készítéséhez: geogrid@geodrid.hugeogrid@geodrid.hu  Bagger gyantás-emulzió (Penta Kft ) Hegedűs Sándor hegedus.sandor@pentakft.huhegedus.sandor@pentakft.hu  Helyszíni minősítő mérés (tömörség, teherbírás, víztartalom) andreas@andreas.huandreas@andreas.hu  BC-2 tömörség-, teherbírás mérő berendezés bérlése, vásárlása antal@andreas.huantal@andreas.hu  WTM-LCD helyszíni víztartalom-mérő bérlése, vásárlása antal@andreas.huantal@andreas.hu  Licencia elbírálás -10% első évben kti@kti.hu, emi@emi.hukti@kti.huemi@emi.hu  beton, aszfalt helyszíni letörése mobil törővel bebok.gabor@fout-vonal.hubebok.gabor@fout-vonal.hu  kötőanyag nélküli alapkeverék, vagy hidegaszfalt helyszíni keverése bebok.gabor@fout-vonal.hubebok.gabor@fout-vonal.hu Megéri!!!

34 Éves szakkonferenciák Az éves GALATER® szak-konferenciák tavasszal kerülnek megrendezésre minden évben, régiónként  a rendszer tapasztalatait, újdonságait megosztja a kivitelezők között,  állandóan frissíti az ismereteket  ennek díját csak annak kell fizetni, aki a felhívásra jelentkezik  a szakkonferenciát várhatóan a nagy gyakorlattal rendelkező Konferenciairoda Bt szervezi,  Előadások neves előadókkal, meghívott szakértőkkel  költsége nagyságrendben várhatóan 20-25eFt/fő+ÁFA Megéri!!!

35 Köszönjük figyelmét! Hajrá Magyarország! „A világ amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül." (Albert Einstein)


Letölteni ppt "GALATER ® Gazdaságos Lakóutak Tervezése, Pályáztatása és Kivitelezése Know-how és mintaoltalommal védett licenc AndreaS Építőipari Fejlesztő és Szolgáltató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések