Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csehország Fővárosa:Prága (Praha)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csehország Fővárosa:Prága (Praha)"— Előadás másolata:

1 Csehország Fővárosa:Prága (Praha)
Csehország hivatalos nevén Cseh Köztársaság egy szárazföldi ország Közép-Európában. Nyugaton Németország, délen Ausztria, keleten Szlovákia, északon Lengyelország határolja. Fővárosa és egyben legnépesebb városa az 1,3 millió lakosú Prága. A mai Csehország területén régen három terület osztozott, ezek Bohémia, Morvaország és részben Szilézia. Fővárosa:Prága (Praha) Vezetők:Köztársasági elnök:Miloš Zeman Miniszterelnök:Bohuslav Sobotka Hivatalos nyelv:cseh Beszélt nyelvek:szlovák, német, lengyel, belarusz,bolgár, horvát, görög, magyar, orosz,roman, ruszin,szerb, vietnam Népesség:10 436 560 fő (2011) +/- Népsűrűség:134 fő/km² Terület: km² Csehország zászlaja és címere:

2 Prága Prága a Cseh Köztársaság fővárosa.
Prága jellegzetességeihez, sajátosságához hozzátartozik a söröző (pivnica), a sörözők hangulata. A cseh polgárok mindennapi életéhez hozzátartozik a mindennapi, munka utáni sörözés, vagy csak "sörivás". Úgy mondják ugyanis, csak öt korsó sör elfogyasztásától beszélhetünk sörözésről, addig az csupán sörivás Prága címere és zászlaja: Közigazgatás Ország:Csehország Kerület:Prága Polgármester:Bohuslav Svoboda Teljes népesség:1 223 368 fő (2008) +/- Népsűrűség:2466 fő/km² Tszf. Magasság: m Terület:496 km²

3 Brünn Brünn zászalaja és címere: Közigazgatás:Ország :Csehország
Brno mind népességét, mind lakosságszámát tekintve Csehország második legjelentősebb városa. Brno jelentős ipari központ: vegyi, elektromos, élelmiszer-, jármű- és építőipara, fegyver- és motorgyára, sörgyára, textilipara ma is fontos. Több nagyobb informatikai cég is jelen van: IBM, Motorolla, SGI, Red Hat. Brünn zászalaja és címere: Közigazgatás:Ország :Csehország Régió:Morvaország Kerület:Dél-Morva Járás:Brünn városi Polgármester:Roman Onderka Irányítószám:602 00 Népesség:Teljes népesség:405 337 fő (2009) +/-Népsűrűség:1610 fő/km² Földrajzi adatok:Tszf. magasság237 m Terület:230,19 km²

4 Földrajza Csehország felszíne igen változatos. Az ország nyugati részén fekvő történelmi Csehország nagy része a Cseh-medence az Elba csehül Labe és a Moldva csehül Vltava völgyével. A medencét jellemzően alacsonyabb röghegységek ölelik körbe, mint például a Szudétákhoz tartozó Óriás-hegység. Itt van az ország legmagasabb pontja, az m magasSněžka. Az ország keleti részét elfoglaló Morvaország legnagyobb tájegysége a Morva-medence, amit a Cseh-medencétől a Cseh–Morva- dombság választ el. A Morva-medence legnagyobb folyója a Morva csehül Morava, de itt ered az Odera is. Északi határán a Szudéták húzódnak.

5 Éghajlata Csehország éghajlata mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és viszonylag felhős, csapadékos, hideg telekkel. A téli és a nyári hőmérsékleti értékek között a szárazföldi elhelyezkedés miatt viszonylag nagy a különbség.

6 Hadserege A cseh haderő részét képezi a Hadsereg, a Légierő és a különleges támogató egységek. A hadsereg főparancsnoka az ország köztársasági elnöke ben alakult át a szervezet professzionális alakulattá, s ekkor törölték el a kötelező sorkatonai szolgálatot. Csehország március 12-e óta a NATO tagja ban a költségvetés 1,8%-át fordították honvédelmi célú kiadásokra. A NATO tagjaként több nemzetközi programban is részt vesznek. Ilyenek az ISAF és a KFOR. Afganisztánba és Koszovóba is küldtek békefenntartó katonákat. Fontosabb felszereltségük közé tartozik a JAS 39 Gripen többfunkciós harci repülőgép, az L–159 ALCA, a Mi–24 harci helikopter, valamint a Pandur II, az OT–64, az OT–90, aBVP–2 harci járművek, valamint a cseh fejlesztésű T–72 (T–72M4CZ) tank.

7 Energetika Csehország energiatermelése 10 TWh-val meghaladja a belső keresletet. Ezt a mennyiséget exportpiacokon értékesítik. A jelenlegi energiaszükséglet 30%-át atomerőművek biztosítják. Ez az előrejelzések szerint a jövőben tovább emelkedik ben az energia 65,4%-át leginkább szén alappú erőművekben állították elő. A vízenergiát is hasznosító megújuló források mindössze az energiatermelés 4,6%-át tették ki. A legnagyobb energiaforrás az országon belül a temelini. Az ország másik nagy nukleáris anyagokat hasznosító erőműve a Dukovany.

8 Gazdasága Csehország hagyományosan fejlett, magas bevételű gazdaságú ország, ahol az egy főre esőGDP értéke az európai uniós átlag 81%- a. Csehország az egyik legstabilabb és legígéretesebb posztkommunista ország. A jelenlegi gazdasági világválság kitörése előtt gazdasága évente 6%-kal bővült. A növekedés két forrása az Európai Unióba, elsősorban Németországba irányuló export és a külföldi befektetések.

9 Turizmus A cseh gazdaság bevételeinek jelentős része az idegenforgalomból származik ben Prágába ment a hatodik legtöbb turista ben az iparág 5,5%-kal, 118,13 milliárd CZK-val járult hozzá az ország GNP-jéhez. Több mint ember, a lakosság több mint 1%-a dolgozik ebben a szektorban ban azonban, talán a hazai fizetőeszköz, a korona magas értéke miatt és az ezzel együtt növekvő árak, valamint az ezért elérhető szolgáltatások minősége miatt csökkent Prága látogatottsága. Az országnak több népszerű régiója is van. Ezek közé tartoznak a híres gyógyfürdők városai Karlovy Vary, Mariánské Lázně andFrantiškovy Lázně. A másik fő látványosság, ami idevonzza a turistákat, a számtalan itt épített vár és kastély. Ilyenek Karlštejn vára, Český Krumlov vagy a Lednice–valticei kultúrtáj. A pápa 15 itteni templomot minősített bazilikának. A városokon kívül olyan helyszínekkel lehet találkozni, minr a Český ráj, a Šumava vagy az Óriás-hegység.

10 Gasztronómia A cseh konyha nagy hangsúlyt fektet a húsételekre. Nagyon gyakori a sertés, de a marha és a csirke is népszerű eledel. Lehet találkozni libából, kacsából, nyúlból és vadhúsból készült fogásokkal is. Hal ritkán kerül az asztalra, leginkább karácsonykor. A leggyakrabban pisztrángot és pontyot szolgálnak fel.

11 Köszönöm a figyelmet :D!


Letölteni ppt "Csehország Fővárosa:Prága (Praha)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések