Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanulságos esetek MOL Csoport 2013. Alvállalkozói áramütéses baleset Dunai Finomító - 2013. 06.04. Dunai Finomító DCU kisleállásán egy karbantartó cég.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanulságos esetek MOL Csoport 2013. Alvállalkozói áramütéses baleset Dunai Finomító - 2013. 06.04. Dunai Finomító DCU kisleállásán egy karbantartó cég."— Előadás másolata:

1 Tanulságos esetek MOL Csoport 2013

2 Alvállalkozói áramütéses baleset Dunai Finomító - 2013. 06.04. Dunai Finomító DCU kisleállásán egy karbantartó cég kísérleti jelleggel lerakodás eltávolítást végzett egy hőcserélő kötegén. A berendezés egyenárammal működtetve, elektromos impulzusokkal választja le a kötegcső felületére rakodott szennyeződéseket. A műveletet végző dolgozónak egy egyenfeszültség alatt álló elektródát kellett a tisztítandó csőbe végigvezetnie, végrehajtva így a tisztítást. A tevékenységet szabályozó munkafolyamati leírás több biztonsági lépést határoz meg a munkavégző számára, beleértve a viselendő egyéni védőfelszereléseket is. Mivel a készülék passzív védelemmel nem rendelkezett, a dolgozó áramütést szenvedett. A dolgozó munkatársának gyors és szakszerű beavatkozása a készülék kikapcsolásával megakadályozta a súlyosabb következmény kialakulását. A dolgozót a helyi elsősegély szervezet ellátta, majd további vizsgálatra kórházba szállították.

3 Okok és következmények Okok ► A dolgozó ezen előírások közül több előírást megsértve, és nem megfelelő védőkesztyűt viselve, elektródafogó nélkül végezte munkáját. ► Mindezek következtében a tiltás ellenére az egyik cső kitisztításakor feszültség alatt húzta ki az elektródát a csőből. Következmények ► A szabályszegő dolgozó a MOL csoport területéről kitiltásra került. Az érintett technológia használata további intézkedéséig nem engedélyezett.

4 Rosszullét beszállásos munkavégzés közben Rijekai Finomító - 2013. 07.05. A Process Group 3 dolgozója a 330-R-201 jelű reaktorba katalizátort töltöttek vissza. A tevékenységet a No.41/13D számú munkaengedély birtokában végezték. Miután az első réteg katalizátor hordozót visszatöltötték, a dolgozók készültek beszállni a reaktorba azért, hogy elsimítsák a betöltött katalizátort a reaktor alján. A reaktor mélysége 2,45 m. Beszállás előtt a beszálló a reaktor búvónyílása felett ellenőrizte a légteret gázkoncentráció mérővel, majd letette a detektort és felvette az előírt védőruhát. Légzésvédelemre szűrőbetétes álarcot használt. Belépéskor gyengeség érzett és azonnal elindult a kijárat felé. A búvónyílásnál levő figyelő megfogta a karját és segített neki kijutni a reaktorból. A munkavállalót megelőző orvosi vizsgálat céljából kórházba szállították, ami után visszatért dolgozni. Az orvosi vizsgálatról készült dokumentáció szerint az esemény nem volt hatással a munkavállaló egészségére.

5 Okok és következmények Okok ► A katalizátor reaktorba történő visszatöltése során, az oxigén koncentráció lecsökkent a por koncentráció pedig megnövekedett. A dolgozó a lecsökkent oxigén koncentráció, a készülékben megnövekedett hőmérséklet és fáradtság, kimerültség miatt érezte gyengének magát. Következmények ► A reaktorba történő belépést azonnal megtiltották, a kiadott munkaengedély pedig visszavonásra került. A munka folytatására új munkaengedély lett kiadva. ► Az összes zárt térben, amire kiadott beszállásos munkaengedély volt érvényben azonnal megelőző ellenőrzéseket hajtottak végre.

6 Alvállalkozó fúrómunkása lezuhant Fúróberendezés Horvátország - 2013. 05. 22. A torony alépítményének szétszerelése és a berendezés átszállítása közben egy fúrómunkás kb. 4 méter magasból az alapra zuhant. A vezető gépész és villanyszerelő (amikor hallották a kiáltását, majd észrevették a sérültet) rögzítésekkel megakadályozták, hogy bármi a munkapadról a sérültre zuhanhasson. Másik munkatársak áthelyezték a sérültet, és letették a munkapad elemet a betonalapra. A munkavállalónak zúzódások keletkeztek az arcán (feldagadt és felrepedt a szeme, felrepedt a szája), horzsolások lettek a könyökén és a térdén, illetve 12 cm vágás keletkezett a csípője és a bordái között. Okok A munkavállaló nem viselt egyéni zuhanásgátlót, mikor a korlátok már le voltak szerelve.

7 Kvázi baleset (potenciálisan halálos baleset) Dunai Finomító - 2013. 04. 09. A Dunai Finomító FCC nagyleállása során a karbantartók a 400 E8 B jelű hőcserélő tisztítását végezték, melyhez a berendezés köpenyéből a csőköteg eltávolításra került. Az üzem adottságai miatt, a csőkötegek kivételéhez a berendezések melletti védőkorlátokat részben megbontásra kerülnek. A kötegmozgatási műveletek közötti időben a leesés elleni műszaki védelemét állványkorlát kiépítésével biztosítják. Fenti napon az ideiglenes állványkorlát a csőköteg visszaemelésekor le lett szerelve és a munka befejezésekor nem került visszaállításra. Egy műszaki ellenőr az érintett berendezés mellett elhaladva a szűk hely miatt szeretett volna megtámaszkodni a megbontott védőkorlátban, elvesztve egyensúlyát könyökkel még sikerült megtámaszkodnia a maradék korlátcsonkban, így nem eset le. Ellenkező esetben a kb. 10 méteres mélységbe zuhanhatott volna. A rögzítetlen állványkorlát

8 Tanulságok ► Bármikor, ha egy passzív zuhanásgátló berendezés (korlát) megbontásra kerül, egyéni védelmi megoldást (zuhanásgátló hevedert) kell használni. ► Passzív zuhanásgátló vagy bármilyen más, védelmet biztosító eszköz eltávolítása kockázatot jelent, ha ezt anélkül tesszük, hogy a munkavégzés hatókörében tartózkodókat értesítenénk vagy megfelelő jelzés, kitáblázás nélkül bontjuk meg az eszközt, mert a munkavégzőkben ekkor hamis biztonságérzetet keltünk. ► Az olyan ideiglenes munkahelyek, mint a nagyleállások és beruházási munkák, gyorsan változó munkakörnyezetet jelentenek gyorsan változó veszélyekkel. Az ilyen munkahelyeken különösen igaz, hogy nyitott szemmel járjunk, így a veszélyek korai felismerésével megőrizhetjük biztonságunkat.

9 ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK AKI MEGSZEGI A SZABÁLYOKAT, NEM DOLGOZHAT TOVÁBB A MOL- CSOPORTNÁL!


Letölteni ppt "Tanulságos esetek MOL Csoport 2013. Alvállalkozói áramütéses baleset Dunai Finomító - 2013. 06.04. Dunai Finomító DCU kisleállásán egy karbantartó cég."

Hasonló előadás


Google Hirdetések