Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanulságos esetek MOL Csoport 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanulságos esetek MOL Csoport 2013."— Előadás másolata:

2 Tanulságos esetek MOL Csoport 2013

3 Alvállalkozói áramütéses baleset Dunai Finomító - 2013. 06.04.
Dunai Finomító DCU kisleállásán egy karbantartó cég kísérleti jelleggel lerakodás eltávolítást végzett egy hőcserélő kötegén. A berendezés egyenárammal működtetve, elektromos impulzusokkal választja le a kötegcső felületére rakodott szennyeződéseket. A műveletet végző dolgozónak egy egyenfeszültség alatt álló elektródát kellett a tisztítandó csőbe végigvezetnie, végrehajtva így a tisztítást. A tevékenységet szabályozó munkafolyamati leírás több biztonsági lépést határoz meg a munkavégző számára, beleértve a viselendő egyéni védőfelszereléseket is. Mivel a készülék passzív védelemmel nem rendelkezett, a dolgozó áramütést szenvedett. A dolgozó munkatársának gyors és szakszerű beavatkozása a készülék kikapcsolásával megakadályozta a súlyosabb következmény kialakulását. A dolgozót a helyi elsősegély szervezet ellátta, majd további vizsgálatra kórházba szállították.

4 Okok és következmények
A dolgozó ezen előírások közül több előírást megsértve, és nem megfelelő védőkesztyűt viselve, elektródafogó nélkül végezte munkáját. Mindezek következtében a tiltás ellenére az egyik cső kitisztításakor feszültség alatt húzta ki az elektródát a csőből. Következmények A szabályszegő dolgozó a MOL csoport területéről kitiltásra került. Az érintett technológia használata további intézkedéséig nem engedélyezett.

5 Rosszullét beszállásos munkavégzés közben Rijekai Finomító - 2013. 07
A Process Group 3 dolgozója a 330-R-201 jelű reaktorba katalizátort töltöttek vissza. A tevékenységet a No.41/13D számú munkaengedély birtokában végezték. Miután az első réteg katalizátor hordozót visszatöltötték, a dolgozók készültek beszállni a reaktorba azért, hogy elsimítsák a betöltött katalizátort a reaktor alján. A reaktor mélysége 2,45 m. Beszállás előtt a beszálló a reaktor búvónyílása felett ellenőrizte a légteret gázkoncentráció mérővel, majd letette a detektort és felvette az előírt védőruhát. Légzésvédelemre szűrőbetétes álarcot használt. Belépéskor gyengeség érzett és azonnal elindult a kijárat felé. A búvónyílásnál levő figyelő megfogta a karját és segített neki kijutni a reaktorból. A munkavállalót megelőző orvosi vizsgálat céljából kórházba szállították, ami után visszatért dolgozni. Az orvosi vizsgálatról készült dokumentáció szerint az esemény nem volt hatással a munkavállaló egészségére.

6 Okok és következmények
A katalizátor reaktorba történő visszatöltése során, az oxigén koncentráció lecsökkent a por koncentráció pedig megnövekedett. A dolgozó a lecsökkent oxigén koncentráció, a készülékben megnövekedett hőmérséklet és fáradtság, kimerültség miatt érezte gyengének magát. Következmények A reaktorba történő belépést azonnal megtiltották, a kiadott munkaengedély pedig visszavonásra került. A munka folytatására új munkaengedély lett kiadva. Az összes zárt térben, amire kiadott beszállásos munkaengedély volt érvényben azonnal megelőző ellenőrzéseket hajtottak végre.

7 Alvállalkozó fúrómunkása lezuhant Fúróberendezés Horvátország - 2013
A torony alépítményének szétszerelése és a berendezés átszállítása közben egy fúrómunkás kb. 4 méter magasból az alapra zuhant. A vezető gépész és villanyszerelő (amikor hallották a kiáltását, majd észrevették a sérültet) rögzítésekkel megakadályozták, hogy bármi a munkapadról a sérültre zuhanhasson. Másik munkatársak áthelyezték a sérültet, és letették a munkapad elemet a betonalapra. A munkavállalónak zúzódások keletkeztek az arcán (feldagadt és felrepedt a szeme, felrepedt a szája), horzsolások lettek a könyökén és a térdén, illetve 12 cm vágás keletkezett a csípője és a bordái között. Okok A munkavállaló nem viselt egyéni zuhanásgátlót, mikor a korlátok már le voltak szerelve.

8 Kvázi baleset (potenciálisan halálos baleset) Dunai Finomító - 2013. 04. 09.
A Dunai Finomító FCC nagyleállása során a karbantartók a 400 E8 B jelű hőcserélő tisztítását végezték, melyhez a berendezés köpenyéből a csőköteg eltávolításra került. Az üzem adottságai miatt, a csőkötegek kivételéhez a berendezések melletti védőkorlátokat részben megbontásra kerülnek. A kötegmozgatási műveletek közötti időben a leesés elleni műszaki védelemét állványkorlát kiépítésével biztosítják. Fenti napon az ideiglenes állványkorlát a csőköteg visszaemelésekor le lett szerelve és a munka befejezésekor nem került visszaállításra. Egy műszaki ellenőr az érintett berendezés mellett elhaladva a szűk hely miatt szeretett volna megtámaszkodni a megbontott védőkorlátban, elvesztve egyensúlyát könyökkel még sikerült megtámaszkodnia a maradék korlátcsonkban, így nem eset le. Ellenkező esetben a kb. 10 méteres mélységbe zuhanhatott volna. A rögzítetlen állványkorlát

9 Tanulságok Bármikor, ha egy passzív zuhanásgátló berendezés (korlát) megbontásra kerül, egyéni védelmi megoldást (zuhanásgátló hevedert) kell használni. Passzív zuhanásgátló vagy bármilyen más, védelmet biztosító eszköz eltávolítása kockázatot jelent, ha ezt anélkül tesszük, hogy a munkavégzés hatókörében tartózkodókat értesítenénk vagy megfelelő jelzés, kitáblázás nélkül bontjuk meg az eszközt, mert a munkavégzőkben ekkor hamis biztonságérzetet keltünk. Az olyan ideiglenes munkahelyek, mint a nagyleállások és beruházási munkák, gyorsan változó munkakörnyezetet jelentenek gyorsan változó veszélyekkel. Az ilyen munkahelyeken különösen igaz, hogy nyitott szemmel járjunk, így a veszélyek korai felismerésével megőrizhetjük biztonságunkat.

10 ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK
AKI MEGSZEGI A SZABÁLYOKAT, NEM DOLGOZHAT TOVÁBB A MOL- CSOPORTNÁL!


Letölteni ppt "Tanulságos esetek MOL Csoport 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések