Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje"— Előadás másolata:

1 A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Dr. Ailer Piroska 2014. szeptember 23.

2 Helyzetelemzés – a teljesség igénye nélkül
Az iparvállalatok azonnal használható mérnököket igényelnek több gyakorlati ismeret és tapasztalat csoportmunka, projektek készségek (probléma megoldó képesség, kommunikáció, prezentáció, tulajdonosi szemlélet, elkötelezettség), nyelvismeret Műszaki felsőoktatási helyzet erősen elméleti képzés oktatók mérsékelt ipari gyakorlata/tapasztalata kevés az ipari szakember a felsőoktatásban tantervek, tantárgyak nem illeszkednek az ipar elvárásaihoz infrastrukturális problémák (hiányzó, vagy korszerűtlen eszközök) Jó példák Európában, Németországban – duális felsőoktatás!

3 A duális képzés „kecskeméti” modellje – definíció 1.
A duális felsőoktatás a felsőoktatási intézmények és az érintett iparvállalatok együttműködésén alapuló, a gyakorlatorientált képzés, a minőségi, az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokkal és készségekkel rendelkező fiatal mérnökök képzését szolgáló modell. Az intézmény és a vállalat mind a képzési területeken, mind a képzés időtartamán osztoznak: a felsőoktatási intézmény elsősorban (de nem kizárólagosan) a hallgatók elméleti, a vállalatok a gyakorlati képzést végzik; a duális képzésben résztvevő hallgatók a képzési idő fele részét a felsőoktatási intézményben, a másik fele részét a vállalatnál tölti.

4 A duális képzés „kecskeméti” modellje – definíció 2.
A duális képzésben résztvevő hallgatókat – a felsőoktatási felvételi rendszer szabályai és eljárásai mellett – előzetes jelentkezés alapján a vállalatok választják ki saját kidolgozott eljárásaik (tesztek, interjú, csoportos feladatok, nyelvismeret felmérése, stb.) szerint. A tanulmányok idejére (BSc képzésben 7 szemeszter) a vállalat és a hallgató között hallgatói munkaszerződés jön létre, mely alapján a hallgató vállalja a mintatanterv szerinti előrehaladást, a vállalat pedig pénzbeli juttatást folyósít. A szerződés egyik fél részéről sem tartalmaz kötelezettséget a képzés befejezése utáni időre.

5 Duális képzés – feladatmegosztás
Professzionális képzés Tárgyi tudás Főiskola: elméleti ismeretek Vállalat: gyakorlati ismeretek Metodikai ismeretek Főiskola: kutatás, számítás Vállalat: projektmunka Szociális készségek Főiskola: prezentációs technika Vállalat: tárgyalástechnika

6 Duális képzés – időbeosztás

7 Duális képzés – szerepek és feladatok

8 Eredmények A duális képzés jelenleg négy alapszakon érhető el.
A partnervállalatok és intézmények száma 25, hónapról-hónapra növekszik. Két évfolyamon jelenleg 70 hallgató tanul ebben a képzési formában, 2014 szeptemberében várhatóan újabb 60 hallgató az első évfolyamon. Évről-évre több, mint tízszeres a túljelentkezés a duális képzésre. Első eredmények a másodéves járműmérnök hallgatók teljesítményéről: több mint 20%-kal több kreditpontot szereztek; mintegy 20%-kal magasabb átlagos eredményt értek el; a hallgatók célorientáltak, elhivatottak szakmájuk iránt, felelősséggel gondolnak jövőjükre, melyben a szakmai kiteljesedés fontos szerepet játszik.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje"

Hasonló előadás


Google Hirdetések