Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban"— Előadás másolata:

1 Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Mihályi László Szent István Egyetem Budapest, 2014

2 Tanterv készítés Az elsősegély-oktatás szükségességének meghatározása (áram, víz, tűzveszély stb.) Az oktatás során elsajátítandó anyag és gyakorlatok összeállítása A hallgatók idevonatkozó ismereteinek és érdeklődésének megismerése Az oktatónak felkérhető személyek (adataik) összeállítása Szükséges oktatástechnikai eszközök, gyakorlati felszerelések összeírása

3 Tanterv Alapfokú – a éves korosztály részére készül és alapvető ismereteket tartalmaz. A tanfolyam 16 órás, vizsgával zárul! Emeltszintű és / vagy oktatói – a éves korosztály részére készül és az alapfokú ismeretekre épül. Főként egészségügyi felső-oktatási intézményekben indul. A tanfolyam 30 órás, vizsgával zárul! Mentőápolói – a éves korosztály részére készül és emeltszintű ismereteken túl, a mentőszolgálati ellátás fogásait is tartalmaz. Az oktatás 20 hónapos, OKJ végzettséget ad!

4 A tanterv 3 fő részből áll
Hírtelen rosszullétek ellátása (Mentők, IFELORE) Általános elsősegély-nyújtási ismeretek (tanár) Speciális elsősegély-nyújtási ismeretek (speciális) Újraé-lesztés Sokk Eszmé-letlen-ség Vérzések Töré-sek Égés stb. Vízből mentés Vegyianyagok Erősá-ramból mentés

5 Óravázlat elkészítése
A foglalkozás megnevezése Párszavas ismétlés az előzőekben tanultakról Motiválás az aznapi oktatásra (pl. történet) Előadás (frontális, kérdve kifejtő, vetítés...) Gyakorlati bemutató (bemutatás, dia, projektor...) Közös gyakorlás (csoportos, egyéni, közös …) Ellenőrzés (megfigyelés, korrigálás …) Összefoglalás / értékelés (dicséret, buzdítás)

6 Óravázlat tartalmazza (előkészítendő - foglalkozások előtt)
Foglalkozás témája (vérzéscsillapítások) Előadás témája kulcs-szavakban (3 féle vérzés, vérveszteség … sokk fektetés alk.) Szükséges oktatástechnikai felszerelések a foglalkozáson (laptop, filc, diavetítő) Oktatási felszerelések / eü. anyagok (10 cm-es pólya 20 db …6x6 steril lap 10 cs.) Kiegészítő irodalom (könyv, cím, honlap) Dicsérethez matrica, jó szó … nem csoki!

7 Vizsga Elsősegély szöveges feladatlap Szóban tétel húzása által
A gyakorlat, a szóbeli feladat bemutatása, ez előtt BLS / ALS, valamint egy oldalfektetés bemutatása Minden sikeres vizsgázó vizsga-igazolást kap, amellyel várják/ várjuk mint oktatót!

8 Összefoglalás Az elsősegélynyújtás elsajátítható! Csak akkor érezzük a hiányát ha elmarad az életmentés A tantervbe be kell iktatni (2000-óta nem sikerült), amíg ez nem valósul meg, marad a klub és az oktatások utáni tanfolyam. Az egészségtan, munkavédelem és a katonai alapismeretek (Katonasuli) mint tantárgy már több iskolában megjelent és oktatják. Már 1925-óta van jelen a középiskolákban. Szükségünk van sok, oktatást vállaló fiatalra! Visszajelzés kérése a képzésről (ez már a 16. év a SOTE-n, első év a SZIE ÁOK ezek alapján finomítottuk mindezt mi is! Reméljük jól sikerült!)

9 További információ Egyéb tanfolyamok (Máltai Mentők: mentő ápolói tanfolyam; MRT: BLS instruktor; BVSZ: vízi-mentő) Könyvek, cikkek és számítógépes források felsorolása IFELORE oktatási tematika most készül az új, óravázlatok elkérhetőek, tanmenetek 1-3 letölthető: letöltések SZIE ÁOTK Tanácsadás és egyéb források Az oktatóktól kérhetők, az Ő címeik elkérhetőek!


Letölteni ppt "Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések