Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft. 2014. november 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft. 2014. november 11."— Előadás másolata:

1 Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft. 2014. november 11.

2 2HONEYWELL - CONFIDENTIAL A kutatás háttere és módszertana Cél: A Honeywell fel akarta hívni a figyelmet a szén-monoxid mérgezések veszélyére. Azért készítettük ezt a kérdőívet hogy felmérjük mennyire tájékozott a magyar lakosság a témával kapcsolatosan. Kutatási design: Omnibusz kérdőív országos reprezentatív minta alapján a 18-59 éves magyar lakosságra nem, kor, lakóhely és végzettség szerint 800 fő megkérdezésével. Hibahatár: +/- 3,5%

3 3HONEYWELL - CONFIDENTIAL Kérdőív eredményei Szén-monoxid „szennyezésnek” való kitettség Bázis: N=800Bázis: N=511 CO1: Kérem, mondja meg, hogy van-e az Önök háztartásában olyan fűtő / vízmelegítő készülék, amely gázzal, olajjal, fával, szénnel üzemel? (pl. gázkazán, bojler, cserépkályha stb.) Bázis: N=800 CO2: Tudja-e, hogy ezek a készülékek bizonyos esetben halálos szén-monoxid gázt bocsáthatnak ki? Bázis: N=511 (Csak azoktól kérdezve akik a CO1-ben Igent válaszoltak)

4 4HONEYWELL - CONFIDENTIAL Lakóhely szerinti eltérések Budapesten és a megyeszékhelyeken a lakosság 45%- nak van ilyen készüléke A falvakban azonban 90% feletti ez az arány A dél-keleti régióban 10 háztartásból 8-ban található tüzelőberendezés Míg az észak-nyugati háztartások felében van olyan berendezés, amely gázzal, olajjal, fával vagy szénnel üzemel

5 5HONEYWELL - CONFIDENTIAL Részletes eredmények Szén-monoxid mérgezés elleni védekezés CO3: Az alábbiak közül milyen módszereket használ arra, hogy megelőzze a szén-monoxid mérgezést? (TÖBB VÁLASZ LEHETSÉGES) Bázis: N=511 Összesen 16 válasz: Szellőztetés (8 válasz) A kazán nem a lakótérben van, szellőzése biztosított (6 válasz) Van CO-mérő, de rossz (1 válasz)

6 6HONEYWELL - CONFIDENTIAL Részletes eredmények Szén-monoxid érzékelő vásárlási preferencia CO4: Ha most elhatározná, hogy szén-monoxid érzékelőt vásárol, mely tényezők játszanának szerepet a vásárlási döntésében? Kérem, mondja meg, hogy az alábbiak közül melyik illik leginkább Önre! Bázis: N=511 Bázis: N=511

7 7HONEYWELL - CONFIDENTIAL Ajánlásaink A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2014 eleji vizsgálata szerint a piacon kapható szén-monoxid vészjelzők zöme – tízből kilenc – veszély esetén egyáltalán nem, vagy nem megfelelő időben riasztott, ezért ezek használata súlyos kockázatot jelent, az ilyen készülékkel rendelkező fogyasztók hamis biztonságérzetben élnek. A fogyasztóknak azt javasoljuk, hogy szén-monoxid vészjelző vásárlása előtt tájékozódjanak a gyártó weblapján, keressék a vonatkozó MSZ EN 50291-1:2014 szabvány előírásainak való megfelelőséget igazoló tanúsítványt. Olyan készüléket vásároljanak, amelyen magyar feliratok vannak, a termékhez részletes használati útmutatót mellékelnek és a gyártó elfogadhatóan hosszú, akár élettartam garanciát biztosít. A szén-monoxid vészjelző minősége mellett az elhelyezése is kulcsfontosságú lehet a mérgezések elkerülésére, ezért javasolt a készüléket szakemberrel felszereltetni. Ha erre nincs lehetőség, akkor mindenben a használati útmutatóban leírtak szerint eljárni. Ha egy a szabványnak tanúsítottan megfelelő szén-monoxid vészjelző riaszt, semmiképpen ne kételkedjünk a riasztásában, haladéktalanul nyissunk ki minden ablakot, kapcsoljuk ki a gázkészülékeket és menjünk ki a szabad levegőre. Hívjuk a 112-es segélyhívót és győződjünk meg arról, hogy mindenki elhagyta a lakást.


Letölteni ppt "Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft. 2014. november 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések