Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Virtualizáció Prém Dániel Tanszéki mérnök Windisch Gergely Tanársegéd Operációs Rendszerek 2013/2014/1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Virtualizáció Prém Dániel Tanszéki mérnök Windisch Gergely Tanársegéd Operációs Rendszerek 2013/2014/1."— Előadás másolata:

1 Virtualizáció Prém Dániel Tanszéki mérnök Windisch Gergely Tanársegéd Operációs Rendszerek 2013/2014/1

2 Virtualizációs alapok Eddig a hallgatóság csak használta a virtuális infrastruktúrát a laborokban, de ebben a tantárgy keretében létre is kell majd hozni virtuális gépeket, így elengedhetetlen a virtualizáció megismerése. Az egyetemi laborban (1.19) a VMware Workstation 8-as verzióját használjuk, ehhez készülnek a leírások, de az elvek más virtualizációs rendszerekhez is használhatóak. Otthoni felhasználásra javasolt a VMware Player vagy az Oracle VirtualBox használata, amelyek ingyenesen elérhetőek. –http://www.vmware.com/products/player/http://www.vmware.com/products/player/ –https://www.virtualbox.org/https://www.virtualbox.org/ Otthoni felkészülést segítő anyagok: –http://www.vmware.com/pdf/ws80-using.pdf (VMware Workstation 8 Users Guide)http://www.vmware.com/pdf/ws80-using.pdf –http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=display KC&externalId=2013483 (VMware Player new virtual machine howto)http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=display KC&externalId=2013483 –http://lifehacker.com/5204434/the-beginners-guide-to-creating-virtual-machines-with- virtualbox (Virtualbox beginners guide)http://lifehacker.com/5204434/the-beginners-guide-to-creating-virtual-machines-with- virtualbox

3 Virtualizáció fogalma „A virtualizáció egy keret rendszer vagy módszer, a számítógép erőforrásainak felosztására, egy többszörös megvalósító környezetre, alkalmazva egy vagy több koncepciót vagy technológiát, mint a hw és sw felosztás, az időosztás, a részleges vagy teljes gép szimuláció, emuláció, minőségi szolgáltatás, konszolidáció, és sok más.” Vasvári György CISM A Wikipedia szerint a virtualizáció egy tág szakkifejezés, amely valójában a számítógépes erőforrások absztrakciója. Ez, tehát egy absztrakció, amely a hagyományos környezet elemeinek szétválasztását valósítja meg. A virtualizáció a gyorsan növekvő IT szolgáltatások revíziója, adaptálása vagy fejlesztésé, amely sok fizikai szervert, sok logikai szerverré konszolidál kevesebb fizikai szerverrel. Mindez csökkenő költségeket, növekvő alkalmazkodó képességet, és rugalmasságot, egyszerűbb menedzsmentet, és az automatizálás következtében növelt erőt jelent.

4 VMware Workstation VMware Workstation 8 bemutatása felhasználói szinten –Fülek és nézetek, mi hol található –Snapshot –VMware Tools –Hálózat (Virtual Network Editor)

5 Új VM létrehozása 1/13

6 Új VM létrehozása 2/13

7 Új VM létrehozása 3/13 Itt megadható a telepítő lemez (Installer disc image – iso), viszont ekkor a VMware azonosítaná a telepítendő lemezt, és besegítene a telepítésbe, így nem a valódi „élményt” kapnánk, hanem egy VMware által előre beállított gyorsított telepítést. Ha később választunk imaget, akkor ez a probléma nem áll fenn.

8 Új VM létrehozása 4/13 Ezen az ablakon lehet kiválasztani azt, hogy milyen operációs rendszert fogunk telepíteni. Igazán nagy különbség nincs, bármit is választunk (főként a mögöttes hardver alapértelmezéseit befolyásolja, de ezt később úgyis meg tudjuk változtatni). Mindemellett törekedjünk valami hasonló kiválasztására.

9 Új VM létrehozása 5/13 Nagyon fontos, hogy az egyetemi laborokban változtassuk meg az alapértelmezettként felajánlott mappát (Location), mivel az a C:\ lemez dokumentumok mappájába pakolná a gépet, ahol viszont nincs annyi hely, hogy elférjen. Csináljunk a D:\VirtualMachines\OperációsRendszerek\ alá egy mappát saját nevünkkel, és abba tegyük a virtuális gépeinket. A VM elnevezése szabadon választott, nagy jelentősége nincs.

10 Új VM létrehozása 6/13 Ezen az ablakon mindegy, hogy mit választunk. A vmware nem foglalja le előre a lemeznek kiadott területet (vagyis mindegy, hogy mekkorára állítjuk a Maximum disk size értékét, csak annyit fog ténylegesen foglalni, amennyi szükséges. A 20 GB megfelelő érték. A rádiógombokkal azt szabályozzuk, hogy a lemezt feldarabolja-e 2GB-s darabokra, amennyiben több helyet foglal – az egybe lemez kicsit gyorsabb, a külön lemez működhet FAT32-n is – lényegi különbség nincs.

11 Új VM létrehozása 7/13 Már majdnem kész a virtuális gép, de még nem készült el – kattintsunk a Customize Hardware gombra, hogy további módosításokat végezhessünk el a virtuális gépünkkel. A következőket fogjuk módosítani: memória növelése 1024 MB-ra és 2 lemezt adjunk hozzá

12 Új VM létrehozása 8/13 1024 MB megfelelő, ha van sok RAM a host gépben, akkor lehet magasabb is (de vigyázzunk, ha egyszerre akarunk több VM-et futtatni, akkor összesen is kell elegendő memóriának lennie. De ha többet adunk meg mint ami van, akkor azt lemezre írja és emiatt csökken a performancia)

13 Új VM létrehozása 9/13 Merevlemez hozzáadása: az [Add...] gombot nyomjuk meg, további hardver elemek hozzáadásához. Ezzel egyrészt látni fogjuk, hogy a linuxban hogyan jelennek meg a meghajtók, másrészt pedig a félév későbbi részében formázás, mountolás és egyéb haladó lemezkezelés esetén szükség lesz több lemezre.

14 Új VM létrehozása 10/13 A virtuális géphez adjunk hozzá két további hdd-t. –Válasszuk a Hard Disk opciót, majd a következő lapon a Create a new virtual disk lehetőséget. –A Use an existing virtual disk esetében egy már létező virtuális meghajtó fájlt csatlakoztathatnánk a rendszerhez –Use a physical disk esetében pedig egy valódi lemezt csatlakoztathatunk merevlemezként a virtuális géphez.

15 Új VM létrehozása 11/13 A lemez típusa és mérete lényegében mellékes most számunkra, a méretet azért lehet érdemes most megváltoztatni, hogy ha több lemezünk van, akkor a méretük alapján is megkülönböztethetőek legyenek majd a virtuális gépen belül - ha a fő lemezt 20 GB-n hagytuk, akkor a másik kettőt állítsuk 18 és 19 GB méretűre. Az Allocate all disk space now bekapcsolásával előre lefoglaltathatjuk a virtuális lemez által maximálisan elfoglalt helyet – valós környezetben ez biztonságosabb (hiszen menet közben nem fog elfogyni a hely) és gyorsabb, a laborokban ezt inkább hagyjuk üresen, hogy takarékoskodjunk a tárhellyel. Az elnevezés nem számít.

16 Új VM létrehozása 12/13 A virtuális gép ezzel elkészült, most kell „behelyezni” a telepítő lemezt, vagyis a beállításoknál válasszuk ki a CD/DVD-t, és adjuk meg a telepítő lemez képet. (Ez a D:\VirtualMachines\OprerációsRendszerek \InstallCD alatt található)

17 Új VM létrehozása 13/13 Indítsuk újra a virtuális gépet, ekkor már a kiválasztott CD képről fog a rendszer elindulni


Letölteni ppt "Virtualizáció Prém Dániel Tanszéki mérnök Windisch Gergely Tanársegéd Operációs Rendszerek 2013/2014/1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések