Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MAROVISZ jártassági vizsgálatainak eredményei és problémái Fücsök Ferenc, MAROVISZ 7. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2014. június 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MAROVISZ jártassági vizsgálatainak eredményei és problémái Fücsök Ferenc, MAROVISZ 7. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2014. június 19."— Előadás másolata:

1 A MAROVISZ jártassági vizsgálatainak eredményei és problémái Fücsök Ferenc, MAROVISZ 7. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, június 19.

2 2014. június AGY Kecskemét2 A jártassági vizsgálatok célja Az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány szerint a laboratóriumoknak, rendelkezniük kell eljárásokkal a végzett vizsgálatok és kalibrálások minőségének figyelemmel kísérésére. E feladat teljesítésének egyik módja, ha részt vesznek laboratóriumok közötti összehasonlításban vagy felkészültség vizsgáló programokban. A proficiency test jártassági vizsgálatot jelent, melynek egyik formája a körvizsgálat.

3 2014. június AGY Kecskemét3 A MAROVISZ tevékenysége A Szövetség március óta szervez jártassági vizsgálatokat. Ezt a szolgáltatást részvételi díjért az érdeklődő laborok igénybe vehetik. A díjért a résztvevők olyan szolgáltatást kapnak, ami megfelel a MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szabványnak, segíti őket a vizsgálataik minőségének bizonyításában, esetleges hibáik javításában,valamint az akkreditálási feltételek teljesítésében.

4 2014. június AGY Kecskemét4 A szabvány tartalma A jártassági vizsgálatra vonatkozó szabvány részletesen ismerteti a szervezőkre vonatkozó minőségirányítási követelményeket. A vizsgálatokban résztvevőket ennél jobban érdekli a jártassági vizsgálatok formái, dokumentumai, a jelentések előirt tartalma, az értékelések lehetséges módjai, és a hozzájuk tartozó matematikai eszközök, de ezeket most nem részletezzük.

5 2014. június AGY Kecskemét5 Fontos részlet: a titoktartás (1) A versenyen alapuló piacon egy laboratórium jártassági vizsgálatán mutatott gyenge teljesítményének nyilvánosságra kerülése megrendítheti a cégbe vetett bizalmat. Ezért a résztvevőknek egyedi azonosító kódot adtunk. A mérési eredményeket ezzel a kóddal azonosítjuk, minden publikációban csak ezt a kódot használjuk, és arra törekszünk, hogy minél kevesebb közreműködő személy ismerje a kód tulajdonosát.

6 2014. június AGY Kecskemét6 …titoktartás (2) A MAROVISZ elvárja a szervezetéhez tartozó személyektől, hogy írásos titoktartási nyilatkozatot tegyenek, az ígéretüket betartsák, és munkájukban elkerüljék a kódok és tulajdonosaik nevének egyidejű alkalmazását. A laboratóriumok vezetőiről feltételezzük, hogy jól felfogott érdekük alapján úgy szervezik a jártassági vizsgálati méréseket, hogy az eredményeiket azonosító kódok ne kerüljenek ki az intézmény falain kívül. Bizonyára figyelmeztetik munkatársaikat a kódok bizalmas jellegére, és nyilvánosságra kerülésének esetleges káros következményeire.

7 2014. június AGY Kecskemét7 Első jártassági vizsgálat acél vastagságmérése ultrahanggal. Célja: acél vastagságmérése ultrahanggal. hasáb, cső hajlított cső vastagságának mérése. Tárgya: hasáb, cső hajlított cső vastagságának mérése. 13 laborból 19 értékelési eredmény érkezett. Eredmények értékelése: Z pontszám módszerrel.

8 2014. június AGY Kecskemét8 Próbatest A

9 2014. június AGY Kecskemét9 Próbatest 2

10 2014. június AGY Kecskemét10 Próbatest C

11 2014. június AGY Kecskemét11 Vastagságmérő vizsgálat értékelése (1) Z pontszám x - X x - X Z = ––––––– Z = ––––––– S ahol: x = a résztvevő eredménye, X = a kijelölt (valós) érték, X = a kijelölt (valós) érték, S = a változékonyság mérőszáma. S = a változékonyság mérőszáma. A változékonyság mérőszámának általában elfogadható az adatállomány szórás értéke.

12 2014. június AGY Kecskemét12 Vastagságmérő vizsgálat értékelése (2) Értékelés a Z pontszám alapján: |Z| ≤ 2 = megfelelő |Z| ≤ 2 = megfelelő 2 < |Z| < 3 = kérdéses 2 < |Z| < 3 = kérdéses |Z| ≥ 3 nem megfelelő |Z| ≥ 3 nem megfelelő A kijelölt érték meghatározása: - A kijelölt érték meghatározása méréssel - A kijelölt érték meghatározása számítással

13 2014. június AGY Kecskemét13 Vastagságmérő vizsgálat eredménye

14 2014. június AGY Kecskemét14 Második jártassági vizsgálat Célja: hegesztési varratokról készült radiográfiai felvételek értékelése. Tárgya: 20 db film 369 cm hosszon, mindegyik film tartalmazott folytonossági hiányokat. 16 laborból 18 értékelési eredmény érkezett. Eredmények értékelése: nincs rá megoldás a jártassági vizsgálat szabványában.

15 2014. június AGY Kecskemét15 A roncsolásmentes vizsgálat négy lehetséges eredménye

16 2014. június AGY Kecskemét16 Rm vizsgálat értékelése és értelmezése ROC diagramon

17 Roncsolásmentes vizsgálat értékelése Az észlelés adatainak jellemzése: Észlelés valószínűsége POD Téves detektálás valószínűsége PFC (téves riasztás) Az értékelő teljesítő képessége K (POD és PFC eredője) június AGY Kecskemét17

18 2014. június AGY Kecskemét18 Megismételt filmértékelési vizsgálat Az érdeklődés miatt 2012-ben megismételtük a filmértékelési vizsgálatot. 16 laboratóriumtól 20 értékelési eredmény érkezett. A résztvevők közül 8 labor mindkét jártassági vizsgálaton részt vett. A filmek ugyanazok voltak, csak a jelölésük változott.

19 Mindkét vizsgálaton részt vett laborok eredményei. Nincs lényeges változás, mert nincs külső hatás! június AGY Kecskemét19

20 2014. június AGY Kecskemét20 Harmadik jártassági vizsgálat Célja: keménységmérés hordozható mérőberendezéssel. Tárgya: acél hegesztési varratok, és azok környezetében előforduló keménységi tartomány mérése 3 hőkezelt próbatesten. 14 laborból 16 értékelési eredmény érkezett. Eredmények értékelése: Z szám módszerrel, egy labor 2 mérésének Z száma volt 3-nál nagyobb.

21 Keménységmérő próbatestek A próbatesteket a MAE kölcsönkérte, a körvizsgálatban résztvevők találkozni fognak velük június AGY Kecskemét21

22 A hordozható keménységmérő berendezések eredményei a szúró mérésekhez (5 mérés) hasonlítva június AGY Kecskemét22

23 2014. június AGY Kecskemét23 Negyedik jártassági vizsgálat Célja: akusztikus emissziós (AE) jelforrás helymeghatározása. Tárgya: ismeretlen számú, mesterséges forrásból származó impulzusok koordinátáit kellett meghatározni egyalkalmas (egyszeri közös) méréssel. 5 laborból érkezett mérőcsoport. Eredmények értékelése: Z szám módszerrel, mindenki megoldotta a feladatot.

24 Szondákkal felszerelt 4,85 m 3 –es folyékony PB tartály A mérést 5 labor egyidejűűleg végezte: egyalkalmas jártassági vizsgálat. Egy példa a nem körvizsgálatra június AGY Kecskemét24

25 2014. június AGY Kecskemét25 Hatodik jártassági vizsgálat Célja: 20 μm érzékenységi szintű termékcsaláddal végzett folyadékbehatolásos vizsgálat. Tárgya: keménykrómozott lemezeken és kovácsolt munkadarabokon végzett vizsgálat. 22 laborból érkezett 23 mérési eredmény. Eredmények értékelése: természetes hiányok indikációinak kimutatása.

26 A-B jelű keménykrómozott lemez indikációi az 5230 kódú résztvevőtől június AGY Kecskemét26

27 A 200 jelű csapszeg indikációi az 5170 kódú résztvevőtől június AGY Kecskemét27

28 Tapasztalatok Elhúzódott a vizsgálat. Oka: egy készlet próbatest, amit vizsgálat után mosni kellett. Elhúzódott a vizsgálat. Oka: egy készlet próbatest, amit vizsgálat után mosni kellett. Sürgetés: nemcsak a vizsgálat végrehajtását kell értékelni, hanem az időtartamát is. Sürgetés: nemcsak a vizsgálat végrehajtását kell értékelni, hanem az időtartamát is. Késedelmi büntetés: a Szövetség nem nevelő intézmény. Késedelmi büntetés: a Szövetség nem nevelő intézmény. Ellenvetés: a rendes résztvevők sem kapják meg értékelésük eredményét. Ellenvetés: a rendes résztvevők sem kapják meg értékelésük eredményét június AGY Kecskemét28

29 Probléma a szabvánnyal Az MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szabvány a roncsolásmentes vizsgálatok legfontosabb feladatának, az észlelés értékelésére nem ad ajánlást. Az MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szabvány a roncsolásmentes vizsgálatok legfontosabb feladatának, az észlelés értékelésére nem ad ajánlást. A roncsolásos vizsgálatban ez a probléma nem jellemző, de előfordulhat. A roncsolásos vizsgálatban ez a probléma nem jellemző, de előfordulhat. A MAROVISZ saját szabályzatot alkalmaz erre az értékelésre, amit a MAE is használhat. A MAROVISZ saját szabályzatot alkalmaz erre az értékelésre, amit a MAE is használhat június AGY Kecskemét29

30 Együttműködés Az MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szabványt az anyagvizsgálat bármely területén lehet használni. A roncsolásos vizsgálat eredményei gyakran szükségesek a roncsolásmentes vizsgálatok értékelésénél, például a keménységmérés esetén. Eredményeink korrelációja mindenkinek érdekes lehet, cseréljük ki adatainkat! június AGY Kecskemét30

31 Legfontosabb, általános tapasztalat Murphy törvénye jártassági vizsgálathoz: A résztvevők, amit lehet, eltévesztenek. Folyamánya (tőlem): Azt is eltévesztik, amit nem lehet! június AGY Kecskemét31

32 2014. június AGY Kecskemét32 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "A MAROVISZ jártassági vizsgálatainak eredményei és problémái Fücsök Ferenc, MAROVISZ 7. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2014. június 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések